ugrás a tartalomhoz

webes fájl manager.

Matyi Gábor · 2008. Már. 3. (H), 13.37
Sziasztok!

Valamilyen pofonegyszerű webes fájl managert keresek, amivel statikus weboldalakon tudnám az ottani tartalmat közvetlenül a szerveren módosítani. Olyat képzelek el, hogy van egy beléptető oldal, utána pedig lehet nézegetni a fájlokat, át lehessen őket nevezni, lehessen módosítani, másolni, törölni, fel és letölteni.
Esetleg lehessen képeket átméreteni, levágni, elforgatni is.

Lényegében az ftp-zégetéssel járó macerát szeretném kiküszöbölni. Tudom, ezt egy profi php programozó egy óra alatt összeüti, pont ezért gondolom, hogy több ilyen is van a neten. Mivel nem ismerem hogy melyik jó, melyiknem, ezért kérdezlek titeket.
 
1

file thingie

zzrek · 2008. Már. 3. (H), 14.30
2

Esetleg CMS?

Nagy Gusztáv · 2008. Már. 3. (H), 19.27
Nem ezt kérdezted, de nem CMS-re van inkább szükséged?

Egyébként fájlkezelőnek én Drupal alatt az IMCE-t is jónak tartom.

Szerintem a legtöbbet akkor tudnánk segíteni, ha azt mondanád el, hogy mi az alapcélod, amivel a fenti célokat el tudod érni.
3

kiegészítés

Matyi Gábor · 2008. Már. 3. (H), 22.32
legfeljebb kiegészíteni tudom a korábbi írásomat.

szóval tudod, nálam az van, hogy az ügyfél bármit megkaphat, amit megrendel és kifizet. Mivel engem csak a statikus weboldalának időnként módosítgatásával bízott meg, és ezért fizet is, ezért egy CMS rendszer most szóba sem jöhet.
igazából most csak a szóban forgó weblappal kapcsolatos teendőimet szeretném leegyszerűsíteni.

ezt a filething-et megnézem..bár el tudom képzelni, hogy van jobb is.
5

desktop

zila · 2008. Már. 4. (K), 09.51
Hát nem akarlak elkeseríteni, de desktopon sokkal kiforrottabb programok vannak erre mint bármilyen webes ketyere. A helyedben inkább az ftp "macerára" keresnék megoldást (pl. WinSCP tud olyat, hogy automatikusan szinkronizál egy helyi könyvtárat egy ftp szerveren lévővel, csak el kell indítanod a progit... Erről pont itt a WL-en volt szó a napokban...) Aztán ott van a dreamweaver az is tud siteot szinkronizálni magától. A helyeben szerkesztett tartalom nagy előnyei, hogy mindig van egy mentésed a siteról, ha valamit elböksz a forrásban az nem kerül egyből a nagyvilág elé (jó esetben, feltételezve, hogy tesztelsz :)

Hidd el jobban jársz ha kiépítesz egy jó fejlesztőkörnyezetet a gépeden...
6

válasz.

Matyi Gábor · 2008. Már. 6. (Cs), 09.35
köszi szépen, de most tényleg nem ez volt a kérdés.
4

EXTplorer

amonrpg · 2008. Már. 4. (K), 09.47
Én ezt javaslom, erősen fejlesztik is, jó is, sok szolgáltatás, kényelmes használat, drag&drop, etc...

http://extplorer.sourceforge.net/

Ja, és persze ExtJS-t használ. :D
7

válasz

Matyi Gábor · 2008. Már. 6. (Cs), 10.08
megnéztem, nem rossz. Bár van néhány észrevételem:

- csak register globals on - al működik, ami szerintem nagyon gáz
- IE7 szerint az oldal nem utf-8 kódolású, ergo hibásan jeleníti meg az ékezeteket.
- Firefox alatt maga az oldal jól jelenik meg, de a szövegfájleditor nem gondol arra, hogy az ott lévő szövegfájl kódolása esetleg lehet más kódolású
8

Kifogások, nyafogások...

