ugrás a tartalomhoz

Apache 2.x + PHP 5.x + MySQL 5 : Hozzuk már össze őket!

Qdi · 2005. Már. 6. (V), 23.54
Sziasztok!

Tudom, hogy nyílt már 100 hasonló téma a problémám megoldására, de sajnos akárhogy nézegetem őket, nem találok megoldást, csak utalásokat, linkeket, stb. Kérlek benneteket, segítsetek!

Újratelepítés után (Windows XP Prof. SP2) szerettem volna "felállítani" az alábbi, legfrissebb konfigurációt a gépemen:
  • Apache 2.0.53;
  • PHP 5.0.3;
  • MySQL 5.

Minden beállítást megcsináltam már 20-szor, sokféleképpen; amit csak itt/ott találtam az Interneten, de akkor sem tudom elérni a MySQL szervert a PHP-ből. Az nem igaz, hogy nem lehet megcsinálni sehogy! Régebben PHP4/MySQL4-t használtam.
Kérlek benneteket, hogy osszuk meg a megoldást itt végleg, egyértelműen, lépésről lépésre!

Tisztelettel:
Qdi
 
1

php 5, mysql

Anonymous · 2005. Már. 7. (H), 00.24
Nekem úgy rémlik, hogy az 5-ös PHP-ban defaultból nincs benne a mysql támogatás. Ennek mindenképpen utánanéznék:

http://www.php.net/manual/hu/ref.mysql.php

Azt írja: "A PHP 5-ben a MySQL már nincs alapértelmezetten beállítva, mint ahogyan a mysql kliens könyvtár sincs beépítve. Ennek okait ebben a Gy.I.K.-ban találod."

Gyulus
2

igen, php5-tel nekem is volt

norbee_usr · 2005. Már. 7. (H), 01.11
igen, php5-tel nekem is volt egy kis gondom a kiterjesztések miatt. de aztán elolvastam az install.txt-t (a feltelpített php könyvtárában) és ott le volt írva sokminden, úgyhogy végül meg tudtam csinálni.

de valóban nincs alapból beállítva a mysql kezelő kiterjezstés.


norbee_usr
3

PHP5 - Mysql

Anonymous · 2005. Már. 7. (H), 14.07
De benne van, csak ki van kommentezve a php.ini fájlban!! Ott van a mysqli felett vagy allatt közvetlenül...
4

Nekem ugyan ez a konfigom

dasky · 2005. Május. 1. (V), 10.59
Nekem ugyan ez a konfigom van kivéve MySQL 4.1-et használok, de nekem müxik az adatbázi elérés PHP-ből, PHPMyAdmint használok és gond nélkül megy, szóval nem hiszem hogy a PHP5 a gond inkább a MySQL5-lehet ami még nem stabil verzió ha jól tudom.
5

mySQL gondok

messier13 · 2005. Május. 2. (H), 11.08
Üdv! Ha tudtok, kérlek segítsetek! Szóval: Apache2 és PHP5 rendben telepítve, egymással összhangban, mySQL4 rendben telepítve, de a PHP-val egyszerűen nem bírom összehangolni. Ahogy látom, ezzel többen is bajlódnak...
6

Nekem sem megy

Anonymous · 2006. Feb. 16. (Cs), 13.32
én is ezzel szívok napok óta.... elvileg minden ok de mégsem megy... van már megoldás?
7

Nem vagy egyedül.

Anonymous · 2006. Feb. 20. (H), 18.33
Én is ezzel szívok, de sehol semmi. Nincs sehol leírva, légalább is én nem találom. Egyes helyeken windowsban a PATH oz kell irni, máshol, nem kell. De legalább nem vagyok egyedül ezzel a problémával. De az a cumi, h apache és a php simán megy csak a Php a mysqlel nem akar komunikálni. A php.net oldalon irták h az extensionnál a ; kommentet vegyem ki illetve mysql helyet mysqli.dll legyen. Megcsináltam de ugyanugy, nem megy. Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Server\web\testmysql.php on line 7
Ha ötlete van még valami web gurunak ossza meg velünk.
8

mysqli_connect

Bártházi András · 2006. Feb. 20. (H), 18.46
Minden amit írtak jó, csak a mysqli_connect a függvény neve.

