ugrás a tartalomhoz

Kutatásokon alapuló web-tervezési irányelvek

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 7. (P), 08.27
Az amerikai Nemzeti Rák Intézet tette közzé a belső Kommunikációs Technológiák Részlegének összefoglalt megállapításait, melyek webhelyek használható kialakításakor javasolt eljárásokat tartalmaznak. A kiadott ajánlás nagyon igényes könyv formátumot kapott, ráadásul mind a 128 oldalt ingyenesen letölthetővé tették.

Az ajánlások elsődleges célja, hogy ne a fejlesztők igényeinek megfelelő webhelyek készüljenek, hanem a felhasználók várakozásait elégítsék ki az oldalak. Ennek megfelelően minden ajánláshoz egy fontossági szintet és egy "bizonyossági szintet" rendeltek. Ez utóbbi az ajánlásban leírt felhasználói várakozás általánosságának mértékét hivatott jelezni.

A javaslatok sokszor képekkel, HTML példákkal ilusztráltak, és minden esetben megjelölik azt a kutatási eredményt, melyből merítenek, így a kíváncsi olvasó utána tud nézni a részleteknek is. A bevezetőben a szerzők fontosnak tartják kiemelni, hogy nem kőbe vésett szabályokról van szó, és mindig teret kell engedni a kreatív webhely-kialakításoknak is.

A teljes dokumentumot összességében egy 40 megabájtos PDF állományban tették közzé, a weben nem olvasható. Ugyanakkor a fejezetek egyenként is letölthetőek, ha valakit csak egyes részletek érdekelnek. Én azt javaslom, hogy akinek ideje engedi, a teljes könyvet töltse le és 'lapozza' végig.
 
1

Re: Kutatásokon alapuló web-tervezési irányelvek

Anonymous · 2003. Nov. 7. (P), 16.49
Nem olyan vészes a letöltése, akadémiai hálózaton 2,5 perc alatt megérkezett a teljes könyv. Köszi a hírt. :) BLC.
2

Re: Kutatásokon alapuló web-tervezési irányelvek

Hojtsy Gábor · 2003. Nov. 7. (P), 17.27
Időközben forrásunk, Simon Willison is megjegyezte, hogy a dokumentum valójában olvasható a weben is, így nem szükséges a letöltése sem...