ugrás a tartalomhoz

Szabványok+CMS

MaDog · 2004. Május. 18. (K), 10.04
Szerintetek egy CMS-sel miként lehet támogatni a szabványokat? Miket kell tudnia hozzá? Mikor lehet elmondani egy CMS-ről, hogy támogatja a szabványokat?

Pls Help!
 
1

Re: Szabványok+CMS

Bártházi András · 2004. Május. 18. (K), 10.25
A legalapvetőbb dolog, hogy valid (X)HTML kimenetet produkáljon. Részemről XHTML 1.0 Transitional-t javaslok. Nem árt, ha a megjelenést CSS alapon lehet befolyásolni, illetve ha RSS források rendelkezésre állnak a különböző tartalmakhoz. Igazából ezek egyike sem egy nagy dolog...

-boogie-
2

Én is ezekre gondoltam, de v

MaDog · 2004. Május. 18. (K), 10.40
Én is ezekre gondoltam, de valid (X)HTML kimenetet főleg az oldal adminja tudja megteremteni(vagy felül kéne birálni az ő (X)HTML kódját?:)).

CSS alapón való befolyásolást miként érted? (ha azt, hogy CSS-seket használjon akkor ok)

RSS, melyik RSS szabvány a legkisebb méretű az 5 vagy 6 közül? És melyik a legelterjetebb?

Mert szerintem túl sokat egy CMS nem tehet szabványok terén, mert a kimenet milyensége leginkább az oldal karbantartójától függ.
3

Re: Én is ezekre gondoltam

Bártházi András · 2004. Május. 18. (K), 11.37
Miért is az admin tudja megteremteni a valid XHTML kimenetet??? Amikor te írsz ebbe a fórumba, a kimenet valid lesz, akármit is írsz bele... Ez a rendszer sajátja, és semmi köze sincs az adminhoz.

A CSS alapon befolyásolás alatt nagyrészt a CSS használatot értem, és azt, hogy ne táblázatot használjon a layout-ra. Persze ha táblázatot használ, akkor is szabványos lesz, csak nem a szabvány szellemében jár el.

Az RSS-ek terén nem vagyok otthon, de én nem a mérete alapján döntenék. :)

Az oldal kimenete igenis a CMS-től függ. Ha a design nem szabványos, ha az adminisztrátori felület megengedi, hogy nem szabványos dolgok megjelenjenek, az a CMS hibája, és nem az adminisztrátoré.

-boogie-
5

Én arra gondoltam, hogy, ha

MaDog · 2004. Május. 18. (K), 13.46
Én arra gondoltam, hogy, ha a sablonfájlok nem validak akkor a CMS se fog validat generálni.

Akkor azt mondod, hogy minden sablon és olyan nem php kód, mely kimenetre kerül essen át egy validitás ellenörzésen és csak akkor engedje tovább, ha megfelel?

Azért érdekelne a legrövidebb RSS, mert több oldal közti kommunikációt szeretnék ráalapozni.
7

Re: Én arra gondoltam

Bártházi András · 2004. Május. 18. (K), 14.56
Ebben az értelemben igazad van, valóban a sablon fájlok a mérvadóak. De ha az alap, CMS-hez adott sablon fájlok validak, akkor azért már magát a CMS-t jónak lehet mondani. A CMS felhasználása persze mindenkinek a saját dolga.

A weben felvitt tartalmat mindenképpen validdá kell tennie a rendszernek. A sablonfájlokkal szerintem felesleges foglalkoznia, arra kell építenie, hogy validak.

Több oldal közötti kommunikációnál szerintem teljesen mindegy az RSS fájlok nagysága: a sebesség elég nagy a szerverek között, az átvitt tartalom pedig nagyságrendileg elég apró (pár kilobájtnál nem hiszem, hogy több - ennél sokkal nagyobb tartalmak is gyorsan mozgathatóak).

-boogie-
4

(X)HTML bemenet vagy nem

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 18. (K), 12.46
Mi azt az utat választottuk, hogy bbcode bemeneti formátumot támogatunk csak, a közvetlen (X)HMTL beírást nem engedélyezzük. Ezzel garantálni tudjuk (remélhetőleg) a kimenet validitását, mert a végső XHTML-t mi generáljuk. Ha mindenképpen (X)HTML bemenetre kell számítani az admintól, akkor tidy-t lehet használni legkönnyebben a validitás ellenőrzéséhez.

Simon Willison blogjában például XHTML hozzászólások lehetségesek, well-formdness elérése nélkül pedig nem hagyja beküldeni a hozzászólást. Ez ugye még nem garantálja, hogy valid legyen, de legalább jól formált (lásd XML szabványt a különbség magyarázatáért).
6

Én is a bbCode-t részesitem

MaDog · 2004. Május. 18. (K), 13.49
Én is a bbCode-t részesitem előnyben, lévén az mintha biztonságosabbnak tünne.