ugrás a tartalomhoz

Rövidítések, rövidülések, mozaikszavak

Bártházi András · 2004. Jan. 14. (Sze), 12.27
Bár a HTML már régóta biztosít lehetőséget a címbeli nyelvi elemek jelzésére szövegeinkben, ezek használata csak mostanában kezd egyre inkább megvalósulni. Az előző hírt kiegészítendő egy másik linkgyűjtemény, ezúttal Shirley Kaiser tolmácsolásában erről a témakörről.

A cikkében, melynek Abbreviations, Acronyms, and Shortened Words címet adta, összegyűjtött számos a rövidítésekkel (abbrevations), mozaikszavakkal (acronyms) és a megrövidült szavakkal (shortened words) kapcsolatos linkeket.

Sokan keverik ezeknek a lehetőségeknek a használatát, sokszor helytelenül használva a HTML elemeket, ezért magyarul is álljon itt egy kis összefoglaló, hogy melyik mit jelent.

Az acronym, azaz a mozaikszó vagy betűszó szavak kezdőbetűiből összeálló kvázi szó, ahol előfordul, hogy pontokat kitéve írjuk a betűket, de manapság ez már nem túl gyakori. Magyar nyelvben a mozaikszó jelentése szavakból összeálló szó, ilyen például a gyed, ami a gyermenkgondozási díj rövidülése. A betűszó ezzel ellentétben mindig a szavak első betűjéből áll össze, ilyen a MÁV. Ez utóbbit általában nagy betűkkel is írjuk.

Az abbrevation, azaz a rövidítések alatt egy adott szó rövid formában való leírását értjük. Ilyen a stb., kb. és még sok más forma.

A shortened words, azaz a szórövidülés hasonlít a betűszavakra, azonban nagyobb részeket emel ki, a viszlát, viszhall és légyszi szavaink ebbe a kategóriába sorolhatóak.

Végül még annyit tennék hozzá, hogy ezeket a magyarázatok ne vegye senki se készpénznek, ha nincs igazam, szívesen veszem a helyesbítéseket! A témának megpróbáltam utánaolvasni, de olyan oldalt nem igazán találtam, ahol ez így ebben a formában össze lenne foglalva (magyarul).
 
1

Re: Rövidítések, rövidülések, mozaikszavak

Anonymous · 2004. Jan. 14. (Sze), 19.11
A magyar helyesírás szabályai letölthető a MEK-ről abban van "A RÖVIDÍTÉSEK ÉS A MOZAIKSZÓK" fejezet