ugrás a tartalomhoz

Adobe AIR-ből rendszer szintű API elérésre

Kaszás Balázs · 2008. Már. 21. (P), 15.22
Nem hiszem, hogy túl sok AIR fejlesztő rohangálna kishazánkban, vagy épp itt a fórumok között, de azért megkérdezem.

Van lehetőség arra, hogy egy AIR alkalmazásból javascripten keresztül rendszer szintű API-kat érjek el? Példának okáért: szkennelni egy AIR app-ból. Mindezt elég lenne win32-only.

Köszi!
 
1

Szerintem nem

vbence · 2008. Már. 22. (Szo), 11.02
... és az elgondolás alapból nonszensz :)

Mellesleg linuxban nem kizárt, ott fájl szinten sok driver elérhető. Egy nagyfelbontású kamerán (kameraként is működő kompakt digit fényképezőgépen) még el lehet gondolkodni.
2

Miért nonszensz?

Kaszás Balázs · 2008. Már. 27. (Cs), 23.12
Köszi a választ! Miért gondolod, hogy nonszensz? Az AIR segítségével gyakorlatilag 100%-ig desktop appokat lehet fejleszteni, a fájlrendszer hozzáférés akár korlátlan és unrestricted is lehet. Akkor miért ne tudnék én olyan API-kat elérni, amiknek semmi köze a webhez? Kicsit más téma, de win32-n futtatott PHP-ben használhatod a windows OLE objekutmait, ennek mintájára gondoltam pl. a Twain felületen keresztül szkennelést.

De hovatovább én azzal is megelégednék, ha el tudnám indítani a szkennerhez adott programot AIR-ből, s valamilyen úton-módon visszakapnám a lapolvasás eredményét (akár mint lementett fájl útvonallal együtt, ahonnan én már be tudom olvasni).
3

Nem egészen

zila · 2008. Már. 28. (P), 00.07
Az AIR-rel nem 100% desktop applikációt tudsz készíteni, csak web technológiákkal (Flash, html, javascript) desktop _szerű_ alkalmazást tudsz csinálni. Igaz a filerendszert eléred, valamint tudsz kezelni helyi sqlite adatbázist javascriptből, meg nyithatsz socketet, elérhetsz bizonyos perifériákat (amiket a flash is elér: mikrofon, webkamera) stb. De rendszer api-kat nem tudsz elérni. Nem véletlenül, nehezen futna egy ilyen AIR alkalmazás osx-en vagy linuxon...

Miért nem inkább java-ban készíted az alkalmazást? Ahhoz van twain ill. sane api/wrapper.
5

Köszi

Kaszás Balázs · 2008. Ápr. 17. (Cs), 15.38
Elnézést a kései reagálásért, köszi a válaszaitokat (Bencéét is)! Közben én is okosodtam, AIR-ből biztos nincs lehetőség system API-kat elérni. Kérdésetekre, hogy miért nem .NET / Javaban írom a válasz roppant egyszerű: HTML/CSS/JS trió amihez vállalható szinten értek, s nagyon megörültem, mikor megláttam az AIR-t, mert Flash nélkül is pofás és jól használható, reszponzív (csúnya nem magyar szó, de nem tudok rá jó magyarítást) desktop appokat lehet készíteni pl. ExtJS, YUI, Prototype, Dojo stb. JS keretrendszerek segítségével.
4

Mert...

vbence · 2008. Már. 28. (P), 11.24
Ahogy Zila írta egy AIR app nem más mint egy mobilizáslt web alkalmazás. Egy böngésző, flash, és egy adatbázis összecsomagolva. Persze lehetne benne ilyen API támogatás, de hidd el, abban nem lenne köszönet. A Windows API az egyik leglogikátlanabb, legátgondolatlanabb rendszer a világon.

Viszont van a .NET is. Ez egy új API-t ad, ami OO alapú, és sokkal jobban hasonlyt a Java JFC-jére, mint a Win apira. Eléred Visual basciből és C#ból is. Meg persze a Javának is van megoldása a problémára.
6

hamarosan nemcsak web

_Nec · 2008. Júl. 2. (Sze), 16.09
Nemcsak web, az 1.1 verzióval hozta ki az Adobe a labs-re a SwitchBoard szolgáltatást, amivel - ígéreteik szerint - az összes Creative Suite alkalmazás scriptrendszerét és automatizálási felületét elérheted, ergo írhatsz "plugint" vagy segédalkalmazást photoshophoz, dreamweaverhez AIRben.

Aztán kitudja mit találnak még ki...
7

Ez menő lesz :)

zila · 2008. Júl. 2. (Sze), 16.26
Ez igen jó hír, főleg ha úgy lehetne scriptelni a CS alkalmazásokat, hogy azok meg sem nyílnak -> konvertálás, personalizált cs állományok (pl. hírlevélbe egy képre rákerül az ügyfél neve, indesign template alapján adatbázisból előállított nyomtatványok...), okos desktop admin alkalmazás képszerkesztővel, le a kalappal az Adobe előtt, már csak a flash-t kéne nyílt forrásúvá tennie :)