ugrás a tartalomhoz

Multifunkcionális emberek

tolmi · 2008. Jún. 30. (H), 12.39
Sziasztok!

Kíváncsi lennék a közösség véleményére a multifunkcionális munkavállalókkal kapcsolatban. Ez alatt olyan embereket értek, akik a bővebb szakmai terepen (értsd jelen esetben IT) több területhez is értenek, jártasak azokban. Nem olyan sok ilyen ember kering, tudom, de azért néhanapján találkozik mindenki ilyen emberekkel



Mondok is gyorsan erre egy példát hogy utána ezzel fejtsem ki a gondolataimat. A kollega ért mondjuk a rendszerüzemeltetési, rendszergazdai tevékenységekhez és hardverüzemeltetéshez, van is tapasztalata (mondjuk decens 3 év), ezen túl Java/J2EE-zett 2 évet és mondjuk PHP-ban is eltöltött 3 évet. Java és PHP fejlesztés mellett szegény kénytelen volt Oracle 9i, 10g és MySQL 4, 5 adatbázis adminisztrátori feladatokat ellátni és Pl/SQL-t, SQL-t kódolt (ugye ez elképzelhető, hiszen a Java és PHP mögött is legtöbbször áll egy RDBMS).

Ezen túl látott már Ruby-t, Python-t, Perl-t, Bash-t, jártas a Linux és a Sun Solaris 10 rejtelmeiben, High Availability és Load-balanced rendszerek tervezésében, hobbiból SML-lel, Prolog-al és Erlang-gal játszik. Mindemellett a kollega naprakész ezen témákban, érdeklődő, szeret tanulni saját bevallása szerint (napra késznek csak így lehet maradni mondjuk).

Na és akkor a kérdések a következők:
El tud-e helyezkedni ez a kollega? El tud-e helyezkedni Magyarországon? Mennyit kérjen a tudásáért? Ha konkrét pozícióra pályázik, akkor hallgassa-e el hogy mi mindenhez ért, vagy mondja ki becsületesen és kérjen annyit, amennyi a pozícióban felhasznált tudása ér és ne vállaljon el olyat, ami nem tartozik a pozíciójának munkaköri leírásába? Ez utóbbi felveti a kérdést, hogy a munkaadó vajon hogyan reagál, ha tudja hogy a kollega ért egy nem munkakörébe tartozó dologhoz és mégis rá akarja venni, hogy lássa el a feladatot. (Ld. Java fejlesztő, de ő a rendszergazda is).

Valamint érdekes lehet a másik oldal is: Meg tudja-e fizetni valaki az ilyen széles palettájú tudást? Megéri-e a munkaadónak a multifunkcionális ember? Gondoljatok csak bele. Az ember 8 órát dolgozik naponta, hiába 4-8 embernyi tudás van benne.

Kíváncsian várom a véleményeteket, már elég régóta töprengek ezeken a kérdéseken (~3 éve).
 
1

"több embernyi tudás"

Drawain · 2008. Jún. 30. (H), 13.53
Azt szerintem senki nem várhatja el, hogy csak a tudása alapján fizessenek neki többet, ha az adott munkakör jóval szűkebb. Ha különböző szakterületeken szerzett képesítést, illetve diplomát, nyílván sokat fog számítani, de (nem saját tapasztalatból) úgy tudom, a munkaadók inkább a középúton keresnek alkalmazottakat; akik nem is túlképzettek, de számukra megfelelő fizetés mellett hozzáértő embert találnak az adott feladatra.
Szerintem legtöbben - akik webprogramozással foglalkoznak - elmondhatják, hogy van néhány éves tapasztalatuk PHP, JS területén, ennek kapcsán nyílván rengeteget kódoltak SQL-ben különböző szervereken és mivel ezt a munkát párhuzamosan lehet vállalni mondjuk rendszergazdai feladatokkal, így ezt mind ma már alapoknak tekinteném. Ha valaki egyetemet végzett manapság, biztosan találkozott Rubyval, Python-nal, Perl-el, Bash-el, Java-val és Linux-al minimum egy félév erejéig - így ezt egy felsőfokú képesítés mellett feltételezném az alkalmazottamtól. Vagy ez csak nálunk van így? :)
A rendszertervezés, komolyabb java ismeret és nagy terhelésű szerverekkel kapcsolatos tapasztalatok nyílván többletet jelentenek, de erre még mindig nem mondanám, hogy 4-8 embernyi tudás áll mögöttem...