-boogie-
9

Igy se jó.

TDK · 2006. Feb. 20. (H), 19.05
Fatal error: Call to undefined function mysqli_connect() in C:\Server\web\testmysql.php on line 7
10

<Nincs cím>

agni · 2006. Feb. 20. (H), 19.05
Sziasztok!

Látom nagyon sokatoknak van ezzel problémája...
Én ezt a konfigot használom: Apache 2.0.54 + PHP 5.0.4 + MySQL 5.0.18... Tökéletesen működik... Ahogy látom az Apache és a PHP kommunikációval senkinek nincs baja! A MySQL-hez annyi kell még, hogy a PHP-ben alapból nincs benne a MySql kezelés! Kell hozzá még egy package, amit akár a www.php.net-ről is le lehet tölteni! Ez egy .zip file amit csak ki kell tömöríteni a PHP mappába! Ezután a php.ini filében található egy sor ami ki van commentezve: #extension=php_mysql.dll <- ez elől a commentet ki kell venni... Ezután már csak annyi a teendő, hogy a php mappában van egy file: libmysql.dll! Ezt be kell másolni a Windows mappába...

Nekem így tökéletesen működik, ezen dolgozom...
11

MySQL 5 még mindig

TDK · 2006. Feb. 20. (H), 19.12
Gondolom PHP 5.1.2 zip package erre gondoltál. Ebböl teleptettem én alapetően a PHP-t. A lényeg Comment ki van szedve a php.ini ben (Ami a Windows rendszerkönyvtárában található). És ahogy a php.net oldalon irták mysqli.dll re van átnevezve (a php.iniben). libmySQL.dll ami a php könyvtárban található átvan másolva a Windows jegyzékbe, és a MySQL/bin/libmysql.dll érintetlen. De Apapch restart után se megy. Se mysql_connect se mysqli_connect -el. Érdekes mennyien szenvedünk ettöl a próblémától....
30

libmysql.dll != libmysqli.dll

zila · 2007. Ápr. 10. (K), 09.26
Nem átnevezni kell a régi dll-t, mert attól még nem lesznek benne implementálva az új függvények. A libmysql.dll a régi mysql kiterjesztés (a mysql* függvények) a libmysqli.dll pedig az új - improved - kiterjesztés, ez a mysqli* függvényeket tartalmazza.
12

<Nincs cím>

agni · 2006. Feb. 20. (H), 19.15
Ez tényleg érdekes... Nekem tökéletesen megy... Semmi gondom vele! Pedig ha jól emlékszem ennyit csináltam össz-visz... De mindjárt utánanézek!
13

<Nincs cím>

agni · 2006. Feb. 20. (H), 19.17
Jah de most olvasom, amit írtál! mysqli.dll???? Én nem neveztem át... nekem simán php_mysql.dll van, ahogy volt... és ahogy írtam tökéletes!
14

MYSQL nyem jó

TDK · 2006. Feb. 20. (H), 19.29
Ha az extension php_mysql akkor se megy. Ugyaz a hiba üzenet ami feljebb. Pedig libmySQL.dll (A phps) bemásolva a windows könyvtárba.
A forras igy nez ki.
mysql_connect("localhost", "root", "jelszavam");
(mysqli_connectel se ment)
15

<Nincs cím>

agni · 2006. Feb. 20. (H), 19.42
Ez érdekes... Sajnos akkor nem tudom... De utánanézek, és ha találok valamit, majd írom...
16

Cikk

TDK · 2006. Feb. 20. (H), 20.14
Ezen
http://weblabor.hu/cikkek/mysql41telepites
cikkben leirtakat is megcsináltam, de MySQL még mindig nincs, semmi előrébhaladás..... Valamit vagy én rontok el de nagyon, de akkor se értem miért nem megy a php és MySQL..
17

