ugrás a tartalomhoz

IKSZ

foxmulder · 2008. Júl. 14. (H), 01.00
Sziasztok!

Mit gondoltok a következő ötletről?

Létrehozni az Informatikai Kisvállalkozások Szövetségét (röviden IKSZ). Hogy mi a fene ez?

Még én sem tudom pontosan, de a lényege az, hogy kis létszámú cégek, vagy egyéni próbálkozók regisztrálják magukat és megadják, hogy mi a szakterületük, illetve milyen speciális és milyen általános tudással rendelkeznek (pl.: spec: Drupal sminkek, ált.: webfejlesztés). Az IKSZ a megrendelők felé egy minden speciális (és tetszőlegesen összetett) feladat elvégzésére alkalmas cég, a regisztrált kis cégek felé mankaadó és munka elosztó. Nem tudom, hogy az informatikai bizniszben hogy van, de másutt azt látom, hogy a nagy hal előbb utóbb megeszi a kis halat. Az IKSZ a megrendelő felé nagy hal, amely (mint ilyen) valszeg több megrendelést képes szerezni, mint az egyes kis cégek megrendeléseinek összege. Az IKSZ a megrendelő felé rövid határidőt, mindent lefedő, naprakész és precíz szaktudást, valamint alacsony árat nyújt, a regisztrált kisvállalkozások felé az időben egyenletesen eloszló, a specialisták számára állandó munkát.


Például (talán nem életszerű): a megrendelő egy múzeum, amelyik egy portált szeretne létrehozni a birtokában lévő képzőművészeti alkotások bemutatására, amely portál elérhető asztali böngészővel és mobiltelefonnal egyaránt. Az alkotások között szobrok is vannak, ezeket a múzeum 3D-ben is szeretné bemutatni. Ha én egy kis cég vezetője vagyok nem biztos, hogy elvállalom a melót mert

-- épp egy másik projekten dolgozom(-zunk)
-- nincs kéznél egy VRML szakértő,

viszont van egy profi JME alkalmazottam, aki épp a lábát lógatja és olyan feladattal üti agyon az időt, amiben nem a legjobb (kávét főz, postára rohangál) , de legalább valamit csinál. Ha bevállalom, csúszik a határidő, mert az éppen futó projektet be kell fejezni és fel kell hajtanom egy VRML szakértőt, vagy valakinek gyorsan meg kell azt tanulnia (kutyaütés). Ha nem vállalom be, dühíteni fog, hogy egy hónap haladékkal simán meg tudtuk volna csinálni.

Az IKSZ viszont tiszta lelkiismerettel bevállalja a dolgot, mert tudja, hogy
-- melyik cég rendelkezik egy éppen szabad VRML szakértővel,
-- melyik egy éppen szabad JME szakértővel
-- és melyik cég szabad az "általános" webprogramozás témában.

A múzeum is jól jár, mert a projekt a lehető legrövidebb határidő alatt megvalósulhat és egy nagynak látszó céggel köt szerződést korrekt áron.

Általános témában rotáció van, vagyis az a cég kapja a legújabb melót, aki a legrégebben kapott (a munkák egyenletesen oszlanak el az időben, nincs torlódás, kényszerű nemet mondás, vagy mindenáron való bevállalás), a specialisták (akik után az őket foglalkoztató cég jutalékot kap, tehát talán megéri a továbbfejlődésükbe is invesztálni) folyamatos munkához jutnak, nem kényszerülnek pótcselekvésre, vagyis egyre jobbá válhatnak a szakterületükön, ezáltal az IKSZ kompetenciáját és naprakészségét is növelik.

Szóval rugalmasság, naprakész perfekt tudás és gyorsaság, "egységben az erő", "egy mindenkiért, és mindenki egyért" meg hasonlók. Az IKSZ kaphat jutalékot, de lehet nonprofit is, illetve működhet szakszervezetként is, vagyis tagdíjat szedhet, amiből átsegítheti a résztvevő cégeket a kisebb pénzügyi válságokon.

Hülyeség?
 
