ugrás a tartalomhoz

Boldog szülinapot, Google!

Bártházi András · 2003. Szep. 8. (H), 15.00
Öt éve a szeptember hónap elég mozgalmasra sikeredett. Nemrég köszöntöttük a MozillaZine-t ötödik születésnapján, most egy új ötéves ünnepeltünk van, a Google. Nézzük, hogyan cseperedett fel az orrunk előtt barátunk:

1996 januárjában Larry Page és Sergey Brin, akik pár hónappal előtte, a Stanford Egyetemen ismerkedtek meg, egy BackRub nevű keresőmotor fejlesztésébe kezdtek. Azért hívták így, mert az alapján osztályozta az oldalakat, hogy mennyi oldal linkel vissza rájuk. Larry és Sergey 1998 közepéig tökéltesítgették a technológiát, majd terrabájtos lemezeket vettek, mellyel megalapozták a Google első adatközpontját.

1998. szeptember 7-én nyitotta meg irodáját a Google Inc. a kaliforniai Menlo Parkban. Gyorsan kinőtték a haverok garázsát :), így 1999 februárjában Palo Alto-ba költözött az irodájuk (szintén Kalifornia). 1999. szeptember 21-én lekerült a béta jelzés a weblapról, a rákövetkező évben június 26-án bejelentette együttműködését a Google és a Yahoo! .

2000 végére a 100 millió találatot hajtott végre az oldaluk, azóta a fejlődés töretlen, azt kell, hogy mondjam, hogy erős monopólium lett a Google, szinte beépült a nyelvünkbe szinonímaként az internetes keresésre ("guggolj egyet", "gugglizz egyet", "kérdezd Google-t, majd megmondja"). A keresőmotor folyamatos fejlesztése mellett mindig is szerették meglepni valamivel a felhasználókat.

Ez sokmindenben megnyilvánult, s talán a Google ünnepi logókkal kezdődött minden: a nemzetközi, amerikai, kanadai (és lassan más országok is) ünnepeket a megjelenő logóval történő alkalomhoz igazításával ünnepelték.

2001 februárjában a Deja.com-mal együttműködésben a keresőbe integrálták az internet legnagyobb Usenet archívumát kereshető formában.

2002-ben az AdWords következett, mely a keresésben található szavakra jelenít meg mind a mai napig odaillő(!) hirdetéseket. Szintén ebben az évben szeptemberben jelent meg a Google News bétája, mely rengeteg hírforrást gyűjt össze és tesz elérhetővé a látogatóknak. És végül decemberben indult útjára a Froogle is, mely egy termékkereső szolgáltatás.

Több nagyon kreatív, vagy "csak" egyszerűen hasznos szolgáltatását a Google-nak mi is bemutattuk már, egy rövid összeállítás az ünnep tiszteletére:
- Szinonímákra keresés a Google-ban
- Google Calculator
- Google Toolbar 2.0
- W3C ajánlás lett a SOAP - Google webszolgáltatás interfész

A PageRank technológia úgy tűnik, hogy az idők folyamán nagyon jól bevállt, azonban mostanában problémát is tudnak okozni "komment spammelés"-sel, ezáltal kijátszva a technológiát, az oldalukat jobb helyre pozícionálni. Erről adtunk hírt két napja: "Okos" spammelés avagy komment spamek.

Ennyi áttekintés után nem maradt más hátra, mint hogy még egyszer Boldog Szülinapot kívánjunk Google barátunknak. Remélem továbbra is számos hasonló funkcióval lep meg minket, és továbbra is marad jó barátunk a napi munkában.