ugrás a tartalomhoz

Opera Quirks Mode

bbalint · 2005. Szep. 28. (Sze), 15.44
boldogan fejlesztgetek, szép XHTML oldalat Firefox-ba, mikoris rámjött az operálhatnék, hogy ugyanilyen szépen néz-e ott is ki az oldal.
minden tényleg szép és jó volt, de kíváncsiságból megnéztem, hogy az Opera hogyan rendereli ugyanazt az oldalt HTML-ként... és valamiért a HTML láttán átkapcsol Quirks Modé-ba.

részemről nem baj, mivel az oldal felé járó Operák ígyis-úgyis XHTML-t kapnak, csak arra volnék kíváncsi, hogy milyen más okok vezet(het)nek ahhoz, hogy az Opera úgy döntsön: most ezt az oldalt Quirks Modé-ba kell renderelni.

a hivatalos oldalon, és egyéb helyeken is csak az ún. "DOCTYPE switch" módszerre hivatkoznak; próbáltam HTML 4.0 Strict, 4.01 Strict, 4.01 Transitional és HTML 3.2-es dokumentum-típust megadni, de semmi változás.

ami érdekes, hogy HTML verziót megHTMLTidy-zva már jó lett/volt az oldal.

tessék, XHTML:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<?xml-stylesheet type="text/css" href="/stiluslap.css"?>
<?xml-stylesheet type="text/css" href="/oldalneve.css"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN">
<html lang="hu" dir="ltr">
...
</html>
És HTML verzió:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html lang="hu" dir="ltr">
...
</html>
mindkét forráskód a HMTLTidy által lett beljebb tördelve, mivel az eredetiben nem szerepelnek újsor-karakterek.

bbalint
 
1

lényegre törni

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 28. (Sze), 20.49
Nos, lezúztam a forráskódokat a lényegre, hogy ne kelljen már több képernyőket tekerni, különösen, hogy látszik a lényeg ennyiből is. Az XHTML-nek nem ez a DOCTYPE-ja, egyáltalán nem, a XHTML nem attól lesz XHTML, hogy XML prológot teszel elé. A CSS hivatkozás nyugodtan maradhat ott, ahol HTML lapon is van, menni fog. Ellenben helyes DOCTYPE kellene, és az XHTML névtér megadása a <html> elemen.