TeeCee · 2008. Már. 6. (Cs), 10.57
...mindig csak azok :)

1.) Register_globals - ha jól van megírva, nem okoz problémát, max ha ellenőrzi, hogy be van-e állítva. (illetve ha ellenőrzi és hibaüzenetet ad, ha off). Mint tudjuk az extract() csodákra képes, valamint az ini_get()-es ellenőrzés is kikommentezhető ;-)
Meg .htaccess-sel mások hozzáférését is lehet korlátozni, feltételezve, hogy Te magad nem akarod kihasználni a rendszer lyukait - már ha vannak...

2.) IE alatt nem is kell, hogy menjen, lévén Te fogod használni, nem a T. Megrendelő. Vagy neked nem mindegy, hogy van-e böngésző megkötés a fejlesztéshez?

3.) Ez talán a legnagyobb probléma, de ne felejtsük el, hogy alapvetően fájlkezelőről van szó, nem szerkesztőről. Írjál kérést, hogy legyen benne, ahogy nézem, tényleg fejlesztgetik...

Én anno a navPHP-t raktam fel, ritkán használtam - ez az ext-es sokkal jobb.
Nekem lényegesen egyszerűbb volt az IDE-ben (phpED) beállítani egy FTP-t, vagy SSH-t, mint egyenként másolgatni, ennek ellenére van olyan oldalam, ahol egy könyvtár módosul csak általában és emiatt inkább én másolom be ha már a gépemen jól fut... (Megjegyzem, a Total Commander szinkronizálása is nagyon jól használható. Gondolom először úgyis a saját gépeden módosítasz és csak utána raksz ki bármit is. Vagy nem?)
9

válasz

Matyi Gábor · 2008. Már. 7. (P), 00.58
Köszönöm, de úgylátszik minden posztom elején újra meg kell említenem, hogy a HTML fájlokat a szerveren szeretném módosítani, és nem a lokális gépemen.

a register globals pedig azért okoz problémát, mert a szerveremen az alapból off-ra van állítva. Namármost, ha ez a cucc ezzel a beállítással nem indul el, de register globals on esetén rendesen működik, az véleményem szerint nem jó.
10

workaround

zila · 2008. Már. 7. (P), 08.57
Egy egyszerű workaround-dal megoldhatod a register_globals problémát:
http://hu.php.net/extract
11

válasz

Matyi Gábor · 2008. Már. 7. (P), 13.06
Köszi, bár ennyire nem vagyok jártas a php-ben, hogy ebből az 1 sorból fogjam, hogy mit kell konkrétan csinálnom.
14

Ne kelljen már szájbarágni

zila · 2008. Már. 7. (P), 13.41
Gondoltam elolvasod a linken található manual lapot...
És ha elolvasod és megérted mire jó, akkor használatba is veszed.

Röviden:
A $_GET, $_POST, $_SESSION, $_COOKIE tömböket extract-olod a php script elején, ezzel létrejönnek a változók mintha register_globals = on lenne...
12

Te jobban nem figyelsz, mint én ;-)

TeeCee · 2008. Már. 7. (P), 13.07
A register_globals-ra mondtam megoldást. extract(), illetve ha rinyál, akkor kikommentezni e megfelelő ini_get('register_globals') sort, és/vagy értelemszerűen más értéket adni egy változónak, amibe lekérdezi...

A "register_global on-nal indul, off-al nem" típusú véleményedre nem voltam kíváncsi :D (bocs)
mint írtam: ha egyébirányt jól van lekezelve a scriptben, akkor biztonsági problémát nem jelent. Azért a felületnek van jelszavas azonosítása, illetőleg tehetsz rá még htaccess-t is.
13

válasz

Matyi Gábor · 2008. Már. 7. (P), 13.17
nem nem figyelek, hanem az előző válaszodból nem fogtam, hogy mit is javasolsz a register globals on al kapcsolatban. Mivel a szerveren a register globals off ra van kapcsolva, így most kár arról vitázni, hogy jelent e biztonsági problémát, ha mondjuk be lenne kapcsolva.
Abban tudsz segíteni, hogy ezek tényében mit is csináljak?
15

Ha nem érted...

