ugrás a tartalomhoz

BBCode vs HTML adattárolásnál

Max Logan · 2008. Ápr. 26. (Szo), 17.43
Egy honlap felújításán munkálkodom és első körben arra gondoltam, hogy ha már a template rendszerhez írtam egy BBCode helper-t, akkor miért ne tárolnám BBCode-os formában az adatokat.

Aztán amikor jobban megvizsgáltam, hogy milyen infókat is kellene tárolni DB-ben, akkor már ott tartottam, hogy kb. HTML szintű BBCode-okat kellett volna létrehozni.

Ezt technikailag nem jelentene problémát, csak így már megkérdőjeleződik a BBCode létjogosultsága.

Mivel az adatokat csak olyan ember fogja majd adminból adott esetben átírni, aki tudja, hogy mit csinál nem igazán van értelm játszanom azzal, hogy BBCode-okkal burkoljam a HTML-t.

Tehát a kérdésem (amit lényegben meg is válaszoltam): érdemes-e BBCode-okkal formázott adatokat tárolni DB-ben vagy legyen inkább HTML, ha nem jön felhasználótól megjelenítendő adat?

Itt főként azért vetődik fel a kérdés, mert olyan összetettebb megjelenítésről is szó van, mint pl. a táblázat. Ezt pedig BBCode-ra át lehet írni, de szerintem nem sok értelme van ilyen "ellenőrzött" környezetben.

Kinek mi a véleménye?
 
1

tárolás

rrd · 2008. Ápr. 26. (Szo), 18.55
A magam részéről én nem raknám bele. Már csak azért sem mert a db-be ha lehet minél inkább csak magát az információt érdemes belepakolni. Aztán ez felett van egy réteg ami csinál belőle html-t, xml-t pdf-et vagy ami éppen akarunk. Lehet, hogy most mégnem is akarsz más formátumokba outputot gyártani, de később lehet.
2

Elv

Max Logan · 2008. Ápr. 26. (Szo), 19.07
Mármint mit nem tennél bele? HTML-t vagy BBCode-ot vagy egyiket sem?

Most ahogy mondod, ezért lehet értelmé mégis a BBCode-os tárolásnak, mert abból lehet más-más végző formázást generálni.
3

Csupan markup

zmb · 2008. Ápr. 26. (Szo), 20.42
Mind a HTML, mind a BBCode csak egy markup. Ugy dolgozod fel oket, ahogy akarod, es olyan kimenetet produkalsz, amilyet akarsz.
4

Valóban

Max Logan · 2008. Ápr. 26. (Szo), 20.47
Akkor viszont az eredeti kérdést nézve BBCode vagy HTML, ha nem user-től jön az adat (ugye alapjáraton BBCode-nak akkor van értelme, ha korlátozni akarjuk a user-t)?
5

html

Drawain · 2008. Ápr. 26. (Szo), 21.01
Szerintem érdemes html-t választani, mivel
1. feltehetően biztonságos forrásból, admin felületről származik
2. adatbázisba mentéskor le lehet védeni a html tag-eket (ez mondjuk megnehezíti a későbbi feldolgozást :)), vagy HTMLPurifier-el, SafeHTML-el, egyebekkel meg lehet szűrni a tartalmat, ezzel is növelve a biztonságot (egyébként, ha veszélyes lehet a tartalom, akkor bbcode-nál is érdemes megszűrni, hiszen egy bonyolult bbcode leíró-nyelvbe ugyanúgy be lehet csempészni xss veszélyes kódot)
3. az alapvető felhasználása úgyis a html-ként való megjelenítés

Ráadásul html-ből ma már elég jól lehet pdf-be konvertálni, xml-hez meg mondjuk egy strip_tags-el egyből ki lehet nyerni a szöveges tartalmat.
6

Csak az adat...

Ronyn · 2008. Ápr. 27. (V), 00.09
kerüljön adat bázisba(esetleg csv formátumban),aztán a kimenetet lehet formázni..
Igy utolag is konnyen modosithato a struktura/formázás...
7

Metainfo

zmb · 2008. Ápr. 27. (V), 10.01
Viszont annak a metainformacionak is jelen kell lennie, amibol lehet tudni, hogy az adott resz egy tablazat cella, egy felsorolas, egy bekezdes, stb. Ehhez valamilyen jelolo nyelv kell. Hogy egy bbcode, html, wiki, esetleg valami egyedi, mar a fejleszto szive-joga. En szemely szerint html-t valasztan mert a) rich editorok azt produkalnak b) ugyis html kimenet lesz belole, igy kevesebb a munka. Termeszetesen megfelelo szurest alkamazva, minden tilos, ami nem szabad elv szerint.

Meg jo valasztas lehetne wiki markup is, csak meg nem talaltam hozza jo parsert (nagyon nem is kerestem).