Egyébként aki szórakozásból Prolog-al foglalkozik az szerintem beteg! :) Én mindenesetre remélem az egyetem után már többet nem találkozok vele :)

Szerk: ja és hogy el tud e valaki helyezkedni? :) Viccesnek találom, mikor ilyen miatt aggódnak az emberek. Igazából ha az ember (az előzőekben feltételezett jártassággal) az igényeit, a tapasztalatait és a képesítését egyensúlyba teszi, nem hinném, hogy gondja lenne. A pályakezdők esetén már már ugye klisé, hogy mindenki álmai állását akarja kapásból megszerezni. Az ismerőseim és a saját kevés tapasztalatom alapján az, aki ma nem tud az informatika területén elhelyezkedni, valamit rosszul csinál :)
2

Szűkebb ismeretek

tolmi · 2008. Jún. 30. (H), 14.00
Értem, de te is leírtad, hogy sokmindenki találkozott sokmindennel, akikről meg én beszélek, azok konkrétan el tudnak látni teljes értékűen minden feladatot (értsd konkrétan dolgoztak - évekig - a technológiákkal). Abban egyet értünk, hogy elvárható lenne, hogy egy kicsit mindenki lásson ezt-azt a palettáról. Itt mégis arról van szó, hogy kézzelfogható tudással rendelkezik ez a valaki.
3

lényeg

Drawain · 2008. Jún. 30. (H), 14.08
A lényegen szerintem nem változtat a dolog: ha az ember egy olyan munkakörbe jelentkezik, melyben a tudásának csak egy töredékét használja ki, nem fogják úgy megfizetni, ahogy azt ő nyílván szeretné. Biztosan vannak kivételek, illetve olyan helyek ahol mindenhez értő embert keresnek, de ha valaki csak erre vár, akkor bizony koplalni fog egy ideig.

Egyébként lehet félreértettél, de pl. szerintem ma egy programozót, aki két-három nyelvben sokéves tapasztalattal rendelkezik, továbbá egy fél-egy éves tapasztalattal, tudással egy másikban (pl PHP programozó <-> Ruby) nem fog falhoz vágni ha akármilyen feladatot is kap az ismeretlenebb területen, hiszen rövid időn belül át tud állni. A nagyobb cégeknél, akik egyébként is megengedik maguknak a betanítás és beleszokás idejét nem hinném, hogy ez ma már hátrányt jelentene.
5

teljes értékű ellátás

Hodicska Gergely · 2008. Jún. 30. (H), 14.35
akikről meg én beszélek, azok konkrétan el tudnak látni teljes értékűen minden feladatot
Szerintem ez a pont valószínűleg nem túl valós, vagy ahhoz iszonyat szerencsés alakatnak kell lenni. Szerintem pl. valaki 2-3 éve PHP-zott akár komoly szinten, de azóta nem, az elég rendesen ki tud esni a szakmából. Szintén nem hiszem, hogy valaki azonos szinten lehet egy olyan rendszergazdával, aki folyamatosan ezt tolja napi 8 vagy több órában, és ilyen problémákat old meg.

De ez megint függ attól, amit érintettem, hogy milyen szintű tudásra van szükség, illetve mit kell csinálni. Lehet, hogy utánaolvas az illető mondjuk a MySQL replikálásnak, és egész jól megcsinálja, de azért az nem ugyanaz, mintha a veterán rendszergazda csilja meg, aki már megszívott ezt-azt, és zsigerből tudja, hogy mire kell figyelni.

