ugrás a tartalomhoz

jQuery receptek

Török Gábor · 2011. Júl. 9. (Szo), 10.03

Szerző:

Cody Lindley

Kiadó:

Kiskapu

2011

ISBN:

9789639637757

Oldalak száma:

464

Értékelés:

7

Linkek

A jQuery receptek egy átfogó kalauz, bár receptkönyv köntösben. 16 fejezetben 16 szerző értekezik a jQuery számos területéről. A könyv nagyon jó, csak egész más lesz a célközönsége, mint amelyiket meg akarnak vele szólítani.

A könyv szerzői elismert frontend mérnökök, találsz köztük core jQuery fejlesztőt, jQuery UI kódereket, de a QUnit társszerzőjének is jutott egy fejezet. (Ez utóbbi két témakört így megmagyarázottnak is tekinthetjük, hogy mit keresnek ebben a könyvben.)

Ha már a kiadó a szakácskönyv műfaj keretei között kivánta kibontani a tartalmat, éltem a feltételezéssel a könyv kézbevételekor, hogy túlnyomó részt bevett gyakorlatok, tervezési minták gyűjteményét kapom meg. Mindezekkel szemben egy 464 oldalas receptkönyvre akkor vágyhatunk igazán, ha a vöröshagyma megtisztításának mozzanatai is érdekelnek bennünket.

Tizenhat fejezet sok. Az első 4 fejezet bátran kidobható lett volna: 83 oldal alap szintű jQuery ismertető a függvénytárat már használó, haladó frontend fejlesztőket nem érdekli. Hiába van ügyesen szerkesztve a tartalom, egy ilyen kaliberű könyvben nem érzem helyénvalónak problémaként felvetni, hogy gyűjtsük ki a weboldalon elhelyezett hivatkozásokat ($('a')). Különösen furán veszi ki magát a már felemlegetett három fejezetnyi részletes jQuery UI bemutató. Az ötödik Gyorsabban, egyszerűbben, szórakoztatóbban c. fejezetből vártam volna többet.

A könyv olvasása közben inkább volt az az érzésem, hogy a kiadó nyomta a cookbook formát (probléma–megoldás–kifejtés), a szerzők adták a tőlük telhető legjobb ismeretanyagot, a szerkesztő pedig megpróbált az egészből valamit kihozni.

A jQuery receptek tartalmilag mindezek ellenére kiváló, csak a ráöntött ruha nem áll jól neki. Egyaránt hasznos mindennapi munkájuk során a kódtárral most ismerkedők vagy már napi szinten használók számára. Inkább gondolom, hogy a könyvben benne van minden, amit elsőkörben érdemes a jQuery-ről tudni, így akinek ilyen könyvre van szüksége, szerezze be, sokat fog belőle tanulni, nem fog csalódni.

Köszönjük a Kiskapu kiadónak, hogy a Weblabor számára biztosította a könyv egy példányát.

 
1

Üdv! Én már régóta

Karvaly84 · 2011. Júl. 13. (Sze), 00.18
Üdv!

Én már régóta szemezgettem evvel a könyvel egy boltban ahova hetente be térek nézelődni. Ez a könyv mindig fóliában volt és nem akartam fel tépni hogy bele nézzek, mára meg eltűnt... Te esetleg nem tudsz egy tartalom jegyzéket a könyvhöz? Tetszik, hogy így a jQuery, a jQuery UI, QUntit egy kiadványban szerepel, csak nem tudom sehol megnézni milyen témakörökre van osztva a könyv.
2

Talán segít az eredeti könyv

Poetro · 2011. Júl. 13. (Sze), 00.48
Talán segít az eredeti könyv tartalomjegyzéke. Sőt pár oldalt Google Books-on is tudsz belőle olvasni.
3

A könyv már nincs nálam

Török Gábor · 2011. Júl. 13. (Sze), 17.38
A könyv már nincs nálam, épp a tegnapi JavaScript meetupon lelt gazdára. Poetro által hivatkozott tartalomjegyzéket nézd meg.
4

Köszi srácok

Karvaly84 · 2011. Júl. 13. (Sze), 20.42
Köszi srácok megnéztem!

