ugrás a tartalomhoz

Nyomtatóbarát oldalak - nyilvános béta tesztelés

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 1. (K), 18.26
Sokan kérték már, hogy készítsük el oldalaink nyomtatóbarát változatát, és mi meg is ígértük ezt már a PHP konferencia előtt. Akkor kézenfekvő hivatkozási alapot jelentett, hogy a rendezvényszervezéssel voltunk elfoglalva, illetve más az újraindulásnál felmerült gondokat igyekeztünk megoldani. Most azonban végre erre a pontra értünk a tudú listánkon*, és elindíthatjuk a nyilvános bétatesztelést.

Amennyiben minden jól megy, most már minden oldalunk automatikusan nyomtatóbarát, ami azt jelenti, hogy nyugodtan meg lehet nyomni a nyomtatás gombot, és valami papíron az eddigieknél jelentősen megfelelőbb dolog fog kijönni a digitálist analóggá alakító eszköz kimenetén. Nem mindegy persze, hogy mely böngészőt használja valaki a nyomtatásnál.

Ebben a tekintetben úgy tűnik, hogy az Opera viszi a prímet, mert - ellentétben minden más tesztelt böngészővel - megérti a page-break-inside: avoid; szabványos tulajdonságot, amivel elkerülhetjük, hogy csatolt képek vagy forráskódok kettétörjenek. Operában a linkek után a célként megjelölt URL-ek is megjelennek, ám ezt szerencsére már Mozillában is el tudtuk érni. Végül a sor végén kullog az Internet Explorer, ahol nem igazán tudjuk irányítani a tördelést, a linkek célpontját pedig legfeljebb a böngésző tudja külön listázni a dokumentum végén. Összefoglalva tehát figyeljetek, hogy milyen böngészővel teszteltek.

Persze úgysem fog minden jól menni, a részletes hibajelentéseket szívesen fogadjuk, annál jobban csak a javasolt megoldással együtt bemutatott hibáknak örülünk. Kisebb alaphibákat - elsősorban betűk összecsúszását - mind Operában, mind Mozillában észleltünk, melyeket nem igazán tudunk mire vélni, ha ezt illetően valakinek lenne ötlete, azt igen nagy köszönettel fogadnánk. A hasznos határolóvonalak láthatóvá tétele érdekében Operában be kell kapcsolni a hátterek nyomtatását, ami valamiért egy nagy szürke hátteret is előhoz. Ezt nem tudjuk miért teszi, kíváncsian várjuk a tippeket.

* A tudú lista az, amelyen a júzerek és developerek ríkvesztjeit kollektáljuk, majd szépen véletlenszerűen komplettáljuk az ájtemeket.
 
1

Honnan az ötlet?

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 1. (K), 21.17
Azt nem írtam le, pedig fontos információ, hogy a nyomtatóbarát kialakításhoz sok ötletet merítettünk az A List Apart vonatkozó cikkéből, javaslom mindnekinek, aki hasonlón töri a fejét.
2

MYIE2-vel bugos :(

vgabesz · 2004. Jún. 1. (K), 21.48
Jónak tartom az ötletet. Én is elkezdtem valami hasonló dolgon munkálkodni, de még a teszttől is messze vagyok. Csak az a gáz, hogy ez a megoldás valamiért a myie2-t alapból nyomtatónak nézi. :(

Viszont firefox alatt jónak tűnik. Az oldaltörés is megy. De vannak olyanok, hogy szavak közötti space-ek eltünnek.
3

Érdekes, hmmm

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 1. (K), 21.54
Bevallom őszintén, hogy IE-vel nem tettem kísérletet, a weben található kompatibilitási táblázatokban bíztam. Nem teljesen értem, miért nézi rögtön nyomtatónak, pedig a táblázatok szerint tudnia kellene a tutit. Fel tudsz tenni valahova a netre egy-két képernyőképet nekem?

Firefox, Mozilla és Opera alatt egyaránt összecsúsznak kicsit a betűk, de más oldalakkal is próbáltam, és hasonló eredményt kaptam, ezért nem értem.
4

Sima IE-vel is

Anonymous · 2004. Jún. 1. (K), 22.11
Sima IE-vel is bugos. De ez szerintem nem a nyomtatási nézet, hanem a CSS nélküli... ;)
5

Re: Sima IE-vel is

Bártházi András · 2004. Jún. 1. (K), 22.47
És valóban így volt. Valamiért az IE nem bírta az advancedebb média típus jelölőket...

-boogie-