ugrás a tartalomhoz

Érdemes csak a szabványokat követni?

Anonymous · 2005. Szep. 24. (Szo), 21.07
Láttátok már a http://www.kiskapu.hu -t IE-ben? Remélem nem fizettek érte túl sokat, hogy "szabványos" legyen és IE-ben így nézzen ki :)

Erre a legjobb sztori az, mikor egyik ismerősöm autót akart venni még az őskorban. Linux alól tolta a netet és Netscape-et használt. Rákeresett az autómárka viszonteladóira és kinézte a hozzá legközelebb lévőt. Ráment a weboldalukra, ami meg közölte vele, hogy Netscape az nem van supported, használjál IE-t most. Csávó erre felkapta a vízet, felhívta a kereskedőt és közölte velük most buktak el X millió pénzt, mert eddig náluk akart autót venni, de a weboldaluk nem támogatja a Netscape-et, ezért nem tud tájékozodni, és így nem őket fogja választani, mert nem tud kivenni semmit az oldalból. A srác a végén máshol megvette az szép új autót. Egy hónap múlva visszament erre a weboldalra és láss csodát immár működött Netscape alatt is. Tanultak a hibából.
Kedves kiskapu is tanulhatna, nem minden a szabvány, a biznisz a lényeg. (De ebből ne legyen flame plz :)

A srác esetében IE-re optimalizálták az oldalt, itt kiskapunál meg mindenre, cska IE-re nem :)
 
1

Hibájuk, de a kérdés nem jogos

tiny · 2005. Szep. 24. (Szo), 22.03
Nem flame akar lenni, de a szabványok azért vannak, hogy egységesíteni lehessen, hogy a webfejesztőknek ne kelljen 1 weboldal kódját mégkétszerezni azért, hogy minden böngészőben menjen. Az, hogy egy weboldal szabványos, az nem azt jelenti, hogy logikailag nem lehet rossz.

Ami a weboldalt illeti, nem ide kellett volna ezt a kérdés feltenned, hanem nekik jelezni a hibájukat. Ha ezt megtetted, akkor nem szóltam, de azért én is írtam nekik. Az, hogy egy weblap szabványos, az sajnos a böngészők (és elfogultság nélkül legnagyobb részben az IE) miatt nem jelenti azt, hogy ugyanúgy jelenik meg mindenhol.

Egyébként pedig a szabványokat ha nem követed, és minden elérhető böngészőben ugyanúgy néz ki (ami támogat CSS-t, js-t is), akkor szvsz a szabványosság nem számít. A megrendelőknek ez egy egyszerű mód a minőség tesztelésére, s nem kell letölteniük Operát, Firefoxot, megnézni IE-ben, stb.
Mr.Tiny
5

Szabvány

Bártházi András · 2005. Szep. 25. (V), 18.52
Egyébként pedig a szabványokat ha nem követed, és minden elérhető böngészőben ugyanúgy néz ki (ami támogat CSS-t, js-t is), akkor szvsz a szabványosság nem számít. A megrendelőknek ez egy egyszerű mód a minőség tesztelésére, s nem kell letölteniük Operát, Firefoxot, megnézni IE-ben, stb.


Egy nemrégiben felújított oldalt csak és kizárólag Firefox alatt készítettem, a szabványosságra törekedve. Miután elkészült, korrigáltam az IE hibákat. Láss csodát, ma néztem, Opera alatt úgy működik hibátlanul (egy felületes átnézés után), hogy előtte egyszer sem próbáltam, hogy jó-e?

A teljes fejlesztés tartott kb. 2-3 hétig. Ebből az IE hibák korrigálása másfél nap volt. Megéri szabványosan dolgozni? Szerintem igen.

-boogie-
8

szintúgy

bbalint · 2005. Szep. 25. (V), 23.37
hasonló tapasztalatokat mondhatok magamnak én is:
egy-két hét fejlesztés, Firefox-ot használva; egy-két nap internet explorer-re korrigálás; max tíz másodperc megnézni a többi (szabványos) böngészőben (Safari, Opera)

bbalint
2

szabványok ÉS tesztelés

Jano · 2005. Szep. 25. (V), 13.36
Jelenleg átmeneti időszakban vagyunk. A piac szereplői felismerték, hogy szabványok kellenek, a böngészők, az editorok egyre inkább támogatják. Eddig nem voltak a szabványok támogatva ezért minden böngészőre tesztelni kellett, ha a szabványok betartásra kerülnek akkor elég lesz csak szabvány szerint írni és jó lesz. Addig tesztelni kell a megcélzott böngászőkön és ellenőrizni kell, hogy szabványos legyen.
3

szabványok

Anonymous · 2005. Szep. 25. (V), 16.09
Igen, csak aki volt a hacktivity-n, és végighallgatta a Ms-es sárcok bemutatóját, az tudja, hogy az ms nem a szabályokra törekszik... Szerintük ugyanis azok általában nem logikusak, egy egyes elemeket támogatnak, míg másokat nem. Nyilván ez viszont a többi cégnek nem jó, mert ők meg nem akarják az IE-t követni... Majd találn egyszer mégéljük, hogy mindenki betartja a szabványokat..
4

MS.hu

Bártházi András · 2005. Szep. 25. (V), 18.47
Sajnos nem tudtam ott lenni, tehát nem tudom, hogy pontosan kik és mit mondtak. A nemzetközi MS viszont kénytelen lesz magát a szabványokhoz tartani, vagy a webfejlesztő közösség legyilkolja.

-boogie-
6

Kevés szabvány

attlad · 2005. Szep. 25. (V), 20.15
Vsz az se mostanában lesz, amikor MS a szabványokat fogja követni, Vistával hozzák majd a XAML-t. A W3C ajánlások se a legjobbak, mert lassan készülnek el és nem is adnak mindenre megoldást. Ha mondjuk a Flash-sel hasonlítjuk össze a XAML-t + a hozzá tartozó dolgokat, akkor a Flash összes megoldására se léteznek szabványok annak ellenére, hogy bizonyos webalkalmazásokhoz szükség van rá. Tehát nem elég csak a szabvány, mert nincs mindenre, jobb szabványok kellenének.

Attila
7

Jobb szabványok

Bártházi András · 2005. Szep. 25. (V), 21.02
Ha a jelenlegi szabványokat sem tudják megvalósítani a mai böngészők, akkor miért lenne szükség jobb szabványokra? Persze, szükség lenne, de ha részletek lennének csak megvalósítva, nem biztos, hogy jobb lenne.

-boogie-