ugrás a tartalomhoz

Fejlett CSS díszítés

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 10. (Sze), 08.21
Egy bizonyos Literary Moose jelentette meg a Nemesis Project oldalán "Advanced CSS Ornamentation" című írását, mely sok igen fejlett CSS technikát mutat be. Ezen megoldások többsége a mai széles körben használt böngészőkben nem alkalmazható, az Opera azonban már ma minden bemutatott trükk kezelésére képes, és a Mozilla klienseket használók is élvezhetik már némely példa helyes megjelenítését.

Az írás nagyon hosszú, ezért három nagy részre tagolódik: a generált adat, a metaadat és a háttérképek fontosságát taglaló első szakaszra, a szövegek és táblázatok stilizálásával valamint a sorszámozással foglalkozó második részre, és végül a dinamikusan generált adatok példáit bemutató harmadik szakaszra. A szakaszok több példára bomlanak, minden esetben bemutatva a HTML és CSS kódokat, és magyarázatot adva a megoldásokra, illetve útmutatót biztosítva az élőben működő példákhoz és a továbblépéshez.

A bemutatott megoldások között olyanok szerepelnek, mint a meta tagekben tárolt adatok vagy a képek title attribútumában lévő képaláírások kiemelése az oldalon megjelenő tartalomként, vagy képek helyettesítése szövegekkel. Két másik példa megmutatja, hogy a ::before és ::after kiválasztók, valamint a content: tulajdonság segítségével lehetővé válik akár négy különböző háttérkép illesztése egyetlen HTML elemhez, a táblázat elemekben tárolt metaadatok pedig akár grafikonok generálását is lehetővé teszik pusztán CSS felhasználásával.

A Moose által bemutatott technikák nagyon látványosak, és a szabványos CSS óriási erejét mutatják. Sajnos ugyanakkor nem szabad a látottak bűvöletébe kerülnünk, tekintve az Opera jelenleg kis elterjedtségét, hiszen megoldásainkat kevesen élvezhetnék. Amint azonban a szabványos CSS támogatása még nagyobb teret nyer, ezek a technikák is mindennapjaink eszközeivé válhatnak.
 
1

Re: Fejlett CSS díszítés

Anonymous · 2003. Dec. 10. (Sze), 11.50
Az biztos, hogy szép jövő elé nézünk, ha a "piacvezető böngésző" fejlesztői is hajlandóak lesznek egyszer rendesen implementálni a szabványokat...
2

Re: Fejlett CSS díszítés

Anonymous · 2003. Dec. 10. (Sze), 13.19
A Netscape 4-ben sincsenek implementálva a legfrissebb dolgok. Az Internet Explorerben sem lesznek. Hogy ez baj-e? Nem. :) Kezd el átszoktatni mindenkit a környezetedben valamilyen másik böngészőre (Opera, Mozilla, amik most aktív fejlesztés alatt állnak), mutasd meg nekik, hogy mit nyernek, és győzd meg őket is, hogy terjesszék. Nem egy könnyű csata, de ami biztos, hogy nekünk van igazunk!