ugrás a tartalomhoz

A Nokia támogatja a Minimo projektet

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 19. (Szo), 07.19
A Minimo a Mini Mozilla rövidítése, és a különböző kézi eszközökön - PDA-kon, mobiltelefonokon - futtatható Mozilla kialakítását tűzte ki céljául. A c|net jelentése szerint a Nokia már tavaly megállapodást kötött a Mozilla alapítvánnyal a projekt támogatásáról, melynek eredménye egy működő prototípus lett. Tekintsünk be a mini böngészők jövőjébe!

A c|net alapos cikkében kitér arra, hogy a Nokia jelenleg főként az Opera for Smartphone böngészőt szállítja telefonjaival, és saját böngésző megoldással is rendelkezik. A kéziszámítógépek terén a játszma azonban még messze nincs lejátszva, rengeteg szereplő verseng a gyártókért, a Microsoft Pocket IE is csak egy a sok közül. A cikk szerint azért ilyen fontos a mobiltelefonok piaca a böngésző szállítók számára, mert míg asztali gépekből körülbelül 155 milliót adtak el tavaly, addig telefonokból 500 millió fogyott.

Valószínűleg a Nokia számára is fontos, hogy a növekvő böngészőkkel ellátott mobiltelefon eladási trend mellett ne jelentkezzen nagy mértékű költség az eladott szoftvereket illetően. Az Opera kereskedelmi termékeivel ellentétben a Minimo nyílt forráskódú lesz, így biztosítva marad az olcsó felhasználhatóság a későbbiekben is - igaz, hogy a konkurencia is hasonló feltételekkel alkalmazhatja a terméket. Éppen ezért érdekes az, hogy a Nokia támogatta a fejlesztéseket, hiszen így helyzeti előnyben lehet a technológia mielőbbi bevezetését illetően.

A cikk szerint az Opera fejlesztői egyelőre kétlik, hogy a Mozillán dolgozók képesek lesznek annyira összezsugorítani a böngészőt a szolgáltatások megnyirbálása nélkül, hogy alkalmas legyen az Opera helyettesítésére. A Mozilla Suiteból különböző komponensekké bomló megoldások viszont azt mutatják, hogy a fejlesztők alkalmazkodni tudnak az ilyen irányú igényekhez is. A Firefox folyamatos méretcsökkenése szintén efelé mutat.

A világra került támogatási megállapodás azt is jelzi, hogy a Mozilla nagyon jól helyt tud állni az üzletileg finanszírozott nyílt forrású megoldások érdekes hibrid talaján. A jelentésben az áll, hogy az alapítvány reményei szerint még több terület specifikus megoldásra tudnak támogatókat szerezni.
 
1

Fontos ez a piac

Bártházi András · 2004. Jún. 19. (Szo), 13.37
Valahol olvastam, és nagyon egyet tudok érteni vele: a böngészőpiac a külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy lefutott dolognak számít, és furcsa lehet, hogy a piaci szereplők (pl. Opera) kiállnak ezek mellett. Azonban ha a beágyazott piacot nézzük meg (tv-kbe épített böngészők, mobilokba, PDA-kba szánt böngészők), a verseny még csak most kezdődik, amikor ezek az eszközök kezdenek elterjedni, illetve kezdik elérni azt a sávszélesség lehetőséget, amikor nem kell már butított megoldásokkal (WAP) kiszolgálni a felhasználókat, hanem a valódi böngészés élményét adhatják. Ez a verseny még nincs lefutva, és kihatással lehet az asztali böngészőpiacra is.

-boogie-