Pláne a mai felgyorsult világban nehezen tudom elképzelni, hogy valaki akár csak komolyan követni tudjon több területet. Akár csak mostanában volt töb olyan konferencia (PHP, MySQL, scalability), amiknek az anyagával heteket el lehetne szórakozni, jó pár jó kis könyv, amit tök jó lenne elolvasni. És akkor még nem is dolgoztam semmit. :)

Szóval én úgy látom, hogy nem nagyon lehet egy fenékkel több lovat megülni. Bár mint írtam el tudom képzelni, hogy valami nagyon szerencsés alakattal, meg nagyon korán kezdve (pl. nekünk gimi alatt kb. pascal volt meg assembly meg Benkő könyvek) több területen is el lehet mélyedni, mielőtt az embert elkapja a gépszíj (értsd meló). Meg van aki elég jó érzékkel tud új dolgokat adoptálni, ezen is múlik, de ezzel együtt azért azt látom, hogy a nagyon sokrétű tudás azért a konkrétumok szintjén felületesebb.


Üdv,
Felhő
4

analógia, metafóra

Hodicska Gergely · 2008. Jún. 30. (H), 14.20
Hehe, csak nem magadat írtad le? :P

Viccet félretéve, simán lehet olyan hely, ahol ez a tudás gyümölcsöző is, de a legtöbb helyen valszeg ezt nem iazán lehet kihasználni. Lehet, hogy adott esetben tök jó ötlet valamit Erlangban megcsinálni, és mondjuk 10%-kal jobb megoldás, mint amit az adott helyen épp ki tudnának találni. Kérdés, hogy ez megéri-e az adott helyzetben.

Szintén függ attól is, hogy milyen pozícióról lenne szó. Egy architect esetén határozottan jól jöhetnek ezek, ha épp valamilyen fejlesztő állásba kerülsz, akkor kevésbé, bár nyilván sok féle dolgot ismerni az jó, mert egy adott probléma kapcsán több analógia, "metafóra" van a kezedben, könnyebb egy egyszerű, jó megoldást találni.

Valószínűleg olyan helyen jobban tud érvényesülni egy ilyen ember, ahol alapvetően egyedi fejlesztsek folynak, sem mint mondjuk egy website gyárban, ahol azért többnyira ismétlődő feladatok vannak.

Van viszont egy nagy VISZONT. :) Valószínűleg ezen a sok területen nincs igazán mély tudásod, így megint valahol a szervezeti felépítéstől is függ, hogy ebből mennyit lehet kihasználni. Illetve a problémától is. Pl. nálunk a flash rész eléggé a határokat súrolja, a rendszergazdának is akad mindig húzósabb probléma, DB szinten is meg kell oldani huncutkákat, és PHP oldalon is jól a mély tudás. Itt talán fontosabb, hogy mindenki nagyon értse a saját részét, mintsem egy univerzális tudás, bár az is jól jöhet alkalomadtán.

Hát nem a leg koherensebb hozzászólásom. :)


Üdv,
Felhő
6

metaforizmizálás

tolmi · 2008. Jún. 30. (H), 15.15
Hát ha ismer valaki egy kicsit is, akkor könnyen rájöhet, hogy rám is rám lehet húzni a fenti példát, bár direkt írtam metíforikusan, mert nem karriertanácsot kérek, hanem most jutott el bennem a 3 évnyi töprengés, hogy úgy érzem én már keresztbe-kasul végiggondoltam a fenti helyzetet. Szerettem volna küldő inputot is, hátha soksok hülyeségre jutottam magamtól. Ezt a témát vegyétek teljesen informálisnak, csak elmélkedésre szereték buzdítani mindenkit, már ha hajlandóak vagytok erről velem diskurálni. ;)

Én is arra jutottam saját erőből, hogy iszonyat nehéz fenntartani több területből a naprakészséget mégis ha visszamehetnék az időben, akkor sem csinálnék másként semmit sem. Nagyon sokat profitáltam ebből a szerteágazó tudásból. Felfedeztem mintákat, trendeket, amelyeket lehet mások nem vesznek észre. Ezáltal sokkal könnyebben is tanulok meg dolgokat például.

Összességében az én konklúzióm az, hogy őszintének kell lenni mindarról amit tudsz, de karakán módon kell ragaszkodni ahhoz, hogy a munkakörödnek megfelelő munkát végezz (itt most nem 1-2 órás problémák megoldására gondolok, hanem tartós munkavégzésről).

