ugrás a tartalomhoz

Exkluzív: köszönet a támogatóknak szabványosan

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 7. (Cs), 13.18
Minden bizonnyal a PHPinfo olvasói az elsők, akik hírként tudomást szereznek erről a dícséretes fejleményről. A PHP.net egyik webmestereként régebb óta dolgozom az oldal elrendezésének standardokon alapuló újraalakításán. Első körben a "legegyszerűbb" oldalsávok nélküli oldalak számára készült elrendezést vezetjük be kísérleti jelleggel a PHP.net oldalakon.

Az új kialakításban drámaian kevesebb HTML kód szükséges a standardokat támogató böngészők számára a korábbiakkal megegyező megjelenés eléréséhez. Ez azonban teljesen új stíluslap kódot is jelent, és az oldalak egyenkénti validálását is szükségessé teszi, éppen ezért nem egy villámgyorsan véghezvihető folyamat.

Az első oldal amely ebben a "pompában" tündököl a támogatóknak köszönetet mondó oldal (nem véletlenül :). A stíluslap úgy kötődik az oldalhoz, hogy azt Netscape 4-es böngésző nem fogja letölteni, ezért ezen böngészők számára a PHP.net fekete-fehér lesz a továbbiakban.

Ez a váltás egyrészt szimbolikus, mert jelképezi azt, hogy a PHP a legmodernebb technológiákra is felkészült (attól függetlenül, hogy az elrendezés kialakításához semmilyen speciális PHP képességre sem volt szükség). Másrészt a szerverekről további terhelést vesz le, az oldalak kiszolgálása gyorsabbá válik. Harmadrészt számos lehetőséget rejt magában, későbbi fejlhasználói stílus beállításokat tesz majd lehetővé.

A PHP.net eljövendő szabványos oldalai XHTML 1.0 Strict szabványt fognak használni, vagy ahol ez nem lehetséges, ott Transitional-t. A köszönet oldal teljesen valid (nincs is rajta sok olyan tartalom, ami ezt veszélyeztethetné).

Az elrendezést Internet Explorerben, Operában, Mozillában, Konquerorban és Galeonban teszteltük, a korábbi táblázatos megjelenéssel azonos eredményt tapasztaltunk.

Arra kérek mindekit, aki szokatlan dolgot észlel a megjelenésben, hogy amennyiben van ötlete annak javítására, akkor a hibajelentéssel együtt azt is küldje el nekem (goba kukac php.net).