ugrás a tartalomhoz

Mobil web elérés

Baranyai László · 2003. Dec. 1. (H), 07.21
Az újabban megjelenő mobil készülékek képességeikben és árukban is egyre jobban hasonlítanak egy mini személyi számítógépre. A Motorola egyik új telefonjában a MontaVista cég Linux alapú rendszerét használja, mely szinte teljes körű böngészést tesz lehetővé az aktuális web szabványok támogatásával.

Igaz, hogy már február óta kapható a telefon, csak most bukkantam rá. A MontaVista által terjesztett beágyazott Linux operációs rendszeren többféle böngésző program is használható: NetFront, Opera, WebSoft Espirit, Zentek. Ezek közül a NetFront v3.0-t használják az új mobil eszközökben, mely a következő szabványokat ismeri:

  • HTML 4.01, XHTML 1.0, DHTML, CSS

  • ECMA Script (JavaScript)

  • DOM

  • SSL
A NetFront böngészővel WAP 2.0 oldalak is megtekinthetőek, JV-Lite2 néven pedig egy J2ME Java környezet is elérhető. Szinte minden benne van, ami böngészéshez és webalkalmazások használatához szükséges. Talán még egy nagyító és egy gombnyomogató pálcika elkélne.
 
1

Re: Mobil web elérés

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 1. (H), 13.44
Az ilyen böngészők szabványos képességeit tekintve látszik, hogy mennyire nagy előnyei vannak a korrekt leíró elemeket használó oldalaknak (struktúrális tagekkel). Hiszen ezek rögtön alkalmasak a "gyengébb képességű" eszközökre küldött webhelyek készítésére is...