ugrás a tartalomhoz

Egymáshoz illő színek kiválasztása

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 10. (Sze), 14.31
A magamfajta webfejlesztőnek mindig is nehéz volt az egymáshoz illő színek kiválasztása, mindig ámulva néztem a grafikusokat, akik pillanatok alatt össze tudnak rakni kiválóan mutató színekkel készített oldalakat.

Ezen a problémán valamennyire talán segít Pixy szín sémákat felvonultató oldala, melyen egy DHTML alkalmazás segítéségével különböző paramétereket beállítva kereshetünk egymáshoz jól illeszkedő színeket.

Hasonló eszköz a quickcolor oldal, ahol egy Flash animáció teszi lehetővé egymáshoz illő színek kiválasztását.

Aki többet szeretne tudni a színek elméletéről, annak érdekes olvasnivaló lehet a Colours on the web oldal, mely részletesen elmagyarázza a különböző színek jelentését, használatát, kombinálását. Ez utóbbi leírás Pixy eszközének megértésében is jelentősen segíthet.
 
1

Re: Egymáshoz illő színek kiválasztása

Anonymous · 2003. Szep. 10. (Sze), 16.35
Hat, erre aztan egyatalan nem volt szuksegem (nekem) :) Ugyanis: egy jo szint talalok, akkor ahhoz barmelyik keprajzolo progival csak egy pont huzogatasaval lehet hozza illo szineket talalni, nagyon sokat. Sokkal nehezebb egy bizonyos szinhez olyan szint talalni, ami mas szinu, de jol mutat (pl. kekhez nem mindegy, milyen narancssarga...) Erre szerintem egyik oldal sem jelent kielegito megoldast.
2

Re: Egymáshoz illő színek kiválasztása

Bártházi András · 2003. Szep. 10. (Sze), 17.23
Akkor ne használd. :) A képrajzoló programok ezen funkcióját én azt hiszem, hogy ismerem, de ha leírod, hogy melyikre gondoltál, akkor szerintem mindannyian okulhatunk belőle!

Viszont én úgy látom, hogy mind a két példa arra is szolgál, hogy hasonló, de más árnyalatú, és arra is, hogy teljesen más, de passzoló színeket lehessen kikeverni. Miért írod, hogy nem nyújt kielégítő megoldást erre ez a két oldal (nem azt mondom, hogy nincs igazad, hisz nem vagyok grafikus, nem értek hozzá, csak egyszerűen nem értem...)?
3

Re: Egymáshoz illő színek kiválasztása

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 10. (Sze), 21.01
Ha Pixy DHTML oldalán nem a mono sémát választod, akkor én úgy látom, hogy azt kapod amit szeretnél. Tehát ez úgy tűnik alaposan elkerülte a figyelmed...
4

Re: Egymáshoz illő színek kiválasztása

Anonymous · 2003. Szep. 11. (Cs), 14.30
Ellenkezoleg, nagyon is latom, csak az a baj, hogy azok a szinek, amiket egymashoz ajanl, nem a legjobbak szerintem. A szinek egymashoz valo passzitasahoz szerintem mindenkeppen kell valami emberi meglatas is.
5

Re: Egymáshoz illő színek kiválasztása

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 11. (Cs), 15.11
Hehe, ez a tudomanyos megoldas :) A hirben linkelt oldalon le van irva miert pont igy illenek egymashoz a szinek :) Az eredeti anonymous keres azt sugallta, hogy ilyen program kellene, amely viszont eltero szineket ad. Most azt nem tudhatjuk hogy te ugyanaz az anonymous vagy-e, vagy masik. Mindenesetre a legtobb oldalhoz nem csak szinek kellenek, hanem egyeb korites is (peldaul kepek), amelyeket nem fog neked osszevarazsolni egy DHTML alkalmazas. Tehat attol nem kell tartani hogy Pixy DHTML programja designerek ezreinek munkajat fogja feleslegesse tenni :)
6

Re: Egymáshoz illő színek kiválasztása

Anonymous · 2003. Szep. 11. (Cs), 15.37
Tényleg nagyon jó az oldal, ettől szenvedtem a legjobban mindig :)

Bigi