ugrás a tartalomhoz

JavaScript (ECMA) vs PHP

balazsgabi · 2005. Júl. 12. (K), 12.41
Üdv Mindenkinek!

Elszeretnék mélyülni a webes kódolásban ezért azt sztném tudni, h a
PHP megismeréséhez, megtanulásához feltétlen szükséges a JavaScript
ismerete, vagy elegendő róla annyit tudni amit egy online HTML tanfolyam
keretében ellehet sajátítani (bár ezt még nem nevezném tudásnak)?
Azt hallottam, h ami megoldható JS-sel az PHP-vel is. Az én
tápanyagomban még az áll, h amit lehet kliens oldalon azt az
erőforrások kímélése érdekében javasolt ott helyben elvégezni. Ez
az állítás így 2005 nyarán már nem elavult egy kicsit?


gábor
 
1

Javascript vs PHP

Anonymous · 2005. Júl. 12. (K), 12.48
>> Azt hallottam, h ami megoldható JS-sel az PHP-vel is.

Ez nem teljesen igaz. A javascript és a php nem helyettesítői egymásnak, hanem kiegészítői.
Php-val természetesen sokkal több dolog oldható meg, például adatbázis alapú website-ok.
Az okosan használt javascript pedig kiegészíti, könnyebben használhatóvá teszi az oldalt.

Gyulus
2

két különböző oldal

Poetro · 2005. Júl. 12. (K), 13.00
Kisebb felvilágosítás végett:
Alapértelmezetten a JavaScript a felhasználó böngészőjében fut, míg a PHP a webszerveren, ami a HTML oldalt kiszolgálja. Ennek okán míg az első a felhasználó böngészőjéhez, míg a másik a webszerverhez fér hozzá közvetlenül, a másikhoz nem. Persze lehet amolyan átjárókat csinálni, hogy egymást elérjék (lásd például AJAX), de alapvetően a nekik megfelelő médiumhoz férnek hozzá.
A webes kódoláshoz alapvetően egyik sem szükséges, legfontosabb a HTML nyelv alapvető ismerete. Amennyiben a szerverre adatokat akarsz felvinni, vagy azokat manipulálni, akkor mindenképpen a PHP, vagy más szerveroldali nyelv lesz a megoldás. A JS csak mint amolyan kiegészítő eszköz kell olykor olykor, és nem szabad a weboldal működését kizárólag erre alapozni. Erről több jó cikk is íródott mind itt a weblaboron, mint pedig a blogmarkok között található oldalakon. Első körben JS témában mindenképpen ajánlom a Diszkrét Javascript című cikket, ami ezt a témát jobban kifejti.
Én azért az
amit lehet kliens oldalon azt az
erőforrások kímélése érdekében javasolt ott helyben elvégezni
kijelentéssel vitatkoznék, legalábbis HTML felületen. Ugyanis ha az illetőnek nincs a gépén, vagy ki van kapcsolva az adott futtató környezet, jelen esetben a JS, akkor elesik a tartalom, vagy a szolgáltatások jórészétől, esetleg egészétől, ami mindenképpen elkerülendő. Olyan esetekben, amikor ismert, hogy milyen a kliens környezet (pl intranet), akkor persze az előbbi kijelentés helytálló lehet, viszont ha nem, akkor érdemes mindig alternatív megoldásokat használni, amivel a futtató környezet nélkül is elérhetők a kívánt tartalmak illetve szolgáltatások.
--------
Poetro
3

"...ha az illetőnek nincs a gépén, vagy..."

balazsgabi · 2005. Júl. 12. (K), 14.01
gondolom erre való a <noscript> ahol tájékoztatom, h miről csúszik le ha be lenne kapcsolva a JS. Viszont aki tudja, h ki-be lehet kapcsolgatni annak ez nem is okoz problémát. A "gond" azzal a réteggel van, akinek egy ismerőse "állította" be az explorer-t, h ne hogy valami kártékony kód bekerüljön a levesbe. Itt már a diszkrét JS átveszi ugyan a funkcionalitást, viszont a megjelenítés nem olyan mint amit elképzelt az oldal készítője. A PHP-t meg ugye nem lehet ki kapcsolni kliens oldalon ezért nem változik a design sem. (Pl. űrlap feldolgozásnál)
Tehát: nem szeretek bele-bele kapkodni dolgokba, ezért a kérdésem, h addig ne is kezdjek neki a PHP-nek ameddig a JS-t nem vágom, vagy elsajátítható a PHP önmagában is?
Azt értem, h az egyik kliensoldali, a másik szerveroldali, csak ha megakarom tanulni akkor nem fog valamikor előjönni, h "ugye ezt már tudnunk illene a JS-ből"?


gábor
4

Nem.

Anonymous · 2005. Júl. 12. (K), 14.20
Elhangzott már, hogy a kettő nem alternatívája egymásnak.
A többi már ismétlés: a php szerver oldali, ergó másra való, mint a kliens oldali javascript. Szerintem ez nem olyan bonyolult.
Tehát nyugodtan tanulj php-t. Amikor igény fogalmazódik meg javascriptre, akkor úgyis meg kell tanulnod egy-két dolgot.
Mikor már profi leszel, ránézésre fogod tudni, hogy adott helyen alkalmazol-e egy javascript bravúrt, vagy sem.
Valahogy úgy kellene ezt elképzelni, hogy házépítéskor a php az az épület, a javascript pedig például a tapéta, függöny, kép a falon. Ami nélkül ugye a ház működik, de kiegészítésekkel otthonosabb.

Gyulus
5

nem jön elő

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 12. (K), 14.20
A PHP-t oktató könyvek, tanfolyamok, stb. valamilyen programozási tudás melétét szokták feltételezni, illetve van (lehet) olyan forrás is, ami teljesen nulláról indul. Most az mindegy, hogy az a valamilyen nyelv melyik.
7

noscript félreértés

Poetro · 2005. Júl. 12. (K), 15.19
<noscript> ahol tájékoztatom, h miről csúszik le ha be lenne kapcsolva a JS

Ez így ebben a formában nem igaz. A noscript részben kell(ene) alternatív megoldást mutatni neki, amivel "ugyan azt" az eredményt érhetné el, mintha a script futna. Azaz ha egy JS-ben írt menü van a script részben, akkor a noscript részben ugyanannak a menünek egy teljesen HTML változata kell hogy megjelenjen.
--------
Poetro
6

OK, köszönöm mindenkinek!

balazsgabi · 2005. Júl. 12. (K), 14.49
gábor