A másik gondom például magammal és emiatt kicsit félve postoltam is be a témát, hogy nem tudom igazán mérni magamat, ha már én lettem a példavalaki. Elmehetnék egy halom certification-t megszerezni, de se kedvem, se időm pl. Cisco vagy RCPE ésatöbbi vizsgát tenni. Egyszóval nincs mihez és hogyan mérni magam, hogy pl. azt válaszolhassam fentebb neked, hogy de, én ugyanolyan rutinnal állok neki a Linuxnak mint mondjuk egy 4 éve ezzel foglalkozó rendszergazda, vagy legalább olyan jól és hatékonyan programozok PHP-ban, mint egy 3 éve ezzel foglalkozó kollega. Szóval ezekre nem is szeretnék érdemben válaszolni pontosan emiatt.

Amit viszont merek állítani, hogy vannak dolgok minden területen, amelyben first hand tapasztalatom van pl., mondhatni rutinos róka vagyok. Felejtés ellen pedig ott a kis szabadidőm, gyakorlom is majdnem mindegyiket, ha nem is milliós szerverhotelt üzemeltetek, vagy a next startupot ütöm össze Pythonban. Mert érdekel. Rosszul esne lemondani erről a tág ismerethalmazról. Mégis a tanulság az számomra, hogy a hosszútávon nyerő stratégia a specializálódásban és a más területek specialistáinak megismerésében van. :)

Na ezt okoskodtam ki én.
13

kb. +1

Hodicska Gergely · 2008. Jún. 30. (H), 21.23
Szerintem is valami hasonló lehet nyerő. Legjobb egy profi csabatban lenni (szinergia), célszerű minél jobban megismerni a többieket, hogy tudd, hogy adott probléma esetén ki lehet a segítségedre.

Illetve érdemes minél több dolgot megismerni, hogy minél jobb alapjai legyenek az embernek, de utána specializálódni kell. Illetve folyamatosan kell tanulni, de én nem nyelvek irányába mennék el (bár tetszene), hanem egyéb, mindenhol felhasználható eszközökról, toolokról, metodológiáról, elvekről, QA stb. Iszonyat sok újdonság jön ki, plusz pl. egyre jobban kezdenek az olyasmi témák mint cloud computing átszivárogni az "átlag" webfejlesztő életébe, szóval van mire időt szánni.

Aztán persze én eléggé a saját helyzetemből beszélek, per pillanat meló miatt lényegesen kevesebb időm marad ilyesmire, ezért sem tudok nagyobb lélegzetvételű dologba belekezdeni. Gyakran van úgy hogy találok valami érdekeset, érzem, hogy ez tök jó kis tudás lenne, aztán eljutok pár ízmosabb irományig, és megy is a majd valamikor ezt meg kéne nézni kategóriába. Így is egy csomó olyan téma van, amit közvetlenül tudnék hasznosítai, és mégsem jutok el oda. Pl. kb. ezért nem kezdenék bele most Java-zni, egyszerűen túl sok idő lenne az alapokat megfelelő szinten átnézni, és csak utána jöhetnének az érdekes témák. Plusz azért a legjobb tapasztalások munka (konkrét feladat) körülmények között jönnek elő, így az igazi az lenne, ha az ismerkedés után jutna még idő használni is, de erre most nem sok esélyt látok. Szóval cool lenne ha ezt-azt meg tudnék csinálni, meg mondjuk Rubyzni is, de egyenlőre kontraproduktívnak érezném (bátyámat idézve: szellemi farokverés).

Mostanában inkább úgy néz ki, hogy látok valamit, ami akár számomra is hasznosnak tűnik, vagy tényleg úgy érzem, hogy ez egy olyan téma, amivel illik megismerkedni (helyére tenni), mert szemlélet formáló. És még ez is inkább csak todo listát szül. :)


