ugrás a tartalomhoz

Adobe Photoshop CS4 Biblia I.–II.

Kislui · 2011. Jan. 20. (Cs), 15.50

Szerzők:

Stacy Cates, Simon Abrams, Dan Moughamian

Kiadó:

Kiskapu

2009

ISBN:

9789639637603

Oldalak száma:

1031

Értékelés:

8

Linkek

Ajánlásomban a saját példámat hozom fel.

A könyv azt ígéri, hogy elsajátíthatjuk a Photoshop CS4 program minden fortélyát egészen az alapoktól a haladó szintig. Ezzel egyet is értek, én is ebből tanultam meg az alapokat, és még mindig van olyan helyzet, amikor felcsapom, és utána olvasok bizonyos kérdéseknek, amik esetleg kimentek a fejemből és újra megvilágításra várnak.

Nagyon fontos, hogy minden felhasználói csoportot lefed. Lehetsz akár kezdő, akár haladó, itt biztos találsz olyan ismereteket, amik felett esetleg elsiklottál, vagy még nem is találkoztál vele.

A Photoshop a felhasználók teljes körét lefedi, az otthoni felhasználóktól, akik becses családi fotókat retusálnak, az emblémákat tervező profi felhasználókig, a mozgóképekhez digitális festményeket alkotó művészektől a NASA űrexpedícióinak fényképeit elemző szakemberekig.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a programmal kapcsolatban minden létező funkciót, gombot, lehetőséget kitárgyal, megismertet minket a rétegekkel, színekkel, képszerkesztés alapjaival, a raszteres és vektoros ábrázolásmódokkal, szűrőkkel, még a térgrafikával is.

A Photoshop CS4 Biblia mindezeket szem előtt tartva teljesen megújult, így a program bővített (Extended) változatát is bemutatja, amely további hasznos szolgáltatásokat tartalmaz a térgrafikákkal, videókkal, illetve tudományos, építészeti vagy geográfiai képekkel kapcsolatos feladatokhoz.

Ugyanakkor tárgyalja az Adobe Bridge és a Camera Raw programokat is, melyek nagy segítségünkre vannak a Photoshoppal való munka során a fényképeink letöltésénél, szerkesztésénél illetve rendszerezésénél, így ha fotózással foglalkozol, tökéletes összhangot biztosít fényképeid kipofozása közben.

Az ábrák és a CD-n található fájlok segítségével lépésről lépésre végigvezet minket minden egyes munkafolyamaton. Megjegyzem, néha már túl szájbarágósan is, még ha kezdő is az olvasó.

A tanulás folyamán elveszhetünk az ábrák és kezelőfelület gombjai között, ha más Photoshop programunk van (CS3, CS5 …), de ez nem akkora probléma, ha van türelmünk felfedezni a program kezelőfelületét.

Egy szóval ajánlom minden kezdőnek, főleg kezdőknek (trükkösebb megoldásokat is bemutathatna, ha már haladóknak is szól) a könyvet, mert mielőtt tanfolyamra mennének (esetleg nem is szándékoznak tanfolyamra menni) tökéletes hozzá, hogy megismerkedjünk a digitális képi világ rejtelmeivel, és fantáziánkat útjára engedve magunkat és másokat gyönyörű képekkel, designokkal, vizulis összeállításokkal örvendeztethessük meg.