ugrás a tartalomhoz

Web Forms 2.0 - várják a megjegyzéseket

Bártházi András · 2004. Jún. 28. (H), 08.09
A WHATWG (WHAT munkacsoport) gondozásában megjelent az első stabil vázlat verziója a Web Forms 2.0 specifikációnak. A Web Forms 2.0 nagyon hasznos és kényelmes funkciókkal egészíti ki a HTML 4 és XHTML 1.1 nyelveket. A munkacsoport várja az észrevételeket a WHATWG levelezési listán. Az alábbiakban egy kis összefoglaló az újdonságokról (kötelező olvasmány!):
  • alapszintű típusosság: lehetőség új típusú beviteli mezőkre, melyek dátumot, időpontot, e-mail címet, számot tudnak fogadni, így végre nem kell külön Javascript megoldásokat készíteni.
  • új ellenőrzési lehetőség: új kliens oldali ellenőrzés bevezetése (a szerver oldali ellenőrzés továbbra is fontos!), mely lehetőséget biztosít az általános megkötések ellenőrzésére, illetve könnyen kiegészíthető DOM interfész biztosításával.
  • megkötések kezelése: például új "kötelező" tulajdonság a form elemeknél, azaz a form addig nem kerül elküldésre, amíg az adott mező nem kerül kitöltésre.
  • ismétlési lehetőség: dinamikusan hozzáadható ismétlődő form mezők, nem kell az oldalt újratölteni mezőkkel történő kiegészítéshez.
  • külső források: lehetőség az űrlap mezők külső forrásokból történő inicalizálására.
  • új form küldési mód: lehetővé válik csak a form adatok elküldése XML formában, s amennyiben hiányoznak még adatok, azok jelzése dinamikusan.
  • eddigi gyakorlat szabványosítása: az újdonságokon kívül a terv kitér a jelenlegi gyakorlatra is, azaz a már bevált, de dokumentálatlan megoldásokat szabvány szintre emeli.
A specifikáció nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a változtatások visszafele kompatibilisek legyenek, azaz a régebbi böngészőkkel is használható maradjon az oldal (mint például Internet Explorer), illetve arra, hogy a kiegészítések a jelenlegi szabványba illeszkedjenek, így azok a HTML készítők, akik nem rendelkeznek ismeretekkel az XML, adat modellek terén, szintén használni tudják az újdonságokat. A dokumentum külön kitér a megjelenítésre is, bevezetve pár új CSS kiválasztót a form elemek állapotait (engedélyezett/tiltott, érvényes/érvénytelen, kötelezően kitöltendő, stb.) illetően.

A specifikáció egy sorozat első lépése, a jövőben terveznek megoldásokat megjelentetni füles megoldásokra és varázsló felületekre, Rich Text és HTML szerkesztő megvalósításokra, táblázatkezelő szerű kontrollokra és egyéb kisebb-nagyobb dolgokra.

A specifikáció erőssége, hogy mögötte a WHAT munkacsoport áll, melynek tagjai a böngészőfejlesztők közül kerülnek ki (Mozilla, Opera, Safari), így a tervek elfogadása után elég gyorsan várható, hogy megvalósításra is kerülnek ezek a funkciók.

A specifikáció elérhetősége:
http://www.whatwg.org/specs/web-forms/2004-06-27-call-for-comments/
 
1

Én már várom nagyon...

Bártházi András · 2004. Jún. 28. (H), 08.15
Még csak vázlat, de nagyon ígéretesnek tűnik a dolog. Olyan dolgokat vezet be, melyekkel rávehetjük a felhasználókat arra, hogy szokjanak le az Internet Explorer használatról, és térjenek át bármely másik böngészőre. Jól hangzik az is, hogy a jövőben a HTML szerkesztési lehetőségekre is kitérnek, melyet most a Mozilla és Internet Explorer tud egyedül, mindkettő szabványon túli megoldást használva. Ezáltal talán remény lesz arra is, hogy mind Operában, mind Safariban megjelenjenek a HTML szerkesztői felületek, egy általános, "minden" böngészőben működő megoldást kínálva.

-boogie-
2

Megvalósítás

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 28. (H), 13.58
Valahol olvastam, hogy már most van aktivitás az ajánlások implementálását illetően Operában. Ha ez nem is igaz, az mindenképpen fontos, hogy az implementálók szemszögéből fejlődik a javaslat a leendő felhasználók (azaz gyakorlatilag bárki) részvételével, ezért gyors fejlődést tudnak elérni.