ugrás a tartalomhoz

HTTP authentikáció törlés

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 7. (V), 11.41
Akik HTTP alapú authentikációval dolgoznak, minden bizonnyal sokat küzdöttek már azzal a problémával, hogy a HTTP azonosítási adatokat csak a böngészőből való kilépéssel lehet törölni. Ez a tesztelés során eléggé kellemetlen. A PHP kézikönyve ajánl egy szerver oldali megoldást (azaz, hogy kérjük újra a nevet és a jelszót), de ez nem a HTTP szabványban rögzített módszer, következésképpen nem minden böngészővel működik. Különösen nem használható ez a trükk, ha nem saját alkalmazásunk ül a szerveren. Mozillához egy apró kiterjesztés formájában érkezik a megoldás.

Az utóbbi időben magam is több ilyen HTTP authentikációval működő felületet használtam, és kézenfekvőnek tűnt, hogy Mozillámban egy olyan menüpont is szerepel, ami ezen bejelentkezéseimet törli, ha már nem szeretnék belépett állapotban lenni. Nem találtam ilyen hatású funkciót, a jelszókezelőben lévő csábító 'Log Out' menüpont a jelszavak kezelésére használt fő belépést szünteti meg, itt nem segít.

Legnagyobb örömömre nemrég megjelent a "Clear HTTP Auth" nevű Mozilla Suite-hoz illetve Firefox-hoz használható kiterjesztés, ami ezt a problémát lesöpri a föld színéről. A többi webes fejlesztést segítő eszközhöz hasonlóan a Tools >> Web Development menü alá települ.