ugrás a tartalomhoz

Színek a természetben és a weblapokon

Bártházi András · 2003. Szep. 19. (P), 10.36
Nemrégiben mutattunk be pár oldalt az összeillő színek kiválasztását tudományos alapokon segítendő, most pedig a boxesandarrows oldalán találtam egy ide vágó cikket.

"A világhálót elárasztották a steril megjelenésű megoldások. A Hewlett Packard, az IBM, a Dell, a Microsoft és megszámlálhatatlan más oldal gyakorlatilag megkülönböztethetetlen egymástól (hasonló elrendezés, hasonló színséma). Amíg egyesek azt mondhatják, hogy ez az egyöntetűség a böngészést könnyebbé teszi a standardizált felületek segítségével, a valóság az, hogy ezek az oldalak földhözragadt élményt nyújtanak a látogatóiknak és megbuktak egy pozitív kapcsolat kialakításában a hallgatóságukkal".

A "Kézenfekvő választások: Színek a természetben és felületek kialakításakor" című cikk szerzője szerint egy adott környezettel (otthonnal, weboldallal) kapcsolatos érzéseinket jelentős mértékben a ránk ható színek határozzák meg. A kézenfekvő (és nem unalomig ismételt) színkombinációk választásával egy webhelynek lehetősége nyílik arra, hogy megkülönböztesse magát, megfelelő színekkel vezesse a látogatót, bevonja a webhely életébe, közelebb hozva hozzá az interakciós lehetőségeket, és inspirálja. Ezeket a pontokat fejti ki részletesebben Luke Wroblewski példákkal illusztrálva.
 
1

Re: Színek a természetben és a weblapokon

Anonymous · 2003. Szep. 19. (P), 22.14
Ebben van valami :-) Kár, hogy a weblabor nem ilyen. A fehér háttér semmi esetben sem illik a természet színei közé (a Napba úgyse néz senki bele). Bár a fejlécképben valami vízesés van, nem? Meg valami hold :) Ezek természetbeni képek :)
2

Re: Színek a természetben és a weblapokon

Anonymous · 2003. Szep. 19. (P), 22.53
Ha már itt tartunk, érdemes megnézni a webthiNgs oldalát, megfigyelhetők rajta példának okáért a természet színei, és a táblázatmentes elrendezés, randa fehér háttér nélkül. (És nem reklámnak szántam, szigorúan csak példának :))
3

Re: Színek a természetben és a weblapokon

Tibee · 2003. Szep. 19. (P), 23.39
Ejnye, bejelentkezés nuku volt :) Én vállalom a személyiségemet :D
4

Re: Színek a természetben és a weblapokon

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 20. (Szo), 11.35
Az hogy a fehér háttér randa vagy nem, arról széles körben eltérő véleményeket hallottam már. Az, hogy a webthiNgs oldal a természet színeit mutatja, azzal személyesen nem tudok egyetérteni, de ez nem vitaalap, mert ha jól tudom ez egzaktul nem mérhető, tehát csak szubjektív állásponton lehetek.