1

Ja, és még valami....

foxmulder · 2008. Júl. 14. (H), 01.23
Mivel az IKSZ sokkal nagyobb piaci szegmest lát be mint az egyes kisvállalkozások, ezért ajánlásokat tehet például arra nézve, hogy nem kell több PHP programozó, de szükség van Series 60, OpenGL, vagy KDE programozóra.
3

téma

szaky · 2008. Júl. 14. (H), 08.35
Hát, azért kellene pár _jó_ php-programozó
6

Define

janoszen · 2008. Júl. 15. (K), 19.27
Define jó. Én úgy érzem, hogy meg tudok oldani elég nagy léptékű problémákat (azaz jó vagyok?), de tudnék hirtelen mondani egy kezemen meg nem számolható mennyiségű embert, akit jobbnak érzek magamnál.
2

hol a felelősség?

gex · 2008. Júl. 14. (H), 03.14
ki szabja az árat? ki írja a szerződést? ki tartja kézben a kommunikációt? ki tartja a hátát határidőket, minőséget illetően?
ha erre az a válaszod, hogy az IKSZ, akkor ezt úgy hívják, hogy ügynökség, az informatikai kisvállalkozásokat pedig úgy, hogy alvállalkozó. ;)

plusz ha nekem van egy cégem ahol minőséget produkálunk, akkor nem feltétlenül szeretnék sorsolás útján összekerülni különböző - és ezen a fórumon sokat emlegetett - pistikékkel. pl megcsinálhatom én a világ legjobb webdesign-ját, ha azt összerakja valaki táblázattal ie6-ra optimalizálva. és ezzel nem rugaszkodtam túl messzire a valóságtól.
4

Talán válasz

foxmulder · 2008. Júl. 14. (H), 08.46
ki szabja az árat?

Az IKSZ. De ez valójában az alvállalkozók közti megegyezés
ki írja a szerződést? ki tartja kézben a kommunikációt? ki tartja a hátát...

A vállalkozások.

A második felvetésre talán ez a válasz: ha a konkrét példádat veszem, akkor vagy van az alvállalkozók között olyan, ahol dolgozik designer és programozó is, tehát nincs sorsolás, vagy az IKSZ (vagyis a résztvevő vállalkozások) a különböző szakterületek számára minőségi ajánlásokat fogalmaz(nak) meg és ezek be nem tartását szankcionálja(ák).

Tudom, "közös lónak túros...", de ugyanakkor ha többen tolják, talán jobban megy a szekér.
5

Jónak hangzik, de

janoszen · 2008. Júl. 15. (K), 19.26
Had legyen az ördög ügyvédje. Én is gondolkoztam már hasonlóban, de a kövezkető problémák sarkallatos pontokká tudnak válni:

  • Szakértelem. PHP fejlesztő != PHP fejlesztő. Van aki nagyon spiller, van aki nem.
  • Munkamorál. Lásd a fenti. Nem minden fejlesztő hajlandó struktúrában dolgozni.
  • Bedolgozás. A legtöbb helyen egy konkrét rendszerhez kell alkalmazkodni, ami idő, energia.
  • Titoktartás. Nem triviális az, hogy kiadhatod-e a munkát és mi van akkor, ha kikerül belsős munka.
  • Egy projektbe későn belerakni embert még további csúszást jelent.


Ilyesmit, hogy vannak szakemberek és azokról sarcot szednek le, leginkább a fejvadász-cégek szoktak csinálni, akik aztán a munkaügyi dolgokat is elintézik. Ergó én nem nagyon látok ebben sok izgalmat, mert gyakorlatilag munka- és embervadászat, akire vannak már cégek, csak divatja nem nagyon van, mert ugye le kell adni a sápot és így is elég sokan a mérleg vonala körül táncolnak.

Én inkább olyasminek látnám értelmét, ami akár lehetne a WL bővítése is (sajnos mostanában kevés fejlesztés történik erre fele) ha lenne egy adatbázis a hazai webfejlesztőkből, cégekből és tényleg részletes szaktudásra lebontva lehetne benne keresni. Sajnos az fenti pontokat ez sem oldja meg, de legalább le lehet szűrni, hogy ki ért terheléselosztott rendszerekhez. A másik problémán mégkevésbé segít, amit a munka fórum is mutat: sok a ragadozó és kevés a vad. Nálunk most jópár embert kellene fölvenni, mert nem győzzük a munkát, de nehezen találunk megfelelő kvalitású embert. (BTW. ha valaki érez magában motivációt némi középvállalati, nagyterhelésű PHP-s rendszerfejlesztésre, ne fogja vissza magát.)