TeeCee · 2008. Már. 8. (Szo), 21.32
... amit írok, akkor miért nem kérdezed meg?

Lást zila válaszát (#14)
16

válasz

Matyi Gábor · 2008. Már. 13. (Cs), 12.47
"Mint tudjuk az extract() csodákra képes, valamint az ini_get()-es ellenőrzés is kikommentezhető ;-)"

szerinted erre mit kérdezzen vissza az ember?
De hogy válaszoljak is a kérdésedre: Az előbb beidézett félsor elkerülte a figyelmemet, miután több bekezdésen keresztül ecsetelted érveidet a kérdésemmel kapcsolatban, fűszerezve némi minősítéseiddel, kioktatással stb. Rövidebb válaszokkal szerintem többet segítenél, kb. annak mintájára, ahogy azt zila is tette.
17

sorry...

TeeCee · 2008. Már. 14. (P), 01.01
... de úgy kérdeztél, mint aki már használt PHP-t. (Vagy csak mi gondoltuk abból, hogy PHP-s fálkezelőt kerestél)

Nézd: válaszoltam mind3 kérdésedre. Az egész szöveget tekintve a 3. mondatom volt a megoldás.
Én, ha valamit nem értek, akkor kérdezek.

Kioktatás? Melyiket érted ezen? A kifogások/nyafogások kezdést, ami mögött ott a szmájli, a kérdést, hogy neked nem mind1, hogy mivel nézed a szerkesztőt, vagy netán a helyi gépre való dolgozást? A bevezető 2x félmondat kivételével mindegyik közelebb visz a megoldáshoz, ha megválaszolod magadnak. Nem?

Megjegyzem az 'úgylátszik minden posztom elején újra meg kell említenem' na AZ kioktatás!
A 'nem ez volt a kérdés' az egy épkézláb válasz Tőled, igen. Annyit kérdeztél, hogy az FTP-t leegyszerűsítendő webes fájlkezelőt akarsz szerkesztésre. A 'a szóban forgó weblappal kapcsolatos teendőimet szeretném leegyszerűsíteni' meg erősen szubjektív. NEKEM nem azt jelenti, hogy webes fájlkezelővel módosítok néhány fájlt. (a szerkesztés kis hányada volt a felsorolt tevékenységeknek)

Úgy vélem:
- legközelebb pontosabban leírod, mit szeretnél
- legközelebb nem fogok polyénkodni Veled még a bevezetőben sem

Amúgy milyen megoldásod lett?
18

nincs m.o.

Matyi Gábor · 2008. Már. 20. (Cs), 16.50
egyik sem, mert az ékezetekkel gondok adódtak. Sajnos ha a fájl nem utf-8 kódolásban lett elmentve, hanem iso-8859-2, ben akkor csak elcseszem, ha a szerveren megmódosítom. Így úgy döntöttem, hogy az egész ügy nem ér meg annyit, hogy órákat elszarakodjak egy ilyen cucc bekonfigurálásával. Így maradt a pspad + total commander páros a windowsos gépemen.
Tegnap egyébként a windowsgyűlöletem még tovább erősödött, amikor a vírusírtó egyszercsak ezt írta nekem ki:
"C:\Temp\wget.exe Tool-WGet (Potentially Unwanted Program)" - aztán szó nélkül letörölte. Ennyit arról, hogy állítsak össze a gépemen egy fejlesztőkörnyezetet, és azt szinkronizáljam.

A vitával kapcsolatban én úgy érzem, hogy a megtettem azt amit vártál: kerek magyar mondatokat írtam. Persze ettől még megeshet, hogy nem érted hogy pontosan mit akarok, de ekkor miért nem inkább ezt jelzed, ha amúgyis kérdezni szoktál ilyenkor?
Kioktatás: főleg a register globals-ra adott válaszodat vettem ennek, sorry így jött le. ha nem annak szántad, annak örülök.
Egyébént szerintem egy téma csak félremegy, ha úgy fogalmazod az írásodat, hogy a te megoldásod jobb, mint amit a másik az elején elképzelt. szerintem.