<Nincs cím>

agni · 2006. Feb. 20. (H), 20.20
Milyen mysql-et használsz??? 5.0 vagy 5.1?
18

MYSQL

TDK · 2006. Feb. 20. (H), 20.23
Pontosan a mysql-essential-5.0.18-win32.msi :)
MySQL-t. Ez volt a legfrisseb a MySQL oldalon.
19

<Nincs cím>

agni · 2006. Feb. 20. (H), 20.25
én is ezt használom... Tényleg, a MySQL magában megy??? Próbáld ki egy Qurey Browserrel mondjuk... Ha az megy, és azt amit feljebb leírtam lépésről-lépésre megcsinálod, mennie kéne... Legalább is nekem megy :S
20

MYsrl még mindig

TDK · 2006. Feb. 20. (H), 20.41
a MySQL magába megy, az administratorban azt irja, h services started , szal megy. Csak php val nem. Már a php.iniben is kijavitottam mysqli -t mysql reés a libmysql.dll is bemásolva a rendszerkönyvtárban?
Mi ez a Query ? Böngésző? vagy mi ez? (amugy Operával és IE-vel nézem)
21

<Nincs cím>

agni · 2006. Feb. 20. (H), 20.52
A query Browser az egy segédprogram a MySQL-hez, amellyel qveryket, reportokat tudsz készíteni és közvetlen hozzáférésed van az adatokhoz... Egyébként ingyenesen letölthető a mysql.com-ról... de most nem ez a lényeg :P
Tényleg nem tudom, mi lehet a gond vele... Mégegyszer: felrak az Apache-t, szokasos beállítások, felrak a PHP szokásos beállítás... Honnan szoktad nézni a beállításokat? A PHP-ben van egy install.txt, az alapján csináld meg a dolgokat... a többit meg leírtam már, ami a MySQL-hez kapcsolódik...

Ezt tudom még ajánlani: Mindent törölj le és előröl az install.txt alapján... Néztem én is 1 csomó leírást, de nagyon sok hülyeség van bennük.. ebben csak a lényeg van...

Sorry, ennyit tudok ajánlani még :(
22

Apache

TDK · 2006. Feb. 20. (H), 21.12
Mindent ami nem sikerült jegyeztem és töröltem utána a beállitásokból. Egyébként az install.txt alapján csináltam az apache-t. Ezeket állitotam
ScriptAlias /php/ "c:/Server/php/"
AddType application/x-httpd-php .php
Action application/x-httpd-php "/php/php-cgi.exe"
LoadModule php5_module "c:/Server/php/php5apache2.dll"
PHPIniDir "C:/Server/php"
+ a docroot-ot

A php.ini-ben
A register_globals = on
doc_root
és az extension dir helye van beállitva.
Jah meg a comment van kiszedve a extension=php_mysql.dll elől.
Egyébként az otthoni gépen is ugyanez a helyzet, meg a notebookon is. Apache+PHP tökáletes. De MYSQL 5....
Lehet h csak egy beállitás kell végrehajtani és menni fog. De ez valahogy nem akar összejönni.
23

WAMP telepítése fejből

Dualon · 2006. Feb. 21. (K), 00.56
Fejből írom nagy hirtelen a dolgokat, épp nem tudok utánanézni, de ahogy emlékszem, nálam akkor jelentkezett ilyen hiba, ha a php.ini-ben valamit elszúrtam, és nem találta a mysql(i) extensiont (vagy eleve a php.ini-t). phpinfo() lefutott, szerver ment, de állandóan ismeretlen függvényre panaszkodott a parser.

Ahogy azt már előttem is írták, uninstall minden, + távolítsd el azokat az állományokat is, amiket átpakoltál, és a Weblaboron megtalálható telepítési útmutató szerint lőjj be mindent. Tudom, ezt már megtetted, de most tedd meg még egyszer. :)