Üdv,
Felhő
7

munkaero, mint aru

toro · 2008. Jún. 30. (H), 15.50
a munkavallalo munkaereje az amit aruba tud bocsatani a (munkaero)piacon

az altala elvegzett munka erteke a bere. ebben a tekintetben mindegy, hogy mennyi mindenhez ert, hiszen az altala termelt ertek ami forintosithato, es ez fogja a berenek az alapjat kepezni. ha a cegvezetes eppen halozati karbantartasra hasznalja, akozben nem tud php-t progizni, meg ha olyan penge is. tehat az a teny, hogy sokoldalu nem feltetlenul noveli az erteket. termeszetesen lehet mondani, hogy erdemes tobbet fizetni neki, mert esetenkent nem kell mas szakember - alkalmi - segitseget igenybe venni. ez a munkaado es munkavallalo kulonalkuja, de meggyozodesem, hogy erdemben nem jelentos bernovelo tenyezo.

aki sok mindenhez ert, az azzal van elonyben masokkal szemben, hogy a munkaeropiac nagyobb teruletere tud ajanlatot adni es esetenkent ez elonyosebb jovedelmi poziciot biztosithat - azaz ha n forintot kaphatna rendszergazdakent es n*1.3-at programozokent akkor ez elonyosebb pozicio a csak rendszergazdakent alkalmazhato munkavallaloval szemben: de nem az alkalmazonak, hanem az allaskeresonek
8

Bölcs

tolmi · 2008. Jún. 30. (H), 16.19
Bölcs meglátás. Nagyon összeszedetten írod le mindazt, amire én is rájöttem, csak megfogalmazni nem sikerült.

Ha nem haragszol, akkor majd linkelem a válaszodat, ha szóba kerül máshol.
9

nem teljesen értek egyet

vbence · 2008. Jún. 30. (H), 17.25
Egy olyan környzetben, mint a web nagyon sokat jelent, ha valaki ismeri a szomszédis területeket is, ami nem biztos, hogy pont az ő felelősségi körébe fog esni. Mondhatnám, hogy egy designer nek ismernie kell (-ene) a css lehetőségeit, illetve minl jobban ismeri őket, annál jobban lesznek atechnológia lehetőségei kihasználva az adott oldalon. De ugyanez igaz lehet egy kliensoldali / szerveroldali programozó kettősére is, vagy egyáltalán bármilyen környezetre, ahol több technológia szakembere dolgozik együtt.

Másrészről pedig egyszerűen a munka minőségére van jótékony hatással, ha egy PHP programozó behatóbb linux ismeretekkel rendelkezik, vagy bármilyen programozó assemblys alapokkal.
10

Erről beszélünk

tolmi · 2008. Jún. 30. (H), 17.32
Lehet nekem maradt le valami, de a kollega ezt az aspektusát nem zárta ki, csupán azt jelentette ki, hogy nem lesz szignifikáns hatással a bérezésére az ilyen embernek.

Ha nem néznék a kérdéseimet, azt mondanánk hogy nézzük mivel ad ez a sok tapasztalat többet a munkában, akkor jogos megállapítás.
12

Ha mindenképpen pénzesíteni akarjuk...

vbence · 2008. Jún. 30. (H), 18.30
akkor mondhatjuk, hogy nagyobb lehet az ilyen egyén esélye egy zsírosabb állás elnyerésére. Feltételezem a felvételizetőnél is pluszpontokat jelent amiket leírtam.
11

itt nem csak webezesrol van szo

toro · 2008. Jún. 30. (H), 17.57
en pl. a legutobbi munkahelyemen webdesign/programozas/dtp korben mozogtam, a phshoptol a domain ugyintezesig a tarhelyszolgaltatoval valo egyezkedestol a flash programozasig mindent csinaltam.
emellett kiderult, hogy a nyomdaipar temakorben (bar sosem volt szigoruan veve a szakteruletem) kepes vagyok egy targyalas kozben (majdnem)szinkron tolmacsolni agolul vagy autos ugyekben nemetul telefonon es emailen intezkedni. Ennek ellenere az eladott weblapok utan kaptam bert, es eszebe nem jutott senkinek, hogy a tolmacs vagy idegennyelvu ugyintezo teveknyseg utan tobblet bert adjon. Oszinten megvallva nekem sem.
14

