ugrás a tartalomhoz

Hogyan keressünk (fejlesztő) embert cégbe, csapathoz?

janoszen · 2008. Feb. 4. (H), 20.53
Kedves mindenki,

kiváncsi vagyok a véleményetekre. Sajnos előállt az a helyzet, hogy a PHP egy hiányszakma. Nagyon az. Még junior PHP fejlesztőt sem nagyon találunk, aki megütné a mércét.

Akit kapunk, azok nagyrésze vagy távmunkában szeretne dolgozni, vagy alapvető dolgokat sem tud.

Szerintetek, hol / hogyan kellene hatékonyan embert nagy céghez, teambe?

Köszi

János
 
1

Kimaradt

janoszen · 2008. Feb. 4. (H), 20.56
Kimaradt egy szó: keresni. Csak sajnos nem lehet szerkeszteni. :D
2

attól függ mi az hogy megüti a mércét..

Szekeres Gergő · 2008. Feb. 4. (H), 21.14
amikor még cégnél dolgoztam akkor ott is ez volt a probléma. itt a weblaboron futottak a hirdetések és alig volt jelentkező(lehet kéne valamilyen "aktiv állások" modul oldalra?;)). Viszont mivel szinte minden álláskereső regisztrál a profession.hu/jobmonitor.hu-ra, esetleg érdemes lenne ott keresni(talán még a prog.hu). aki webprogramozás területen akar munkát találni, és nem találja meg a neten a hírdetéseket, az valószínűleg nem is alkalmas a munkára...

Távmunka logikus, mivel legtöbben fősuli/egyetem mellett nyomják, és úgy a teljes munkaidő nem jöhet szóba. Diplomával pedig manapság nem dívik PHPprogramozónak mennni(én sem értem miért)...
3

Mérce

Max Logan · 2008. Feb. 4. (H), 21.43
Pontosan milyen mércét is kellene megütni? Például hány év tapasztalat, milyen szintű tudás (pontosan kellene definiálni, hogy mit kellene tudnia a jelöltnek), milyen technológiák ismerete, stb.?

Én igazából azt nem értem, hogy ha a junior (a weblaboron megjelent hirdetések alapján) 2-3 éves tapasztalattal rendelkező, gyakorlott programozó, akkor mit csináljon az a junior (aki az én értelmezésemben junior), aki már összehozott egy-két közepes dolgot, de szeretne egy jó csapatba bekerülni és fejlődni, a "nagyok" mellett "tanonc" lenni (mert ezek szerint őket senki sem keresi ...)?
6

Mérce

janoszen · 2008. Feb. 5. (K), 09.21
Semmi komoly dologra nem kell gondolni mérce címszóval, olyan triviális dolgokat kellene tudnia egy juniornak, hogy foreach, hogyan működnek a PHP sessionjei, stb. Tehát a nyelvet kellene ismerni. Semmilyen más elvárás nincs. Mindenki lehet kezdő, de van egy szint, ami alatt több munkával járna betanítani, mint amennyit megér.

Lehet hogy végső soron kénytelenek leszünk az oktatás irányba is elmenni, de egyelőre még nem tartunk ott.
8

Értem

Max Logan · 2008. Feb. 5. (K), 09.53
Ok, ez most számomra pozitív, hogy nincsenek nagy gyakorlati követelmények támasztva (és valóban, aki alap szinten nem ismeri a PHP-t az minek jelentkezik ilyen állásra ...).

Ami a betanítást illeti, nem elhalt ötlet. 1,5 éve amikor végeztem a suilval majdnem ASP.NET fejlesztő lettem (no nem azért, mert annyira szeretem a MS-ot, hanem mert éppen ilyen munkát ajánlottak). Ott azt mondták, hogy nem kell megszeppenni, ha nem foglalkoztam még .NET-tel, mert lesz idő a betanulásra. Nagyságrendileg 3 hónap lett volna. Azt gondolom, akinek van hozzá érzéke, ennyi idő alatt egy gyakorlott, tapasztalt csapatban gyorsan felveszi a tempót. Pesze, itt előfeltétel, hogy ne a PHP alapok kelljen neki megtanítani, hanem a tényleges "trükköket".
10

Követelmények

janoszen · 2008. Feb. 5. (K), 10.46
Mindenki valahol elkezdi. Csak az a kérdés, hogy mennyire tanulékony valaki. Jó szervezéssel nyilván egy tapasztalatlanabb fejlesztőt is hasznosítani lehet.
4

...

cSuwwi · 2008. Feb. 4. (H), 23.19
Nagyon felhígult a szakma, sokan már egy Php 24 óra alatt átolvasása után jelentkeznek állásra, ez milyen már? :D
Én 1 hónapja dolgozok egy közepes nevű webfejlesztő cégnél, történtesen pont itt a weblaboron olvastam a hirdetésüket. Utánakérdeztem, hogy eddig hogy vettek fel embereket. Érdekes módon azt kaptam, hogy a profession.hu-n is meghírdették volna, nem ~5-en jelentkeztek volna, hanem 100-an, abból ha 5 jutott volna át az első szűrésen. (Eljátszották már)
Azon kicsit néztem, amikor közölték, hogy volt olyan "induló", aki a php 24 óra alatt könyvvel jelent meg a próbaidőn, x éves tudást bejelentve az interjún :D
A távmunka meg nem meglepő, sokan egyetemisták, és az igazat megvallva ez pont egy olyan szakma, ami távmunkában is remekül végezhető, de sajnos nagyon kevesen nyitnak ezirányban.

