ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 137.

Granc Róbert · 2003. Május. 19. (H), 18.26
A Zend szokásos heti hírlevelének 137. számából:

PEAR találkozó Amszterdamban - Megjelent egy online összefoglaló az amszterdami Nemzetközi PHP Konferencia keretén belül zajló PEAR fejlesztői találkozóról.
Az összefoglaló mindazok számára hasznos lehet, akik a PEAR osztályokat használják, esetleg fejlesztik. A találkozó elsősorban a minőségellenőrzés, a dokumentáció és a telepítés kérdéseit érintette.

RC3 - A 4.3.2 megjelenésének közeledtével felbukkannak az utolsó előzetesek. A harmadik és valószínűleg utolsó előzetes letölthető a PHP minőségellenőrző csoport honlapjáról. Akinek megvan rá a lehetősége, töltse le és tesztelje ezt az ajánlott változatott. Habár a végső, hivatalos kiadásban további javítások jelennek majd meg, most kellene megtalálni minden nagyobb hibát.

ActiveState díjak - Az idei díjazottak nevezését várják. Látogassanak el a honlapra, tájékozódjanak a feltételekről, és ha van valaki a PHP közösségben, aki Önök szerint megérdemelné a díjat, nevezzék őt! Segítsenek valakinek, aki segíteni szokott másoknak, hogy elismerésben részesüljön az erőfeszítéseiért.

Websphere MQ kiegészítő - Michael Bretterklieber írt egy PHP kiegészítőt, amely lehetővé teszi az IBM Websphere MQ (korábban MQSeries) szoftverével való együttműködést. A Websphere MQ a különálló processzek közötti kommunikációt szolgálja.

Az expat és a libml2 kihagyása - Az elmúlt hetek vitáit követve egyre többen kezdik tesztelni a Sterling Hughes libxml munkájával érkező fejlesztői PHP változatot. A legaktuálisabb kérdés az, hogy vajon a libxml2-t a PHP kóddal együtt kellene-e terjeszteni. Erről a kérdésről már szóltunk egy korábbi számban.
Jelenleg még bizonytalan, hogy az új könyvtár része lesz-e majd a PHP-nek - maga Sterling Hughes mutatott rá mindkét megközelítés pozitív és negatív oldalaira.
A legfontosabb dolog az, hogy ha a PHP tartalmazza az expat könyvtárat, akkor a libxml könyvtárat is tartalmaznia kell, ha pedig eltávolítják az expatot, a libxml-nek is mennie kell.
Amint azt már láttuk, a libxml hatalmas ugrást jelent a PHP számára az expatból hiányzó XML funkciók terén, ha pedig a PHP továbbra is csak az expat könyvtárat tartalmazza a libxml nélkül, az olyan benyomást keltene, hogy a PHP számára az XML kezelésének jelenlegi és jövőbeni iránya az expat - ez pedig egyáltalán nem így van.

stdio eltávolítás - Hivatalosan megkapta a jóváhagyást a 4.3.2-ben való megjelenésre a stdio elkerülése a fájlkezelés területén. Habár ez a kódrészlet számos egyéb területet is érint a PHP-ben, nagyon alapos tesztelésen ment keresztül. A legfontosabb előny, hogy a Solaris felhasználói sokkal nagyobb bizalommal használhatják a PHP-t, mint bármely korábbi változatot. A Solaris használó fejlesztőket erősen kérik a fent említett RC3 előzetes letöltésére és tesztelésére bármely, a számukra elérhető, a fájlműveleteket intenzíven használó alkalmazással.