Amennyire emlékszem, sorban a telepítés lépései:
1. Apache telepít, PHP telepít. Ha localhoston megnézed a phpinfo-t, látni fogod, idáig mennek-e a dolgok. Ha igen, örülünk. Örülünk? :)
2. MySQL telepít, MySQL Administrator telepít. MySQL, Apache service futását ellenőriz (Control Panel -> Administrative Tools -> Services).
3. (ez a lépés lehet, hogy nem ide kéne ^^) környezeti változók beállítása: ne másolgasd mindenhová az iniket, egyszerűbb megadni a környezeti változókat. Path-ba a többi után PHP gyökérkönyvtára (ha jól látom, nálad ez c:\Server\php), illetve hozz létre egy új környezeti változót is PHPRC néven, értéke szintén a gyökérkönyvtár (c:\Server\php) legyen.
4. php.ini szerkesztése: extension dir jól legyen beállítva!; mysqli extensiont fogod használni:
- extension_dir = "c:\Server\php\ext\"
- extension=php_mysqli.dll (előtte ne legyen pontosvessző, ha nincs ilyened, írd be; a php_mysql.dll előtt viszont legyen)
- display_errors = On
- register_globals = Off
- magic_quotes_gpc = Off
5. Apache újraindít. Örül. Örül? :)

Tudom, a fentieket már sokszor leírták sok helyen, de úgy gondolom, jó látni egyben, összefoglalva az egészet.

D.
http://e-arc.hu/
24

Megcsináltam.

TDK · 2006. Feb. 21. (K), 18.08
Apache és php megint megy, de MySQL nem. A phpinfoban MySQL röl ennyi van
PATH C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;C:\Program Files\Common Files\Adobe\AGL;c:\Server\mysql\bin
Több szó nem esik róla. Ujratelepitve meg minden, de még mindig nem jó a mysql
<?php
$kapcsolat = mysql_connect("127.0.0.1", "root", "jelszavam");
if (!$kapcsolat) {
die('Nem lehet csatlakozni ' . mysql_error());
}
echo('A csatlakozás sikerült');
mysql_close($kapcsolat);
?>

de semmi változás Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\Server\web\mysql.php on line 2.
Nem tudom mit kezdjek mert már rengeteg dokot átolvastam.
25

Ha leírásom alapján, akkor mysqli

Dualon · 2006. Feb. 21. (K), 20.54
Ha a leírásom alapján csináltad, akkor a mysqli_* függvényeket kell használnod (mindig azt, amelyiknek dinamikus kiterjesztését a php.ini-ben betöltésre engedelyezted). A scriptjeidben mindenképp illik elkülöníteni az adatbázisréteget, szóval ne keserítsen el előre, ha át kell írnod mindent. Csinálj ab-kezelő réteget!

D.
http://e-arc.hu/
26

screenshot

TDK · 2006. Feb. 27. (H), 19.18
Nem tudom h mennyire számit, mert most figyeltem h mysql telpítésénél kapok egy ilyen hibát, de ha rertyre nyomok megy minden. link: http://rqbook.uw.hu/mysql.jpg
27

<Nincs cím>

agni · 2006. Már. 1. (Sze), 00.56
Azt a hibaüzenetet nekem is sikerült már 1 párszor legenerálnom :P Ettől mennie kell a dolognak, ennek nem túl sok köze van hozzá! Még mindíg nem sikerült beállítani? Ezt nem hiszem el... mysqli... hagyd a francba, simán is műxik minden, ahogy leírtam... nem tudom már, hogy mi lehet a probléma...
28

Probléma megoldva.

TDK · 2006. Már. 1. (Sze), 22.18
Irtam, a mysql.org forumba és ott sikerült választ találni a kérdésre. Mégpedig az apacheba a PHPiniDir a php könyvtárba mutason és amit a php a windows könyvtárba mármint a php.ini -t azt a php könyvtárba kell tenni. És tényleg megy. És az a szörnyü h szivtam vele egy csomót de gondoltam h valami ilyen picin mulik.....Mindenkinek köszönöm a segítséget.
29

A megoldásig lépésről lépésre

Lazlow · 2007. Ápr. 8. (V), 10.27
Sziasztok!

