ugrás a tartalomhoz

"Okos" spammelés avagy komment spamek

Hojtsy Gábor · 2003. Szep. 6. (Szo), 08.22
Egyre több weblog tulajdonos észleli, hogy kiváló helyezéseket ér el bizonyos a blogjához nem igazán kapcsolódó szavakra keresve a Googleban. Ennek sokan hangot is adtak, illetve szórakoztatónak találták.

A blogok magas helyezése a Google találati listákon többek között annak is köszönhető hogy gyakran teljesen automatikus keresztbe linkeléseket valósítanak meg, például egy blog bejegyzésre hivatkozó más blog bejegyzéseket a böngészők REFERER jelentése alapján automatikusan listázni tudnak.

Mivel a Google PageRank (találat sorrendezésnél is használt) algoritmusa a keresztbelinkelések mentén értékeli az oldalakat, az olyan oldalakat, amelyekre sok link mutat (illetve más értékes oldalakról mutat link) szintén értékesebbnek tartja.

Itt jönnek a képbe a spammelők, akik talán már kezdik felismerni, hogy az emailes spammelésnek egyre kevesebb értelme van. Néhányan rájöttek, hogy hagyni kell a megoldást kereső embereket, hogy az ő általuk készített oldalra találjanak, de ehhez magas Google helyezés elérésére van szükség.

Éppen ezért egyre inkább dívik az az új spammelési forma, hogy a népszerű blogok oldalainak megjegyzéseibe küldenek különböző reklámokat, melyeket így a Google értékesebbnek lát, és találati listájában magasabban szerepeltet. A recept lényege, hogy írjuk be a Google-be azt a keresőkifejezést, amelyre az elsők között szeretnénk szerepelni, a találati listán felbukkanó blog bejegyzések mellé küldjük be kommentünket, és némi várakozás után figyeljük meg, milyen jó helyezést értünk el az adott keresőszóra.

Nem túl egszerű azonban a spammerek élete, hiszen a blogok szerzői általában figyelik a beérkező megjegyzéseket, és észlelik a problémát. Egyszerű megoldás a korábbi bejegyzések kommentezésének letiltása, melyekhez normál emberi úton amúgysem kerülne megjegyzés.

Ennél egy kicsit fejlettebb a Simon Willison által javasolt fekete listázás, illetve a mások által elképzelt spam szűrés a hagyományos email spamszűrők használatával. A John's Jottings oldal szerzője összefoglalva a lehetőségeket azt javasolja, hogy éppen egy ilyen szűrést támogató web szolgáltatás indítása lenne az ideális megoldás.

Ugyanehhez a hírhez kapcsolódik a több helyen bejelentett fejlesztés alatt álló új nyílt forráskódú kereső a Nutch, mely a keresés és listázás során használt algoritmusait teljesen nyilvánossá fogja tenni. Bírálói leginkább azt a problémát hangsúlyozzák, hogy így könnyen kihasználhatóvá válik, és az algortimusához optimalizált weboldalak jelennek majd meg elsődleges találatokként, nem pedig a valóban hasznos weboldalak.

Egyelőre csak egy biztos, hogy a spammelés már nem csak személyesen küldött üzenetekre korlátozódik, hanem a különböző keresők belső algoritmusait kihasználó "okos" spammerek is egyre többen vannak.