be kell áldozni dolgokat

Hodicska Gergely · 2008. Jún. 30. (H), 21.52
Vannak olyan témák, amik töre érdekelnének, de egyszerűen lehúztam a listáról, mert úgyis lesz olyan ember a csapatban, aki ahhoz fog érteni. Ilyen pl. számomra a CSS, érdekelne simán, de alapvetően nem befolyásolná a rendszer szemléletemet, és úgyis lesz mindig egy profi sitebuilder aki ehhez ért. Szintén ilyesmi egy csomó rendszergazdai terület. Egy csomó mindent simán nem tudnék megcsinálni, de ott a rendszergazda, majd ő megoldja. Viszont ha olyasmi infóba ütközöm, amit fontosnak érzek, akkor azért igyekszem beépíteni ezen a területen is, vagy mondjuk megmutatom a rendszergazdának, hogy építse be ő. Szintén tök jó lenne tudni minél több jóságot pl. JS keretrendszerektől, de ezt a vonalat is kb. leépítettem, úgyis lesz aki ehhez ért. Nagy vonalakban persze követem ezt is, paradigma váltás azért ne történhessen úgy, hogy az ember nem tud róla. De ott van pl. Seo, vagy minden féle webmester tool.

Üdv,
Felhő
15

okosságokat olvashattam tőletek

virág · 2008. Jún. 30. (H), 22.09
Nagyon sok okos dolgot leírtatok, öröm volt átolvasni. Én annyit tennék hozzá, hogy ebben a témában ugyanaz a helyzet mint mindenben: nem közvetlenül a tudást kell a fejbe beletömni, hanem a készséget, tanulásra, megújulásra való hajlamot kell fejleszteni és fenntartani. Kizárólag ezzel lehet frissnek maradni, mert minden állandóan változik.

Én mostanra néhány "fő" dologra redukáltam a gyakorlati tudásomat egyik a PHP, másik a .NET-en belül a C# és maximális erőt fordítok még az adatbáziskezelésre. Igyekszek tudást felhalmozni UML-ben, tervezésben és töredékesen tisztában lenni minden újdonsággal, de ezeket már szinte csak hírszerűen kell figyelnem, hiszen az ember nem gép és bizonyos szintű szakmai előélet után képes úgy szűrni, hogy közben ne vesszen bele a rutinba se és a káoszba se.

Ezeken kívül állandóan ügyelni kell arra (szerintem), hogy ne minden munkahelyen ugyanazt csináljuk, váltáskor érdemes időt adni magunknak arra, hogy kipróbáljunk mást. A cégek legtöbbike ad időt arra, hogy tanuljunk, persze (és ez fontos!) nem olyan tanulásra gondolok, hogy melyik nyelvi elemnek mi a szintaxisa, hanem arra, hogy elvont, absztrakt és nem alap szakmai dolgokban fejlődjön az ember magas szakmai elvárásoknak megfelelve. Máskülönben nem nagyon lehetne a gondolkodást fejleszteni, ami nélkül szerintem az alap szakmai dolgok is rutinná korcsosulnak és előbb-utóbb gondokat okoznak.

Olvasni kell sokat :) És nem csak informatikát! :)
16

Multifunkciós vagy tapasztalt

janoszen · 2008. Jún. 30. (H), 22.48
Szerintem, olyan embert nem tudsz mutatni, aki mondjuk 2-3 témakörnél többen profi. Nyilván, én is el tudok játszani egy Solarissal, hozzá tudok szagolni egy Windows alatt futó C# szerverhez ha kell vagy tudok írni egy Perl scriptet, de ezer százalék, hogy aki az anyatejjel is a Perlt szívta magába, jobb lesz nálam fényévekkel.

Én úgy tartom magam, hogy a szakterületemhez kapcsolódó problémákat több-kevesebb utánaolvasással meg tudom oldani. Mivel most éppen egy elég kis létszámú teamben fejlesztek, kénytelen vagyok a szervert is karban tartani (némi külső segítséggel), PHP-t fejleszteni de én foglalkozom a JavaScript nagyrészével is. Nekem ez nem jelent problémát, mert szeretek új problémákkal foglalkozni. Másnak igen.

Ami a munkaerő-piacot illeti, szerintem a rálátás mindenképpen hasznos, viszont illik 1-2 témában mélyebben otthon lenni. Meg kell találni az egészséges egyensúlyt.
17

Egy kezdő véleménye

foxmulder · 2008. Jún. 30. (H), 23.34
Mindenekelőtt csatlakoznék virág kollégához: "okosságokat olvashattam tőletek".

