ugrás a tartalomhoz

PHP tanulása

ceasar90 · 2008. Aug. 19. (K), 09.18
Hello mindenkinek.Arra az elhatározásra jutottam,hogy elkezdek php-vel foglalkozni.Hogyan kezdjek hozzá, és milyen forrásokból?
Mindenki válaszát köszönöm.
 
1

Angol, PHP doksi

janoszen · 2008. Aug. 19. (K), 09.37
Először is tudni kell angolul. Anélkül nem jutsz messzire. Ha ez megvan, akkor php.net és a végtelen mennyiségű doksiolvasás. Ha esetleg a inkább magyarul tanulnál, akkor itt nézegesd meg a könyvajánlót.
2

tankönyv

pp · 2008. Aug. 19. (K), 10.00
Ha tankönyv kell(tehát olyan könyv amiből tanulni lehet) és nem gond az angol akkor:

http://www.amazon.com/PHP-and-MySQL-Web-Development/dp/B000OZ0NCQ/ref=dp_kinw_strp_1

Magyarul elérhető 24 órás könyvet nem tudom ajánlani, sőt ellenjavallt.
Nem kezdőknek, de nagyon hasznosak:

http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=55877&VISIT=1
http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=31995&VISIT=1

pp
3

mindig csak a 24 óra..

Szekeres Gergő · 2008. Aug. 19. (K), 12.28
szerintem egyáltalán nem ellenjavalt a könyv kezdőknek. Van új változata, az már aránylag képben van (nyilván nem a legfrissebb dolgok vannak benne, és nem is profi kódok, de ezt talán egy ilyen könyv esetében nem is lehet számonkérni). Mellesleg pedig sztem itt a fórumon is nagyon sokan vagyunk, akik ebből a könyvből kezdték, az első lépések megtételéhez alkalmas, a lényeg, hogy ne ragadjunk le ezen a szinten. Ha megtanulja azt, ami a könyben van, utána sokkal jobban fog boldogulni a leírásokkal, mivel egy átfogóbb képe lesz magáról a webes programozásról.

Én nem ajánlom kezdéshez a manualt, és a tutorialokat, mindenképpen könyvvel érdemes kezdeni. Az is lehet, hogy nem PHP könyvvel, hanem valami általánosabbal, attól függ, hogy ki milyen szinten van programozás alapokból.
8

tanulni bármilyen információ forrásból lehet.

pp · 2008. Aug. 20. (Sze), 09.33
Lehet jelent már meg átdolgozott kiadása amiben jók a példák. De amit én ismerek annak a szemléletével volt problémám ami szintén lehet, hogy változott. Tehát nem azt mondom, hogy nem lehet megtanulni belőle php-ben programozni, én azt mondom nem tankönyv szemben az általam javasolt könyvvel. Volt ismerős aki már majdnem elolvasta a könyvet és könyörögve kért áruljam már el neki mi a francra jó a PHP. Ez ugyanis nem derült ki számára, de tudott már változó függvénynevet is használni változó paraméter listával.;)
Az ajánlott könyv felépítése pedig hasonlít az általam tartott tanfolyamok tematikájával, amiből hitem szerint meg lehet érteni és tanulni a PHP-t. ;)

Szóval van némi különbség a között, hogy én ebből tanultam meg, vagy ebből könnyen megtanulható. Én sem abból a könyvből tanultam, mert még nem is volt amikor a PHP-val kezdtem foglalkozni, de senkinek nem ajánlom azt az utat amit én bejártam. ;) A manuált én sem ajánlottam, nem tudom ezt mér a hozzászólásom reakciójába írod. ;)

pp
9

OFF: fekete könyv

vbence · 2008. Aug. 20. (Sze), 10.55
A HTML-dokumentumokba ágyazott PHP-szkriptekkel aktív szerveroldalakat hozhatsz létre.

A szinopszis helyett inkább az ára kell meggyőzzön ;)
4

Nagy Gusztáv tanár úr jegyzete

toxin · 2008. Aug. 19. (K), 13.01
http://nagygusztav.hu/?q=web_programozas_jegyzet, ill. alapozó még a nagy piros PHP5 - Bevezetés a PHP5 programozásba is

üdv Csaba
5

Just do it.

Fraki · 2008. Aug. 19. (K), 16.08
Just do it. Böngésző kinyit, és olvasás és tanulás és keresés és kutatás és mélymerülés. És nem kmk-zni közben!
6

jó alapot megszerezni

Hodicska Gergely · 2008. Aug. 19. (K), 19.33
Szerintem abból nem sok jó sül ki, ha csak úgy beleugrik az ember. Ebből általában tipikusan "félműveltség" lesz, egy csomó alap dologgal nem lesz tisztában az illető. Szerintem érdmes elolvasni pár könyvet, amik rendesen képbe helyezik az illetőt, megmutatják a lehetőségeket. Pont emiatt szerintem maga a php.net sem a legjobb kezdésnek, mert egy nagy rakás infó, ami nem feltétlenül úgy van szerkesztve, hogy egy kezdőt végig vigyen, ráadásul pl. pont a biztonság olyan téma, ami eléggé szét van szórva a doksiban, nem hiszem, hogy egy kezdő pontos, jó képet kap erről a témáról.

Egy ilyesmit mindenféleképpen ajánlok: http://phpsec.org/projects/guide, valamint egy elég jó online könyv: http://hudzilla.org/phpwiki/index.php?title=Main_Page. Érdemes utánaolvasni tervezési mintáknak (kérdés, hogy a PHP-val ismerkedsz, vagy úgy általában a programozással), érdemes sok programkódot megnézni, hogy mások hogyan oldottak meg problémákat.


Üdv,
Felhő
7

skriptek,honnan?

ceasar90 · 2008. Aug. 19. (K), 20.24
Köszönöm mindenki segitségét.Már ma elég sokmindent megtanultam.Eléggé lelkesen foglalkozom a temaval.Az lenne még a kérdésem,hogy szkripteket honnan lehet letölteni tanulmányozásra?Arra gondoltam,hogy mivel mar az alapok elég jól mennek,tanulmányoznák egy kész programot,miközben a használt php függvényeket a manualból kiolvasnám.