ugrás a tartalomhoz

div magassága firefoxban

Anonymous · 2005. Május. 7. (Szo), 08.37
Hello!

Van egy divem:

<div>{jó hosszú szöveg}</div>

amiben egy jó hosszú szöveg van,és hozzá egy css:

div {
width: 124px;
height: 100%;
background: url(hatter.gif) repeat-y;
}

Addig kéne hogy nyúljon a div, amíg a szöveg. IE-ben jó, Firefoxban
nem. Mivel a 100%-nak ő a képernyőn éppen látható terület nagyságát
veszi, tehát ha tovább nyúlik a szöveg a képernyő aljánál akkor gáz
van, tovább nem nyúlik vele a div.
Meg lehet ezt egyáltalán csinálni valahogy?

Köszi a helpet.
 
1

Hmm...

kgyt · 2005. Május. 7. (Szo), 09.11
A Firefox működése a jó, ugyanis nem a tartalom, hanem a befoglalóelem 100%-át jelenti a height-nél megadott érték.
Ha nem adsz meg height értéket, akkor pontosan olyan hosszú lesz, mint a benne levő tartalom.
(A float-olt elemek kilógnak! Erre legegyszerűbben egy clear: both stílusú elemmel találhatsz megoldást...)

Ja... mégvalami: a háttérnél én még odaírnám a színt, vagy a transparent szót, hogy egyértelmű legyen a renderelésnél...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
2

Leírom az egész

Anonymous · 2005. Május. 7. (Szo), 10.47
Leírom az egész problémát, hátha tudsz rá megoldást..

Szóval jobb és bal oldalon van egy div (almenük stb), középen egy tartalom div. A két külsőnek van háttere (kép), a lényeg az lenne, hogy mind a 3 ugyanolyan magas legyen. Ha nem írok height-et az úgy oké persze, akkor nyújtja a divet a tartalomtól függően, de Így ha az egyik oldalsóban kevesebb a tartalom akkor az rövidebb lesz.

Középső tartalom nélkül (csak hogy legyen kód is a kérdésemben):

#dsd{
width: 124px;
background: url(hatter.gif) repeat-y;
}


<div style="float: left;" id="dsd">
cssdsdasd asd as das das
a dad as das das das da
</div>

<div style="float: right;" id="dsd">
sada asa da da da dad adasda da sdas d
sada asa da da da dad adasda da sdas d
sada asa da da da dad adasda da sdas d
sada asa da da da dad adasda da sdas d
sada asa da da da dad adasda da sdas d
sada asa da da da dad adasda da sdas d
sada asa da da da dad adasda da sdas d
sada asa da da da dad adasda da sdas d
sada asa da da da dad adasda da sdas d
</div>
3

faux columns

Jano · 2005. Május. 7. (Szo), 10.58
A dolog már nagyon sokszor felmerült. A megoldás nem az, hogy az elemeket valóban 100%-ra nyújtod. A trükk vizuálisan oldja meg a problémát. A befoglaló elemnek adsz olyan hátteret ami mindegyik oszlop hátterét egyszerre tartalmazza és lefelé ismétlődik.

Az egyetlen probléma a dologgal, hogy a befoglaló elem nem fog lenyúlni az összes benne levő oszlop aljáig, ha azok floatoltak. Erre is van megoldás egy sima elem ami clear:both tulajdosnagot tartalmazza.

Linkek:

Faux Columns
Easy Clear
4

Bocs, de most kezdtem el

Anonymous · 2005. Május. 7. (Szo), 11.02
Bocs, de most kezdtem el divezni. De erre a megoldásra magamtól is rájöttem, csak elég béna az a baj. Szörnyű, szörnyű..
5

Miért is béna?

kgyt · 2005. Május. 7. (Szo), 11.49
Khm???

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
6

Clearing floats

wiktor · 2005. Május. 8. (V), 15.21
Egy elegáns megoldás...
http://www.quirksmode.org/css/clearing.html
7

Firefox DIV height százalékos probléma

Anonymous · 2005. Május. 31. (K), 09.24
Sziasztok!

Nekem is hasonló DIV-es problémám van Firefoxban. Csináltam egy olyan WEB oldalt, amiben az alkotórészek az ablak méretének megváltoztatásával rugalmasan átméretezésre kerülnek. Így az oldal mindig elfér az aktuális felbontásnak megfelelő területen. Tudom, ez teljesen ellent mond a WEB-es megjelenítési koncepciónak, de egyéb okokból ezt így szeretném megoldani.

A DIV-nél akkor kezdődik a probléma, amikor százalékos értéket adok meg neki height-nak. Ilyenkor valahogy azt a méretet jegyzi meg, mint ami akkor lenne, amikor nem adok meg neki méretet. Ha ezt a képzeletbeli méretet eléri az ablak zsugorításkor, akkor külső scrollbar jelenik meg a browser-ben. Én azt szeretném, hogy a DIV-ben jelenjen meg a scrollbar. Ennek érdekében a DIV-nél meg is adtam az "overflow:-moz-scrollbars-vertical;" kifejezést. Ennek a kifejezésnek az IE-s megfelelője IE-ben remekül működik, csakúgy, mint az egész oldal.