A problémám nekem is hasonló volt. Ugyan látom, hogy van már megoldás, de azért leírok egy összefoglalót. Leírom, hogy milyen konfigurációm van és, hogy mi segített megoldásra ill. mit követtem el, hogy működjön:

A konfig:
- PHP 5.2.0
- Apache 2.2.3
- MySQL 5.0.37 (Community edition)

A probléma:
A PHP tökéletesen szinkronban volt az Apache-al, MySQL önmagában rendesen működött, csak éppen a PHP-MySQL kommunikáció nem volt jó: nem jelent meg sem hiba, sem a lekérdezés a böngészőben, noha az általam használt Zend Studio belső böngészője nem így vélekedett. Ez mutatta az eredményt is és a hibákat is jelezte, ha szándékosan elrontottam a kapcsolódásnál valamit.

Hogy mit csináltam? Először órákig bújtam a fórumokat, PHP-MYSQL weboldalát, aztán összeszedegettem az infókat és elkezdtem "szerelni" :)

Akkor kezdjük: feltételezem, hogy mindenkinek fel van telepítve és egymásra van hangolva a PHP és az Apache. A MySQL is műküdik olyan szinten, hogy tudunk kapcsolódni, adatbázist csinálni, lekérdezni stb.

Következő lépések, amiket én tettem:

1: Tudjuk, hogy a PHP 5-től alapban nincs bekapcsolva a mysql kiterjesztések engedélyezése a php.ini-ben. Ehhez a php.ini-ben engedélyeztem a php_mysql.dll kiterjesztés használatát.
2: a biztonság kedvéért hozzáadtam Windows alatt a PATH-hoz a c:\php-t, mivel ebben a könyvtárban van egy libmysql.dll file. Ráadásul ezt a file-t felül is irattam a frissebb verzióval. A c:\mysql\bin könyvtárban van egy libmySQL.dll. Ezzel felülírattam a c:\php könyvtárban levő verziót.
3: A c:\mysql\bin könvytárban levő libmySQL.dll-t a biztonság kedvéért még a c:\windows\system32 rendszerkönyvtárba is belemásoltam.
4: Az extension_dir PHP direktíva arra a könyvtárra kell mutasson, ahol a PHP kiterjesztések találhatóak. Mivel PHP 5-ben a kiterjesztések a c:\php\ext könyvtárban vannak, ezt át kel írni a php.ini-ben: extension_dir = "c:\php\ext"
5: Letöltöttem a mysql weboldaláról a mysqli engedélyezéséhez szükséges file-okat: http://dev.mysql.com/downloads/connector/php/
A letöltött zip file tartalmazza egyrészt a libmysql.dll-t amivel már nem kell foglalkozni, mert azt a 2.-3. lépésben megcsináltam. A másik, php_mysqli.dll-t viszont be kell másolni a c:\php könyvtárba.
6: A végére pedig egy Windows Restart.

Remélem, hogy mindenkinek tudtam segíteni. Ha mégsem, akkor mellékelem az összes linket, amit felhasználtam segítségül:

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/php.html
http://hu.php.net/manual/hu/ref.mysql.php
http://weblabor.hu/forumok/temak/17106

ui: guru nem vagyok egyikben sem, de ami nem megy, addig okoskodom rajta míg működésre nem bírom. Így esett ez most is :)
31

Segítsetek nekem is...

gyetvang · 2008. Szep. 6. (Szo), 13.51
Mysql 5.0.67 verzio
Apache 2.0.63
PHP 5.26 verzio
Csak a mysql, mégpedig fent elhangzottakat megcsináltam, semmi. Ami számomra érdekes bármilyen modult pl.:mhash.dll betöltetem a php.ini-ből a phpinfo() meg is mutatja, hogy be van töltve. De ha a php_mysql.dll vagy php_mysqli.dll commentelem ki,akkor írja a hibát, hogy nem tudja betölteni. Milyen dll hiányozhat és honnan, mert a fent említetteket bemásoltam.
A tanácsokat nagyon köszönöm...
közben addig eljutottam hogy a phpIniDir "C:/php5/" httpd.conf-ba írással nem ír ki hibát az apache,tehát a dll-t betölti,de a php kód mysql_connect-re semmit nem reagál sem hiba semmi...
32

Egyszerű és gyors.Ha abszolút pálma vagy mint én.

