ugrás a tartalomhoz

Az elmúlt év legkomolyabb webtervezési hibái

Hojtsy Gábor · 2004. Jan. 5. (H), 12.31
A UseIt.com oldalt működtető Jakob Nielsen webhelyén idén is megjelentette az év tíz legkomolyabb webtervezési hibájának listáját, ahogy ő látja. Olyan szokásosnak mondható hibák is helyet kaptak itt, mint az archív tartalmaknak adott új linkek problémája, vagy a dátumok nélkül megjelenő tartalmak. Ugyanakkor olyan gondokat is sorol Nielsen, melyek már "másodrendűek" abban az értelemben, hogy egy korábbi hiba javítása következtében léptek fel.

Ilyen hiba a kis (bélyeg méretű) képek részletességének problémája. Ha egy túl részletes képet kicsinyítünk le, akkor nagyon nehéz lesz kivenni, hogy mi volt rajta eredetileg. Inkább a lényeges részt kell kivágni, és azt kicsinyíteni, ha még arra szorul. Hasoló hiba a túlságosan bőbeszédű alternatív szövegek használata képeknél. Ezek a leírások éppen a vakok számára készültek, akik csak meg szeretnék érteni, mit ábrázol a képünk, nem pedig egy komplett "idegenvezetésre" vágynak.

A hibák között más megfogadni való tanácsok is vannak, melyek teljesítését az év eleji fogadalmak közé is érdemes bevennünk :)