ugrás a tartalomhoz

A DHTML megfelelő használata

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 17. (V), 11.22
Volt egy időszak amikor a csapból is a DHTML folyt, mindenki ugrott, hogy az oldalát "modern" dinamikus eszközökkel vértezze fel. Ennek az "aranyláznak" az eredménye volt a névnapokat, órát és egyéb felesleges dolgokat kiíró webhelyek, és mindenféle ugráló vagy scrollozó szövegeket megjelenítő lapok.

A DHTML ilyen alkalmazásai nagyrészt csak idegesítőek maradtak a felhasználók számára, és elősegítették a "XY böngésző szükséges" követelmények megjelenését.

XY alatt itt persze nem csak az Internet Explorerre kell gondolni, a Netscape 4 is hasonló cipőben járt egykoron.

Ma amikor ezer féle böngésző van, és nem csak asztali hanem mobil eszközökön is futnak web szörfözésre alkalmas programok, egyre fontosabbá vált, hogy "jól viselkedő" oldalakat készítsünk, amik akkor is használhatóak, ha nem az általunk megálmodott böngészővel látogatják a felhasználók.

Mondhatjuk azt, hogy ennyi böngészőre nem lehet felkészülni, és eldobhatjuk az összes DHTML megoldásunkat (ezt tette a PHP.net oldal a 2001-es újratervezésnél), vagy mondhatjuk azt, hogy a DHTML megfelelő használatával az általunk alkalmazott szolgáltatásokat nem támogató böngészők anélkül is jól navigálható oldalt kapnak majd (ez a módszer teszi lehetővé azt, hogy most mégis visszaszivárog a DHTML használat a PHP honlapjára).

Aaron Boodman Well-Behaved DHTML: A Case Study című cikkében alaposan körbejárja, hogy egy "hagyományos" módon megírt DHTML megoldásból hogyan lehet jól viselkedőt varázsolni, miképpen tudjuk a dinamikus részt teljesen különválasztani a HTMLtől, úgy hogy az közben teljesen használható marad az általunk használt szolgáltatásokat nem támogató böngészők számára is.

Az esettanulmány az egyszerűnek tűnő "űrlapelem megnevezés az űrlapban" technikát elemzi ki, melynek lényege, hogy az űrlapelemekbe írandó tartalmak neveit nem az űrlapelem elé/mögé írjuk, hanem magába a beviteli mezőbe, és a felhasználó kattintására azt onnan eltüntetjük, lehetővé téve a tényleges adat beírását.

A gyanútlan olvasó első hallásra nem is gondolná, hogy ez a feladat mennyi kihívást rejt, és közben milyen általánosan használható technikák tanulhatók meg. Szerintem DHTMLel foglalkozóknak ez a cikk mindenképpen kötelező olvasmány.
 
1

Re: A DHTML megfelelő használata

Anonymous · 2003. Aug. 18. (H), 00.46
Mikor megláttam a címet rögtön eszembe jutott ez a jópofa játék:
http://crew.tweakers.net/crisp/lemmings/
Majd mikor elolvastam a cikket, rájöttem, hogy mégsem illik annyira ide.... de sebaj, ha valaki nem ismerné, jó játékot!!! :)