Magyarul jobban érdekelt volna de ami a lényeg sikerült ki hámoznom ebből is. Sajna a kiskapu oldalán nincs jegyzék.
5

Úgy gondolom, hogy a könyv jó

uzsolt · 2011. Júl. 14. (Cs), 00.30
Úgy gondolom, hogy a könyv jó vásár. Nem volt még ilyen szerkezetű könyv a kezemben, de kifejezetten tetszik :) Gyakorlati problémákon keresztül vezet végig.
Szerintem érdemes megvenni.
6

"Az első 4 fejezet bátran

uzsolt · 2011. Júl. 14. (Cs), 00.35
"Az első 4 fejezet bátran kidobható lett volna: 83 oldal alap szintű jQuery ismertető a függvénytárat már használó, haladó frontend fejlesztőket nem érdekli."
Szerintem jó, hogy van benne az első négy fejezet. Interneten nem igazán találtam (számomra) jó leírást a jquery-ről, és számomra ez "hiánypótló" kiadvány :)
De az ajánló egyébként írja is, hogy
"A jQuery receptek-ből a kezdők és a JavaScript-veteránok egyaránt tanulhatnak: a kötet az alapoktól indul"

Magamat ismerve sokszor kell utánanéznem "alap dolgoknak", mert elfelejtem. Ilyenkor jó egy ilyen alap szintű 83 oldal :)
7

Tartalom vs forma

Török Gábor · 2011. Júl. 14. (Cs), 13.01
Egyetértek, a tartalom minősége jó, és valóban sok ember számára hasznos könyv. Mindazonáltal inkább szokás az ilyet definitive guide-nak hívni, mintsem receptkönyvnek.
8

Szumma szummárum

uzsolt · 2011. Júl. 14. (Cs), 14.39
Röviden és tömören: jó könyv, némi hibával :)
10

hibák elmaradt javítása

zserrbo · 2011. Júl. 18. (H), 17.55
Nekem is bejött a könyv. Kezdőknek is ajánlom. Én nem ismertem a javascriptet a jQuery előtt, de így is érthetőek voltak a példák és utána könnyebben megértettem a javascript kódokat is. De azt negatívumnak értékelem, hogy a könyvben szereplő hibákhoz az eredeti kiadó nem ad ki hibajavítást.
link
Azért is bosszantó ennyire, mert az elején annyira de annyira hangsúlyozva van, hogy a Safari books online-on gyorsan lehet javítani. Ehhez képest mióta kiadták egyetlen módosítása nem lett.

Amúgy nem voltak zavaróak a hibák, esetleg aki olvassa, nézze meg amit belinkeltem, hogy hol vannak hibák.
9

Nagyon jó könyv. Engem

Oregon · 2011. Júl. 14. (Cs), 22.13
Nagyon jó könyv. Engem nulláról vezetett bele a jquery-be. Ajánlom még html5-öt is, mert hasonló stílusú és add az is jó néhány ötletet ami miatt hasonlóan megéri az árát.
11

eredeti angol változat

hhanuman · 2011. Júl. 21. (Cs), 22.45
Nna, a könyv maga nem rossz, de teljesen igaz, az 5. fejezet témáját-szintjét kellett volna csak tovább vinni, mert a soksok plugin/jquery ui bemutatás totál felesleges, azt úgyis megtalálja az akinek kell. ettől függetlenül egy kezdő-középhaladónak pl jó anyag, mert szépen (mégha hiányosan is) bemutatja, miket lehet csinálni kb jqueryvel.
Amitől behaltam, és ezért nem vettem meg sokáig, az a fordítás: mindent magyarítottak benne, a plugin bővítmény, a callback visszahívó függvény az még oké, de egész hajmeresztő dolgok is voltak, padding, margin, widget stb lefordítása. eredeti angol pdf ezért élvezhetőbb volt, scribden megtaláljátok.
12

Magyar nyelvű könyv

Török Gábor · 2011. Júl. 22. (P), 08.17
Ha nem fordítják ezeket a kifejezéseket, akkor nem egy magyar nyelvű könyvet olvasol. :) Ebben a kiadvány nagyon jó fordítások vannak szerintem, a többségük a szakmában bevett, pl. a Weblaboron is rendre előkerülő kifejezések. Kevés magyar nyelvű szakirodalmat olvasol, ezért neked ezek a fordítások ismeretlenek, de ez nem a könyv hibája.
13

Szakkifejezések

Ifju · 2011. Júl. 25. (H), 12.13
Lehet a magyar orvosi egyetemeken is be kellene vezetni ezt a módszert, és akkor nem mennének külföldre az orvosaink, mert a nemzetközileg elfogadott szakkifejezéseket nem fogják ismerni. :)

A Kiskapu rengeteg jó könyvet lefordít és kiad, és nagyon szívesen ajánlanám a könyveiket, ha az eredeti szakkifejezések is szerepelnének a könyvekben a magyarítások mellett legalább lábjegyzettként vagy zárójelben, hogy aki az angol dokumentációval is találkozik, az is könnyedén kiigazodjon rajta, illetve aki tovább akar lépni a nemzetközi szakirodalom felé, az is könnyedén boldogulhasson.