Szerintem a specializációé a jövő. Vagyis, ha egy munkaadó az alkalmazott megválasztását olyan befektetésnek tekinti, amiből a lehető legnagyobb hasznot szeretné kicsikarni, akkor az volna a legcélravezetőbb, ha néhány (a cég profiljának megfelelő) alapvető tudással rendelkező alkalmazott mellett a speciális kérdések megoldására specialistákat alkalmaz alvállalkozóként (akár projektenként). Egy keretrendszert használni (például) nem ugyanaz, mint a kereterendszer alapjául szolgáló nyelvet profin használni (CakePHP-ban, vagy a GoogleMaps API-jában gondolkodni más mint PHP-ban, vagy JavaScript-ben), vagy Drupal sminkekben profinak lenni más mint HTML-ben és CSS-ben. Szerintem sokat segítene egy virtuális Moszkva tér, ahol a speciális tudással rendelkezők kínálhatnák képességeiket és a munkaadók ide járhatnának (akár naponta) az aktuálisan felmerülő kérdést megoldani képes agyakért.

Ehhez persze az volna szükséges, hogy a munkaadó legyen multifunkcionális. Szerintem a tolmi által felvázolt tudással rendelkező munkavállaló jelölt alapítson saját vállalkozást és legyen ő a munkaadó.

Lehet, hogy kezdő mivoltomból fakad, de úgy látom, az informatika (különösen a webbel, vagy a mobil eszközökkel kapcsolatban) követhetetlen sebességgel változik ("változik" vagyis nem biztos, hogy fejlődik), vagyis ha valaki önmagát "mindenhez értő"-ként aposztrofálja, az legalábbis gyanús, ugyanakkor az egy valamihez értő alkalmazottjelölt túl gyakran heverne parlagon.

Mindez persze a cég specializáltságának fokától függ.
18

Nem ennyire egyértelmű

janoszen · 2008. Júl. 1. (K), 07.00
Szerintem, nem ennyire egyértelmű a helyzet, ugyanis egy vezetőnek (akár szakmai) rálátással kell bírnia az általa felügyelt területekre, alatta pedig dolgozhatnak specialisták.
19

akkor kötelet kérek magamnak....

Pal_ur · 2008. Júl. 1. (K), 10.02
Szerintem a specializációé a jövő.


Ennek következtében lesz egy csomó szakbarbár, aki a saját területéhez ért, de egy centiméterrel sem lát tovább. Remélem, hogy nem a specializációé a jövő, és remélem, hogy egyre több munkaadó fogja felismerni, hogy egy széles látókörű alkalmazott nem csak "bajnak" van. Itt azért még nem tartunk.
20

Részben egyetértek

Max Logan · 2008. Júl. 1. (K), 12.08
Úgy gondolom, hogy fontos a specializáció, de fontos a környező dolgokra való rálátás is.

A specializációt azért tartom fontosnak, mert ebben az esetben egy munkaerő kiesése esetén könnyebb új embert találni adott, speciális munkakörre.

Ha van egy mindenes ember, aki 2-3 területen jó (nem feltétlen profi) és el is végzi a 2-3 terület munkáját, akkor kiesése esetén a munkáltató nagy sz*rban van. Mert vagy nem talál még egy ilyen embert (hirtelen biztosan nem), vagy talál a 2-3 munkára külön embert. Ezt utóbbi veszteség, legalábbis rövidtávon (mármint a kiadásokat tekintve).

Tehát fontos, hogy mindenki a lehető legkisebb szeletet végezze, mert ezzel lehet elérni, hogy "cserélhetők" legyenenk az emberek (ez ismerős valahonnan nem, OOP ...).

A csapatjáték miatt, pedig fontos az egymás munkájára való rálátás. Valaki írta fentebb a Grafikus vs Sitebuilder dolgot. Itt határozott előny, hogy a grafikus beszél HTML-ül és CSS-ül (még ha nem is profi szinten), mert ebben az esetben nem álmodik meg olyan grafikát, amit nem vagy csak kínszenvedések árán tud a sitebuilder működő oldallá faragni.