ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 153.

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 9. (K), 11.57
Rendszeres olvasóink nyilván észrevették, hogy az utóbbi időben nem jelentettük meg a Zend PHP Weekly hírlevél mindekori számainak lefordított változatát. Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy igazán érdekes hírek nem jelentek meg az utóbbi hetekben. Úgy tűnik, hogy mindez annak tudható be, hogy a fejlesztők a PHP 5-ös verzió tesztelésére és javítására koncentrálnak. Éppen a PHP 5-ös verzióhoz kapcsolódik az eheti szám legtöbb vitát kiváltó híre.

A Zend hírlevél eheti számának közérdeklődésre számot tartó egyetlen híre rögtön vitát is kavart a hírevél olvasói között, de Avi Lewin szerint a fejlesztők között sincs még egyetértés.

Az a múlt hét nagy kérdése, hogy az eddig használt aláhúzásokkal elválasztott függvénynév konvenciókat alkalmazzák a továbbiakban is (mint például mysql_free_result()), vagy a PEAR az XML DOM illetve szinte minden objektum orientált nyelv által használt "studlyCaps" formát. Ezutóbbi forma azt jelenti, hogy a függvény (illetve metódus) nevek kis kezdőbetűvel indulnak, majd teljesen egybe írva minden szó nagy betűvel kezdődve jelenik meg.

A PHP-ben leginkább a képkezelő függvények "szorulnak" jelenleg ilyen írásmódra, hogy olvashatóak legyenek, például: imageColorClosestAlpha().

A PHP azonban jelenleg csak a változók szempontjából érzékeny a kis- és nagybetűs írásmódra, a függvény és osztály neveknél egyáltalán nem, ezért is lehetséges az, hogy a fenti kép kezelő függvény is csupa kisbetűsként van dokumentálva. Ezzel a felemássággal azonban a "studlyCaps" stílusra váltás a kis- és nagybetű érzékenység kérdését is felveti.

Andrei Zmievski oldalán már régóta közzétette a Zend Engine 2-t minden szempontból kis- és nagybetű érzékennyé tevő foltját, de akkor nem bízott abban, hogy meg lehetne a fejlesztőket győzni a változtatásról.

Talán most megváltozik valami. Vagy marad minden a régiben? Még nem lehet tudni...
 
1

Re: PHP Weekly - 153.

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 9. (K), 12.20
Ehhez a hírhez kapcsolódik új szavazásunk is :)
2

Re: PHP Weekly - 153.

Bártházi András · 2003. Szep. 9. (K), 16.53
A PHP levlistán volt bbalintnak egy tök ugyanilyen patch-e, ami kisbetű/nagybetű érzékennyé tette a PHP-t. Részemről a konklúzió akkor az volt, hogy tökmindegy. Igazából az ember úgyis egyfajta stílust használ és nem hiszem, hogy lenne olyan, aki $j-t és $J-t eddig használt volna egyszerre. Szerintem ha kisbetű/nagybetű érzékennyé teszik a nyelvet teljesen, csak egyvalamit érnek el: még nagyobb lesz az esély arra, hogy a régi PHP kódok nem mennek az új motorral. Persze lehet vitatkozni rajta, hogy jó-e, ha ekkorákat megújul a nyelv, de szerintem nem.

A Perl-hez tudom hasonlítani a dolgot, ahol a 6-os verzióval előbb-utóbb alapjaiban meg fog újulni a nyelv, mégis képes lesz majd a régi forráskódokat is futtatni, minden változtatás nélkül. Jó lenne, ha erre a PHP fejlesztők is odafigyelnének...
3

Re: PHP Weekly - 153.

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 9. (K), 17.20
Pont ez a vita tárgya, hogy be lehet vezetni egy php.ini opciót, hogy mégse legyen érzékeny a kis- és nagybetűkre, de ezt kevesen támogatnák, mert nem korrekt a php.ini-ből ennyire alapvető dolgot állíthatóvá tenni.