ugrás a tartalomhoz

Typo3 tartalomkezelő a GyISM honlapján

laze · 2003. Aug. 3. (V), 20.01
Bruttó 17 825 000 forintba került a GyISM új portálja. A kivitelező - az Alchimedia Kft - egy szabadon terjesztett, GPL licenszel rendelkező tartalomkezelő rendszert használt fel a munkához. A Kasper Skaarhoej által fejlesztett typo3 így kellemetlen körülmények között ugyan, de a figyelem középpontjába került.

A typo3 egy PHP-ben fejlesztett szabadon terjeszthető tartalomkezelő keretrendszer. Bár a használata eléggé nehézkes, cserébe rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában, amelyekről a demo.typo3.com címen tájékozódhatunk. A rendszer Apache-on és IIS-n is működik, amennyiben a PHP 4 már telepítve van a gépen. Alapvetően MySQL-t használ saját adatainak karbantartására, de támogatja az Oracle-t, MS-SQL-t, ODBC-t és az LDAP-ot is, illetve PHP 4-ben írt egyedi modulokkal is tovább bővíthető. Egy alap kiépítésű szerveren elfut, 256 MByte RAM állítólag már elég neki, de ugye minél több, annál jobb. :) Ugyanígy szerencsés, ha az ImageMagick, a GDlib/Freestyle, zlib, mod_gzip / mod_rewrite programok, és valamely PHP gyorsítótár telepítve van a gépen.

Annak, aki nem riad vissza a hosszú alapkövetelmény listától, javaslom próbálja ki.

Az eredetileg beküldött hír szerkesztett változatát jelentettük meg itt. Az Index is megemlékezett az esetről, olvasói levél közlés formájában
 
1

Re: Typo3 tartalomkezelő a GyISM honlapján

Anonymous · 2003. Aug. 4. (H), 20.57
Szvsz nagyon szerencsétlen ez a "cenzúra".
Az az olvasói levél, melyett az Index egy belső munkatársa írt egyértelműen kiáll a GyISM mellett, míg Laze nem egy fórumon szidta a GyISM-et, nem is értem, hogy ha már kiszedtétek a nem webfejlesztéssel kapcsolatos részt, akkor miért tesztek oda egy másikat.
2

Re: Typo3 tartalomkezelő a GyISM honlapján

Bártházi András · 2003. Aug. 4. (H), 22.19
A megjegyzés egyértelműen a szerkesztők véleményét tükrözi (megbeszéltük). A szerkesztett hírrel szemben pedig Laze-nek nem volt kifogása (vele is leleveleztük).

Az ügy valóban elég szerencsétlen, sokan, sokfélét nyilatkoznak, ebből mi szeretnénk kimaradni, és mivel a lap szakmai, és nem erről szól, hasábjain nem szeretnénk állást foglalni. A történtek a napokban politikai felhangot is kaptak (amit én láttam, hogy az egyik képviselőnk reggel nyilatkozott az ügyről). Laze és a mi célunk is inkább az volt, hogy felhívjuk a figyelmet magára a rendszerre.

Személy szerint különben nagyon örülök, hogy a politikusok is foglalkoznak már a dologgal, mivel ez azt jelentheti, hogy megszületnek az ő "szintjükön" is a vélemények, jogértelmezések a szabad szoftverekről, eljut hozzájuk, felfogják, hogy mi is ez, miről is van szó. :)
3

Re: Typo3 tartalomkezelő a GyISM honlapján

Hojtsy Gábor · 2003. Aug. 4. (H), 23.13
Amennyiben más véleménye van valakinek, erre éppen itt van a hozzászólási lehetőség. Laze-el alapos levelezést folytattunk, és ő kiállt amellett, hogy magát a rendszert szerette volna bemutatni, és nem arra kívánt koncentrálni, hogy miért került ez a képbe. Ennek szellemében került átszerkesztésre az, amit beküldött.

A beküldésre vonatkozó versenyünkben világosan lefektettük, hogy a hírek szerkesztés tárgyát képezik. Szeretnénk a phpinfónak egy többé-kevésbé konzisztens hangot biztosítani, és nem különböző botrányokkal szeretnénk kivívni a figyelmet.

Egyébként ha valakinek van kedve más forrásokat is ide linkelni, a hozzászólások erre lehetőséget adnak, valamint amennyiben Laze kéri, hogy ne a neve alatt jelenjen meg a hír a továbbiakban (ezzel ismertetve velünk, hogy a szerkesztés során az eredeti mondanivalót nem sikerült megtartani), akkor állunk elébe.
4

Re: Typo3 tartalomkezelő a GyISM honlapján

laze · 2003. Aug. 5. (K), 09.04
Üdv, akkor mindenkinek!

Nos, én úgy gondolom, hogy amit Gobáék cenzúraként csináltak az általam beküldött hírrel, az igenis szerencsés. Annál is inkább, hiszen én érintett vagyok az ügyben, mivel az előző (Gy)ISM honlap fejlesztését gyakorlatilag egy akkori kollegámmal ketten csináltuk, így tényleg nem tudok személyes hangok megütése nélkül beszélni a dologról... :(
Egyébként pedig mindenképpen a Typo3 volt a hír lényege, hiszen az NJSZT alapszabályában is benne ven, hogy ez politikailag független szervezet. Ezt igyekszem betartani! ;)
Az pedig csak remélem, hogy politikusiank, jogászaink elkezdenek foglalkozni a dologgal, ugyanis én mindenképpen sajnálatos dolognak tartom, hogy a GNU/GPL-nek nincs magyar megfelelője. (Én legalábbis nem tudok semmiféle "szoftver törvényről"...)
5

typo3 vs. Zope-CMF-Plone

Anonymous · 2003. Okt. 14. (K), 10.15
Jobb, vagy rosszabb-e, mennyivel, miben, mint a Zope alapú megoldáshalmaz (Zope-CMF-Plone)?

Van már valakinek tapasztalata mindkét nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerrel?