ugrás a tartalomhoz

Design készítése

dc-hungary · 2008. Május. 7. (Sze), 10.56
üdv!

Hogyan kell egyszerű, de szépen kinéző, átlátható témát készíteni?


Photoshopba csináljak egy teljes képet mondjuk (1024x768) ,és aztán szétdaraboljam kisképekre és css el megcsináljam??

Vagy mivan akkor ha az én szétdarabolt képeim ugye egy 1024x768as képet alkotnak, de ha valakinek 800x600 as a felbontása?

Részletes tájékoztatót, vagy egy téma készítésről ,elejétől a végéig hol találok tutorialt, vagy az is elég lenne ha valaki ide leírná..
 
1

Fölösleges munka

solkprog · 2008. Május. 7. (Sze), 12.13
- Képernyő felbontás != felhasználható területtel (böngésző eszköztára menüsávja stb is kell számolni)
- Felhasználó ma már tud nagyítani a weblapon. (ez valamelyik böngészőben csak a szöveg nagyítását jelenit valamelyik a képeket is nagyítja)
- Mint te is írtad valakinek ilyen felbontása van másnak meg nagyobb vagy ép hogy kisebb, valakinek 16:9 arányú másnak meg 4:3 as.
- amit meg tudsz csinálni photoshop/gimp ben azt nem biztos hogy azt át is fogod tudni ültetni (x)html+css alapokra.
- photoshopban px elezel (1 px ettől 2 px attól) css ben meg lehet (sokszor érdemes, sőt muszáj!) viszonyított mértékegységeket is használni. (pl.: em)

Én ezért ha nem muszáj akkor nem tanácsolom hogy csinálj design képet. Fölösleges munka, használni nem fogod tudni. Kisebb design képeket (háttér, gombok stb.) meg menet közben is meg tudod majd csinálni.
Szóval hacsak a megrendelő nem kéri akkor szerintem értelmetlen photoshopolni előtte egyet. Én még mindig azt mondom hogy papír+toll a legjobb barátod.
3

mindenki máshogy csinálja..

Szekeres Gergő · 2008. Május. 7. (Sze), 12.39
egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy fölösleges psdt csinálni. Ez koncepciófüggő, illetve emberfüggő. És amikor egybe photoshoppban készíted a tervet, sokkal jobban átlátod, sokkal egységesebb elemeket tudsz kitalálni. A papír+toll az oké, én is mindig úgy kezdem, de utána mindig elkészítek egy képet - ami olykor eltér a végső megjelenéstől - de mégis nagyon sokat segít a munkám során. Ha valaki ezt fejbe meg tudja oldani, hát hajrá! :)
4

összeadva időben?

solkprog · 2008. Május. 7. (Sze), 16.45
Értem én amit mondasz, részben meg is értem, de miben jobb photoshopban kitalálni az oldal kinézettét mint html+css ben? Oké könnyebb (pl. ide oda huzigálni az elemeket). Ezenfelül? szerintem semmiben. Oké tudsz nyerni időt a html+css kódoláson (mert ekkora már van koncepció [design kép] ami alapján tudsz dolgozni) de előtte rengeteg időt "elvesztesz" a photoshopban.
Mondjuk őszintén szólva elgondolóba ejtettél, lehet hogy igazad van és mindent összeadva időben jobban ki lehet jönni kép alapján dolgozva. Ráadásul általában kép alapján szoktak dolgozni az emberek (lehet hogy mégse ők a hülyék hanem én? :) )

2. hozzászólás linkjét meg (én is) nagyon ajánlóm. (még ha nem is mai darab a cikk)
5

Terv, majd sitebuild

Max Logan · 2008. Május. 7. (Sze), 17.40
Lehet én vagyok a hülye, de én úgy dolgozom, hogy megvan Photoshop-ban a honlap, hogyan nézzen ki, majd erre kreálom meg az XHTML + CSS sitebuild-et és nem a sitebuild-re festem fel a grafikát.
6

magasabb minőség

Szekeres Gergő · 2008. Május. 7. (Sze), 18.55
nem feltétlenül csak az időről van a szó. egyszerüen jobb minőségű arculatot tudok készíteni photoshopban az elöbb leírt okok miatt. nyilván, ha adminfelületet készítek, akkor nem photoshoppozok elötte, csak kikeverem a szineket és csinálom, mert ott nem a kinézet ez első.

Amúgy általában több tervet szoktam készíteni, hogy az ügyfél tudjon választani. ritka az olyan eset, amikor konkrétan megmondják hogy nekik pont olyan kell.
2

Nem kell tul messzire menni

Protezis · 2008. Május. 7. (Sze), 12.26
7

„Hogyan kell egyszerű, de szépen kinéző, átlátható tém

Fraki · 2008. Május. 8. (Cs), 03.01
„Hogyan kell egyszerű, de szépen kinéző, átlátható témát készíteni?”

Komplex téma.

„Photoshopban csináljak egy teljes képet mondjuk (1024x768), és aztán szétdaraboljam kisképekre, és css-sel megcsináljam?”

Komplex, de mondjuk igen.

„Vagy mi van akkor, ha az én szétdarabolt képeim ugye egy 1024x768-as képet alkotnak, de valakinek 800x600-as a felbontása?”

Ez a probléma minden tervezéskor felmerül, csak először is nem ebben a formában, hanem abban, hogy el kell dönteni, fix szélességű lesz-e az a téma, és ha fix, akkor milyen széles. Be kell lőni a közönség átlagfelbontását, s el kell döntened, mennyire skálázod a dizájnt felbontásilag.

„Hol találok részletes tájékoztatót vagy egy tutorialt egy téma készítéséről, elejétől a végéig? Vagy az is elég lenne, ha valaki ide leírná...”

google: css tutorial, design meltdown, template engines
8

thx

dc-hungary · 2008. Május. 8. (Cs), 05.42
köszi a válaszokat!

protezis jó a link amit küldtél :) sokat segített!