Azért szeretném így megoldani, mert a bal oldalon egy menü van, amit nem szeretnék kigörgetni a képernyőből, ha a jobb alsó részben megjelenő cikk túl hosszú lenne, főleg, ha az képet is tartalmaz. Ezért kellene a belső scrollbar. Továbbá a jobb felső részen az adott menüpontban lévő cikkcímek listája található, aminek fix mérete van, így a belső scrollbar a Firefoxban is korrekt módon működik. Ezt a listát sem szeretném kigörgetni a képernyőből, mert akkor állandóan vissza kell ugrálni az oldal elejére, ha más cikket szeretne választani a felhasználó.

Bármilyen segítséget, okítást szívesen fogadok és előre is köszönök. (Az eredeti koncepciótól lehetőség szerint nem szeretnék eltérni.)

Köszönettel:
Pölöskei Csaba (PCSABA)
8

rögzített oldalsáv és oldalbejárás

Jano · 2005. Május. 31. (K), 09.54
Itt találsz módszert arra, hogyan tudod az oldalsávot rögzíteni:
Fixed Sidebar

(Az miért plusz indok a scrollozás ellen ha a cikk képet is tartalmaz?)

Céges vagy hírportál oldalról van szó? Én Index-szerű dolgora gondoltam, amikor írtam ezt.

Ezeket a dobozokat, meg a mindenféle listákat azért rakják ugye az oldalra, hogy legyen mire kattintatni, valamerre tovabbmenni, a látogató maradjon az oldalon. Ennek logikája alapján a user a főoldalról egy őt érdeklő linkkel eljut egy aloldalra aztán ott bolyong az ott található linkekkel. Ennek a problémája, hogy mind a főoldalon, mind az aloldalon láthatott olyan linket ami még érdekelheti, viszont az aloldalon már nem biztos, hogy szerepel a főoldali link, vagy egy másik rovatban az elöző aloldal linkje. Vagyis ha kergetjük egyik lapról a másikra az olvasót akkor esetleg közben elveszthet olyan linket is ami pedig erdekelte volna es nem nezi azt meg.

Saját felhasználói szokásom: hogy nagyon nagyon ritkán nyitok egy hír oldalon a cikk oldalán található listából linket. Mindig a főoldalon esetleg a rovat oldalon megyek végig és az engem érdeklő cikkeket új fülre nyitom.
A cikk oldalán lévő lista ezek után nekem felesleges. Másrészt ezek a listák mindig kevesebb elemet tartalmaznak, csak kivonata a teljes listának, így azértis nem ezt használom mert akkor esetleg nem veszek észre valami hírt illetve a fentebb emlitett mindig megváltozo lista is zavar.

Ha a cikkhez kapcsolodó cikkekről, linkekről van szó azt mindig a cikk után érdemes elhelyezni, mert a masik oszlopban egyszerűen elkerüli a figyelmet.

Az egyedüli ilyen cikk gyűjtő doboz ami nálam bejön az a (kategória) legnépszerűbb irásainak listája.

Erdemes tehat vegiggondolni, hogy milyen felhasznaloi viselkedesre tervezunk.

Tervezés es valodi felhasznalas kozott is nagy kulonbseg van! Amikor tervez az ember, akkor inkabb az egeszet latja, oldalakban, oldal szerkezetben gondolkodik. Amikor hasznaljak akkor a tartalmat keresik.
Ezzel azt akarom mondani, hogy tervezesnel azt gondoljuk az a jo, ha minden latszik, pedig hasznalatkor ha egy iras felkeltette az erdeklodesunket akkor azzal fogunk torodni es nem kezdunk el az oldasavban kutatni a cikk olvasasa kozben.

A fix megoldasnak egyebkent az is hatranya lesz, hogy elveszted az oldalsavok "also reszet".
9

rögzített oldalsáv és oldalbejárás

Anonymous · 2005. Május. 31. (K), 13.20
Köszönöm szépen a link-et, jó ötletnek tartom a rögzített tartalmat, amiről ír. Az oldal teljesen privát cuccos, nem hírportál, meg ilyesmi.
Egy információs adatbázist csináltam, és elérhetővé tettem WEB-ről. Ha érdekel az oldal, látogass el a http://pcsaba.homedns.org címre. Ma bekapcsolva hagyom egy ideig a WEB server-t. Kicsit kliens agyú még a gondolkodásmódom. :)
A szerkezet talán nem túl szokványos, nincsenek hagyományos értelemben vett oldalsávok.

