ugrás a tartalomhoz

Probléma a HTML oldalak képeinek megjelenítésével Win XP alatt

Chaos_bacsi · 2005. Feb. 1. (K), 21.43
Nagy a mi problémánk...

Előljáróban annyit, informatikus létemre nem vagyok nagy programozó, inkább grafikával foglalkozom, de azért mindent megpróbálok töviről hegyire leírni, lehet, hogy hosszú lesz. Bocsika...

Nem tudom jó helyen írok-e a fórumba, de az történt, hogy 3 másik barátommal fejlesztettünk egy keretprogramot CD-re (a témája most mindegy, egy oktató CD-ről van szó), ami Visual Basic 6-ban íródott, és idő hiányában úgy döntöttünk, a szövegek megjelenítésére az oktatóprogramban a HTML tökéletesen megfelel, így a Visual Basic az Internet Explorer motorját használja (értsd: a keretprogramon belül az explorer egy ablakban fut).

Ebben CSS-el van megoldva a szövegek, képek formázása, a különböző felhasználói beállításokra gondolva pedig, a programot 7 olyan felbontásra optimalizáltuk, ami gyakori lehet, 800x600-tól, 1600x1200-ig (a program indulás előtt figyelmeztet, ha a 4:3-as aránytól eltérő felbontást talál, tehát ez sem volt gond).

A programban a HTML oldalak kigenerálását Javascript-ek is végzik, merthogy oktatóprogramról lévén szó, tesztkérdéseket dobál a felhasználónak.

Mielőtt a master anyag elindult volna a gyárba, megírtuk a
szoftver-hardverkövetelményeket (p3 633 Mhz, hangkártya, win2000 és win XP). Aztán leteszteltük, a lehető legtöbb gépen, ami csak elérhető közelségben volt és nem tapasztaltunk hibát, (1-2 helyesírási hibát leszámítva persze) futott.

Az a baj, hogy most is fut tökéletesen...nálunk.

Csakhogy kb. 3000 példányban lett kiadva és az első hetekben 10-15 vásárló jelezte (a 200 eddigiből), hogy amikor betöltődik a program, a szövegekből semmi nem látszik, sőt a képeket sem tölti be helyesen a program (se a háttérképek, se az egyéb képek nem látszanak, max a kép kerete, mert azt érzékeli az explorer motor.) Egyébiránt a Visual Basic keretprogramunk jól végzi a dolgát, ott jók a háttérképek, lejátssza a videókat, megszólalnak a hangok is a programban, csak hát a tartalom....

Pechünkre a HTML oldalak háttérképeit sötét árnyalatúakra csináltuk, ily módon a rajta lévő szövegek hófehér színt kaptak, tehát amelyik felhasználónál a hiba jelentkezik, ott a szöveg ott van, csak mivel a háttér is fehér (a hiba miatt), így a szövegekből semmi nem látszik...kínos:)

Nincs ötletünk.

A megkérdezettek váltig állítják, Win XP-jük van (különféle verziókról számolnak be, service pack1, service pack 2, "sima" XP - már ha lehet hinni nekik), és semmiféle olyan vírusirtó, vagy felügyeleti program nem fut a gépükön, ami letiltaná az explorerben a képek megjelenítését, hiszen miközben az Interneten szörföznek, nem ütköznek ilyen képmegjelenítési hibába (van olyan köztük, akinek nincs is Internetje)...csak a mi kis programunk csinál ilyem csunya dolgokat, ezért követelik vissza a pénzüket. És álmatlan éjszakáimon arra riadok fel, hogy 3000-en verik az ajtót:)

Nézegettük az Explorer, majd a Windows Registry beállításokat is, azon belül letiltottuk mi is a képek megjelenítését, majd visszaállítottuk, a programunkat ez sem zavarja, nálunk is és a mindközben letesztelt kb. 30-40 gépen is vígan fut tovább, és ez most már kezd idegesítő lenni.

NEM TUDJUK ELŐIDÉZNI A HIBÁT!!!

Valaki segítsen...

