ugrás a tartalomhoz

A 80x15 pixeles gombok varázsa

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 17. (V), 13.34
A bannerek egyre nagyobbra nőnek a híroldalakon, jó ideje már a tartalmak közepén is reklámok jelennek meg. Ez egyrészt annak tudható be, hogy az átlagos képernyőméret nő, másrészt pedig hogy egyre kevésbé vesszük észre a reklámokat. Sokan szinte már érzéketlenekké váltak mindenféle banner alapú hirdetésre.

Ehhez képest érdekes trend a blogokban korábban használt 90x30-as "bannerek" további csökkenése.

Ilyen 90x30-as (majd 88x31-es) "banner"ek a W3C validitást jelző bannerei, de kedvenc weboldalakat is hasonló gombokkal linkeltek sokáig egymáshoz.

Az új őrület, amely rengeteg blogot, és most már hivatalos oldalakat is magával ragad a 80x15-ös képek, melyek nagyrészben két részre osztott színezett háttérrel jelennek meg, egy keskenyebb és egy szélesebb elemmel, melyek közül az utóbbi tipikusan szürke színű.

Persze a mikro bannerek művészetében ezek csak iránymutatást jelentenek, nem határt, ezért mindenféle elképzelhető dolgot belesűrítenek ebbe a méretbe. A Steal These Buttons oldalon több mint ezer ilyen gomb található a webfejlesztés kategóriától kezdve a különböző tartalom szindikációs gombokon keresztül a születési hónapokig és égövi jegyekig minden. Persze PHP gombok is találhatóak az operated/powered kategóriában.

Nem kapott volna ennyire szárnyra a kis gombok őrülete, ha nem lenne gyors mód egy ilyen gomb készítésére. Természetesen a gombok nagyrésze nem túl speciális, két háttérszín egy font és egy egyszerű grafikus program kell hozzá (akár Windows Paint-el is kiválóan készíthető), de web alapú generátor is rendelkezésre áll.

A Kalsey Consulting oldalán található Button Maker lehetővé teszi, hogy ilyen gombokat állítsunk össze pillanatnyi ötleteink alapján. A fent látható PHPinfo gomb is ott készült.

Ennek a gomb méretnek óriási előnye, hogy egyrészt rengeteg kész grafikát találunk, másrészt magunk is könnyen elkészíthetjük sajátunkat. Ráadásul ezek a képek kevesebb helyet foglalnak, mint a "szabványosabb" 88x31-es társaik. Remélhetőleg az Internet Advertising Bureau is felismeri, hogy érdemes ezt a méretet felvenni a standardok közé, hiszen de facto már az.

Bár lehet hogy azt gondolják hogy ilyen kis területen nem lehet reklámot megjelentetni. Ez azonban kár lenne, hiszen az időnként poénos kis képek szokatlanságuk miatt is még magukra vonják a szörfözők figyelmét.
 
1

Re: A 80x15 pixeles gombok varázsa

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 17. (V), 15.41
A hír hatására, András szinte azonnal lecserélte a támogatói logót kisebbre, és felvett két új logót a Weblabor és a WFSZ oldalra mutatóan. Mondtam hogy ez egy elsöprő őrület :)