ugrás a tartalomhoz

Flash menüt érdemes-e használnom?

Csikó Bálint · 2008. Szep. 8. (H), 00.03
Egy német országsmereti honlapot akarok készíteni és úgy gondoltam, hogy az szép és hasznos lenne, ha úgy ki (is) kilehetne választani egy tartományt - amelyről informálódni szeretnénk -, hogy ha németország térképén rákattintok. El is kezdtem ezt csinálni flashben, azonban amikor feltettem webszerverre, akkor a rétegek egymás után, meglehetősen lassan töltődtek be, ami teljesen elrontja az összképet. Gondolom vagy úgy lehetne ezt orvosolni, hogy
a: jelentősen csökkentem az swf méretét. Ezt nem tudom, hogy tudom, hogy lehetne megoldani.
b: beteszek az elejére valami képet, hogy betöltés, amíg be nem töltött mindent, és utána lép csak tovább
ezt sem tudom, hogy lehet elkészíteni, de ha érdemes, akkor utánaolvasnék. Viszont így felmerül bennem a kérdés, hogy ha ennyire csökkenti az oldal sebességét, akkor érdemes-e egyáltalán ilyennel foglalkozni. (egyébként mindenképp hasznos lenne, mivel használat közben vizuálisan könnyen meg lehetne jegyezni a tartományok helyét). Arra vagyok kíváncsi, hogy melyik szempontot tartjátok fontosabbnak, illetve tudtok-e valami megoldást arra, amivel gyorsítani lehetne rajta.
Az oldal meg maga az swf is még elég kezdetleges formában létezik, link hozzá:

Maga a flash menü a Bundesländer menüpont alatt található.

Csikó Bálint
 
1

Nem látok linket

Nagy Gusztáv · 2008. Szep. 8. (H), 09.31
Csak én nem?
2

nem, én sem :P

Csikó Bálint · 2008. Szep. 8. (H), 10.27
elrontottam a link ebszúrást, uh most jön:
link
3

swfobject

sajt · 2008. Szep. 8. (H), 10.30
Van ez az swfobject nevű dolog, ez arra is jó, hogy akkor töltöd be vele a flash-t, amikor akarod. A másik lehetőség az image map használata.
4

Köszönöm

Csikó Bálint · 2008. Szep. 8. (H), 12.10
OK köszi, utánanézek ezeknek
5

térkép

vbence · 2008. Szep. 8. (H), 13.48
Az első állpot, azaz ha nem vitte semmi fülé az egeret nem kell lassan töltődjön be. Például beteheted az egészet egy haáttérképként a flashbe, vagy használhatsz vektor ábrákat, ha már flashről van szó.

A másik gyakorlat, hogy egy valódi progressbarral szemlélteted a flash töltődését, és csak100% betöltődöttségkor indítod a movie-t. Erre millió példa/tutorial van a flash hajnala óta.
6

progressbar

Csikó Bálint · 2008. Szep. 8. (H), 16.41
"azaz ha nem vitte semmi fölé az egeret nem kell lassan töltődjön be." ezt nem értem, nálam ez lassan töltődik be, arra gondoltál, hogy ez nem baj, ha így van?
ha háttérképként betenném az egészet, akkor betöltéskor ugyanúgy fölé tenné egyesével a többi rétet, nem?
A rajzokat amúgy vektorosan készítettem, a google earthról lemásoltam polilineokkal a tartományokat, csak a címerek importált képek.
Valószínűleg megcsinálom progressbarral majd - erre gondoltam eddig is, csak azt hittem, az még tovább lassítaná, de gondolom a gyors netnél így is gyors marad, lassúnál meg nem lesz alssabb, mint egyébként lenne és azért lényegesen jobb megoldás a jelenleginél.
7

kézzel?

vbence · 2008. Szep. 8. (H), 17.07
Arra gondolok hogy egy jpeget beraksz a háttérbe, és máris bejött egy pillanat alatt az egész.

A vektorra: nem lehet, hogy túl részletesek a körvonalak? É, amikor hasonlót csináltam, egyszerűen egy jpeges térképet rajzoltam fölül flashben, azzal nem voltak ilyen problémák.
8

képek

Csikó Bálint · 2008. Szep. 9. (K), 13.22
Hát lehet, mert a német tartományokat mérettől függően 1-2-3 harmincágú csillagból rajzoltam (próbáltam a valósághűségre törekedni :P) kipróbálom akkor egyszerűbb alakzatokkal.
A jpegre én azt hittem, hogy lassít rajta, mivel az nem vektorgrafikus, gondoltam, h a flash is raszteresen tárolja ami gondolom több helyet foglalhat, mint a vektorgrafikus függvények.
9

JPEG

vbence · 2008. Szep. 9. (K), 17.14
Abból indulj ki, hogy egy weboldalon mennyi idő, amég bejön egy ekkora kép. Próbálkozhatsz PNG-vel is, eaz ilyen természetű rajznál lehet jobb eredménye, mint a jpegnek.
10

Csikó Bálint · 2008. Szep. 10. (Sze), 16.56
A preloader teljesen jól megoldotta, próbálgattam több helyen is és nem tart semmeddig, amíg betölti, a progress bar nem is látszott 1x sem, úgyhogy nem rajzolom újra, ha már ennyi időt vesződtem vele :P
köszönöm a segítséget