Gábor
 
1

lehet akár "vevőtrükk" is

Anonymous · 2005. Feb. 2. (Sze), 01.19
Ötletem ugyan nincs arra, mi a hiba, de én a helyedben odakéreckednék egy ilyen hibás géphez. Ha látod a hibát, okosabb is lennél meg aztán kizárhatnád a vevőtrükköket is. Tapasztalatból mondom, a vevőknek végtelen fantáziájuk van, ha vissza akarnak adni valamit, mondjuk, mert meggondolta magát/már átmásolta magának/rikács volt otthon az új pénzköltés miatt. Persze, hogy ugyanaz a hiba, az azért gyanús.
De a reklamáció csak 5%. Ezeket legfeljebb kifizeted, a többi meg elégedett.

"HTML oldalak kigenerálását Javascript-ek is végzik"
És ha ki van nála kapcsolva a js - és azt sem tudja, mi az?

Üdv: Thom
2

Milyen IE?

Poetro · 2005. Feb. 2. (Sze), 11.23
Már csak az a kérdés, milyen veriójú IE-jük van, mert ha 5.5, vagy régebbi, akkor eleve néhány CSS dolog nem fog működni, ami 6.0 alatt megy. Esetleg ki lehetne nekik küldeni egy IE update-es CD-t, ami minden IE frissítést felrak. A frissítéseket letöltheted a http://www.microsoft.com/windows/ie/downloads/default.mspx oldalról.
--------
Poetro
3

képformátum

Pal_ur · 2005. Feb. 2. (Sze), 12.11
Én sem zárom ki a vevőtrükköt, de hozzá kell tennem, hogy előfordult pl. hibás Explorer-frissítés eredményeképpen, hogy CD-ről (de _csak_ CD-ről, webről nem) egyik programmal mentett jpg állományokat nem tudta megjeleníteni... Nekem is készült néhány ősz hajszálam, mire rájöttem...

Pál_úr
4

Köszönöm az eddigi reagál

Chaos_bacsi · 2005. Feb. 2. (Sze), 18.13
Köszönöm az eddigi reagálásokat, sajnos mindegyik általatok említett eshetőség kizárható.

De valami kiderült...

Ma bekértünk egy laptopot, amin nem fut a program. Egyet kizárhatunk: nem a mi programunkkal van a baj, hanem a felhasználó Internetbeállításaival.

Mint kiderült, direktben a cd-ről a C:\ meghajtóra másolt html oldalainkat sem jeleníti meg az említett gép, mindenféle biztonsági tiltásokra hivatkozva. Service pack 2 van a laptopon. Ez a szutyok Explorer a CSS-einket és a Javascriptjeinket is letiltja...

Hol lehet ezeket a tiltásokat kikapcsolni? Egészen konkrét ötletekre lennék kiváncsi (valami ActiveX vezérlőre is hivatkozik a tiltás szövegében).

Gabi
5

Megoldottuk...:) Nem kell

Chaos_bacsi · 2005. Feb. 2. (Sze), 22.40
Megoldottuk...:)

Nem kell semmiféle Explorer beállítást megváltoztatni, ki kell kerülni.

a html oldalak <head> tagja elé be kell szurni:

<!-- saved from url=(0013)about:internet -->

És máris minden müxik, mintha mi sem történt volna, megjelennek a képek, futnak a Javascriptek, nem blokkol az Explorer:))))

Apró észrevétel: kicsit fura a Microsoft Java ellen irányuló törekvése az SP2-ben, ha a Java-s oldalakat potenciálisan veszélyesnek titulálja...No comment

Boldogok vagyunk..

Mostmár elárulom milyen cd-ről van szó:

Aki kiváncsi rá, kattintson a http://www.kresztneked.hu weboldalra.

Sziasztok
6

saved from eseten nem mukodnek file hivatkozasok

Jano · 2006. Nov. 3. (P), 00.58
Ebbe én is belefutottam. Egy CD felületén használtam volna moo.fx-es scriptet amire IE veszélyre fenyegető üzenettel és engedélykérő üzenettel jött. Megtaláltam én is a saved from megjegyzéses megoldást de ekkor újabb hiba jött elő. Nem engedte a belinkelt ppt és avi fajlokat betolteni. Egyszerűen mintha a linkek nem is linkek lettek volna, rájuk kattinva nem történt semmi. Végül maradt a figyelmeztetés...