Wearwolfff · 2008. Szep. 10. (Sze), 14.31
Mikor először manuálisan akartam telepíteni nekem sem jött össze semmi.
Mivel nem vagyok rendszergazda és abszolút láma vagyok még a témában kipróbáltam pár 'könnyűn telepíthető' komplett csomagot. Ja és xp-re.
persze én offline localhostra tettem nem üzemeltetek weblapot.

Appserv: Ez volt az első hát igen szerver elindul a mysql is. php kódok nem futnak. nemhogy hibaüzenet vagy a kód jön be, hanem semmi. Üres fehér böngésző.

EasyPHP: a második. A php zsírul fut. azt hittem minden ok. De a mysql hibaüzenettel állandóan leáll. Ezáltal a phpmyadmin sem volt hajlandó működni. Mindegy használtam egy darabig amíg nem kellettek ezek a funkciók.

És akkor rátaláltam az istenre:
WampServer: Minden 100% osan működik. Konfigurálni pofonegyszerű. Xsak ráklikkolsz az óra melletti ikonjára és a menüből kiválasztod mire van szüséged és kipipolod. Ezenkívül általában mindíg a legfrissebb stabil dolgok vannak benne.
Jelenleg nálam ez ketyeg:
wampserver 2.0 --> Apache 2.2.8; PHP 5.2.6; MySQL 5.0.51b; phpMyAdmin 2.11.6;

Telepítés után csupán pár dolgot kell konfigurálni, hogy működjön. php.iniben állítsd át a karakterkészletet
latin1-ről latin2-re.
Valamit a phpMyAdmin-hoz add hozzá a szerveredet de az már pofonegyszerű.
Ezenkívül nem árt megadnod a mysql konzoljában a root jelszót magadnak.
Létrehozhatsz még egy másik felhasználót is aki csak adatokat tud felvenni, de módosítani, törölni nem.
De ez már haladóbb anyag.
33

Mi lenne ha a xampp ot is meg néznétek

jedi · 2008. Szep. 23. (K), 14.53
Sziasztok van pl a xampp program az is apache barát és minden benne van most a leg ujjab verziók vannak benne a xampp verziója meg 1.6.7 aszem de le irom ide mik is vannak benne


XAMPP Windows 1.6.7
Apache HTTPD 2.2.9, MySQL 5.0.51b, PHP 5.2.6 + 4.4.8 + PEAR + Switch, Openssl 0.9.8h, PHPMyAdmin 2.11.7, XAMPP Control Panel 2.5, Webalizer 2.01-10, Mercury Mail Transport System v4.52, FileZilla FTP Server 0.9.25, SQLite 2.8.15, ADODB 4.98, Zend Optimizer 3.3.0, XAMPP Security, Ming. For Windows 2000, 2003, XP, VISTA. See also
http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

az emlékezetem még jó mondjuk én mióta szerverel foglalkozom et használom mivel minden benne van a kedvenceim közül még edig semmi panasz nem volt rá Lineage 2 server is igy fut és ha annak meg felel akkor nekem is

sok sikert aki ki szeretné próbálni :D
34

MySQL+PHP gubanc

borikari · 2009. Május. 19. (K), 19.20
Heló mindenkinek!

Nekem is gondom támadt a php+mysql párossal.

Ezeket "telepítettem":

apache_2.2.11-win32-x86-no_ssl.msi
php-5.2.9-2-Win32
mysql-5.1.34-win32.msi
mysql-gui-tools-5.0-r17-win32.msi
phpMyAdmin-3.1.5-all-languages.zip

Na már most az a bajom, hogy a phpmyadmin-t ha megakarom nyitni böngészőben akkor az alábbi hibaüzenetet kapom.

phpMyAdmin - Hiba
Nem tölthető be a mysql kiterjesztés. Ellenőrizze a PHP beállításait. - Dokumentáció

A php.ini-ben az extensions-nél kivan szedve a pontosvessző a php_mysql.dll elől.
Van valakinek valami tippe mi lehet a gond?
Az apache és php tökéletesen működik, a mysql szolgáltatás is fut.