Köszi mégegyszer a linket! :)

Üdvözlettel:
Pölöskei Csaba
10

webalkalmazas

Jano · 2005. Május. 31. (K), 14.09
Hat jo melle lottem a fenti monologgal :) Ez nem hirportal, nem is "hagyomanyos" weboldal hanem egy webalkalmazas. Egy webalkalmazasra teljesen mas szabalyok, kovetelmenyek ervenyesek.

Viszont azt is gondolom, hogy ez a talalasa az informacioknak egy kicsit osdi, nem tul izgalmas. A leveleimet kezelem ilyen feluleten aminek teljesen megfelel, hogy egy kategoriaba rakom. Az informaciok viszont minden iranyba osszekotetesbe allnak egymassal, ezert nagyon korlatozza ez a kategorizalas. Nem veletlenul olyan nepszeru a Wiki ahol linkelni lehet a cikkeket!

A linkelésen kívűl a kulcsszavazás, taxonomiák lehet megoldás amikor nem előre meghatározott kategóriákba soroljuk a cikkeket, hanem maguk a kulcsszavak határozzák meg a kategóriákat.

Masreszt ez a kategorizalt nezegeto felulet, nagy tartalom eseten bekorlatoz es kenyelmetlen. Ha egy kategoriaba 20-30-nál több cím kerül akkor már elég sokat kell görgetni, ha a kategoriákat bővítjük akkor pedig egyre szélesedik és mélyül a hierarchia, egyre hosszabb úton lehet eljutni a keresett információig. (Bár igaz az, hogyha a felhasználó azt érzi, hogy jó irányba halad akkor szépen kattintgat tovább.)

Az oldal egyébként nem rossz a maga nemében. Bár a kinézete egy kicsit "gagyi". Én se vagyok nagy grafikus, ezért igyekszem nem túlcsiszázni a dolgokat. Az egyszerűbb néha több. A texturas hatter, a furcsa kek, a 3d keretek helyett hasznalj inkabb sima vonalakat a keretezeshez, homogen hatteret. A szinek oszevalogatasahoz a weben talalsz egy csomo paletát ahol tényleg egymáshoz paszoló színkombinációk vannak.

Egy zavaró, hogy nem egyértelmű a kategoriáknál a nyilak szerepe! A nyilak jelzésként szoktak csak szolgálni, hogy van ott almenü. Kellett egy kis idő míg rájöttem, hogy magára a nyílra kell kattintani az alkategóriák eléréshez.

Nézegessél Ajax technikával foglalkozó oldalakat sok ötletet adhatnak, hogyan tedd még könnyebben használhatóvá, simább müködésűvé az oldalt.
12

webalkalmazas

Anonymous · 2005. Május. 31. (K), 16.27
Itt is vannak linkek. Külső és belső egyaránt. A külső a normál hiperlink, a belső pedig egy automatikus hiperlink rendszer, ami a cikkek tartalmának illetve címének változásakor (felvitel, módosítás, törlés) automatikusan frissül. Sőt van a rendszer mögött egy saját cache mehanizmus is, ami eléggé meggyorsította a hosszabb cikkek beolvasását. A belső linkek azért nem látszanak, mert nem jelzem külön őket, hogy ne legyen zavaró.

Szeretnék már addig eljutni, hogy olyan sok cikk legyen benne, mint amiről írsz. Valszeg más problémák is felszínre jönnek majd ezáltal. :)

Osztom a véleményed az oldal kinézetéről. Egyenlőre az a lényeg, hogy működjön. Még a keresést heggesztem. Ha az készen van, akkor funkcionálisan igazából kész az oldal. Utána megpróbálom kicsit rendbe rakni a színeket is, amihez köszi az általad tett észrevételeket.

Hát igen, a nyilak másnak is gondot okoztak. Hirtelen nem jutott eszembe jobb megoldás. Valószínüleg csinálok majd egy popup helpet az oldalhoz, aztán leírom benne a frankót. :)

A példa, amit küldtél úgy tűnik, hogy beválik. Kisebb megkötéseket eszközölök a kódban, és szerintem ez lesz a tuti megoldás. Csak most meg az IE vacakol, de majd adok neki. :)

Mégegyszer köszönök szépen minden tanácsot és megoldást!

Üdvözlettel:
Pölöskei Csaba
11

szelekkel megadott meret

Jano · 2005. Május. 31. (K), 14.13
Firefox egyébként tudja azt a CSS-ben megadott méretezési és elhelyezési módot is amikor nem adunk meg szélességet egy abszolút vagy fixen pozicionált elemnek, csak a szeleit mondjuk meg.

div#tartalom {
 position:fixed;
 top:100px;
 bottom:10px;
 left:100px;
 right:10px;
}
Ekkor a tartalom div a felso és bal oldaltol 100px-re lesz, aljától és jobbról 10px-re, és nyúlik az ablakkal.