ugrás a tartalomhoz

PHP Weekly - 113.

Granc Róbert · 2002. Nov. 26. (K), 18.30
A Zend szokásos heti hírlevelének 113. számából:

bcmath kiegészítő - A 4.3.0 kiadás megjelentetésének utolsó főbb akadályát is sikerült megszüntetni, Sander Roobol-nak köszönhetően. Sander javítása megoldja a levelezőlistán korábban tárgyalt szálbiztonsági kérdéseket a bcmath kiegészítőben.

Hibás HTTP fejlécek - A 4.3.0 CGI változata bizonyos körülmények között hibás HTTP fejléceket küldött ki. Ezt a gondot most Edin Kadribasic oldotta meg. A megoldása a PHP .ini fájl beállítását használja, hogy visszamenőlegesen kompatibilis maradjon a 4.2.x sorozattal azok számára, akik kihasználják a PHP ezen funkcióját.

Második RC (kiadás előtti változat) - Üzenete alapján ítélve Andrei Zmievski elégedett az első RC eredményeivel. Ezzel kapcsolatban nagyon valószínű a második RC kiadása még valamikor a héten, amelyet várhatóan hamarosan követ majd a végleges 4.3.0.

leak() and crash() - Marcus Börger figyelt fel arra, hogy a két belső hibakövető funkció elérhető akkor is, ha a PHP-t nem debug módban fordították. Ez most szintén kijavításra került, a 4.3.0-ban mindezek a függvények csak a megfelelő feltételek esetén futtathatóak.

Héber naptár - Moshe Doron készített egy apró javítást a zsidó naptár függvényhez, amely a visszaadott eredményt flexibilisebbé teszi, valamint némi sebességnövekedést is hoz magával. A javítás elérhető Moshe honlapján.

Licenszelési hibák - Henri Gomez e-mailje után, amely két apróbb, hibásan a GPL alá eső kódnak jelzett területet érintett, a CVS-be belekerültek a javítások. Mint arra Henri rámutatott, ilyen kérdések gyakran gondot okozhatnak a különböző operációs rendszerek alá történő portolás esetén, ahol a programozók nem használhatnak egyes licensztípusokat.

DNS lekérdezés függvények - Sara Golemon rászánta az időt egyes DNS lekérdezéseket végrehajtó függvények megírására. Habár ezek valószínűleg már túl későn érkeztek ahhoz, hogy belekerüljenek a 4.3.0-ba, a nyelv jövőbeli kiadásainak várhatóan értékes részét képezhetik majd. A dns_get_record() függvény lehetővé teszi bármilyen DNS információ lekérdezését.

Zend motor 2 - Marcus Börger honlapján letölthetővé tette F3P munkáját, amely "final, public, protected and private", azaz "végleges, nyilvános, védett és magán" objektum-orientált funkciókat ad a PHP függvényekhez az új Zend motor alatt. Ezek az objektum-orientált részek persze nem mindenki számára érdekesek. A részletek itt olvashatóak, Marcus megjegyzéseivel egyetemben a további tennivalókról - érdekes olvasmány lehet számos olyan témához kapcsolódva, amelyek a PHP 5-ben várhatóak.

Eszményi hibajelentés - Maxim Maletsky összefoglalta, mit tekintene ő "eszményi" helyzetnek a PHP hibajelentése terén. Legyen flexibilis, XML alapú és többnyelvű - az ötleteket a fejlesztők eddig pozitívan fogadták. A további megjegyzéseket és ajánlatokat a listára várják.

$PHP_AUTH_USER vagy $PHP_AUTH_PW - úgy tűnik, hogy ez a két globális változó létrejön akkor is, amikor bizonyos körülmények közepette nem kellene. A jelenlegi helyzetben egy lehetséges megoldás a _PW változó kikapcsolása a safe_mode bekapcsolása esetén, de erről még nem született végleges döntés.

Ennyit mára a tudomány és technika újdonságaiból...