Még annyit, hogy december elején kezdtem állást keresni, adtam egy esélyt a weblabornak, és csak itt néztem a hirdetéseket. Négy-re mondtam, hogy próbáljuk meg. Az egyikre azt kaptam, hogy "köszönjük, eltároltuk adatbázisunkban", a másik háromra behívtak.
Ebből az egyiknél programozó-sitebuilder-rendszergazda-helpdesk-rakodómunkás kombót szerettek volna hétvégi ügyelettel nyakonöntve minimálbér kétszereséért, de a másik se volt jobb. Persze semmi szakmait nem kérdeztek ennél a kettőnél, elolvasták az önéletrajzom, és ennyi. Örültem is neki, mikor felhívtak, hogy bocs, de nem kellesz :|
A harmadiknál bementem, beszéltük, próbaidő, megfeleltem, dolgozok... Vannak még csodák. Persze mindenhol nulla hátszéllel, szerencsém volt?
5

Hozzáállás + megbecsülés

tolmi · 2008. Feb. 4. (H), 23.50
...legalábbis ezt a két dolgot nem kap az, aki egy kicsit is komolyan csinálja azt amit csinál. Vagy már meglelte ezt a helyet és esze ágában sincs elmenni onnan.
Ha nem "nagy" cég lenne és nem lennék ennyire eltökélt a céljaimat illetően, azt mondanám hogy megyek hozzátok, de szinte biztos vagyok benne, hogy a következő dolgokat nem tudnátok biztosítani (félreértés ne essék, vállalkozóként tisztában vagyok vele hogy mennyire nehéz ezt kínálni):
- Megfelelő fizetés (nem túl sok, de nem is kevés: mindkettő árt)
- Őszinteség
- Megbecsülés
- Valódi csapatmunka
- Ösztönző környezet és kollegák
- Valódi fejlődési lehetőség
- Igény felmutatása az új kollega perspektíváit és személyiségét illetően.
- Rugalmasság

Ezeken lehet erősíteni, ha van rá mód, valamint ezekkel lehet is promótálni a pozíciót ÉS meg is felelni az elhangzottaknak. Egy idő után híre megy ám, hogy nálatok milyen jó is a hozzáértőnek és kevésbé lesznek ilyen gondok. A többi trükköt nem árulom el :P
7

Probléma

janoszen · 2008. Feb. 5. (K), 09.29
Na igen. Én itt kellemesen csalódtam, ugyanis ezek mind megvoltak. Cserébe nyilván teljesíteni kell, ez benne van a pakliban. És nagy cég. Sokan félnek a nagy cégtől, mert elvész az egyén a tömegben... ebből a hitemből itt gyógyítottak ki. :)

Ami a szempontokat illeti, így két hónap után elég sokat megüt, de nyilván függ a részlegtől és a vezetőjétől is. Winstonnal különleges eset voltunk ilyen szempontból, mert egy új team első emberei lettünk, ami viszont bővülésre szorul. Ennek volt előnye is és nyilván hátránya is.
9

Egy álláskereső

N0r3i · 2008. Feb. 5. (K), 09.56
Szia!

Én épp most keresgélek erősen budapesti állást, vidékről. Elég macera (és nem is olcsó) munka mellett időpontot egyeztetni, szabadságot kérni és felmenni interjúra, de ha kilátásban van valami, megteszem.
Ehhez képest még arra sem méltatnak az esetek 99%-ában, hogy egy e-mail-t küldjenek, hogy bocsi, de nem te kellesz. Talán a 99% nem a pontos érték, de még nem voltam 100 interjún, viszont eddig még SENKI nem közölte a negatív választ.
Lehet hogy nem ütöm meg az ő mércéjüket (jelenleg vidéken a minimálbér kétszeresénél többet keresek!), de miért olyan nagy ügy ezt elmondani? Annyira nem lehet drága egy e-mail és az az 1 perc, míg a megfelelő sablont előkeresik... A konstruktív kritikáról pedig ne is beszéljünk. Mondjuk ebből már kaptam egyet, meg is köszöntem, tanultam is belőle.

Bocs, de ez már régóta kikívánkozott belőlem.

Norbi
11

8-|

Franczen Attila · 2008. Feb. 5. (K), 12.26
Ezen a témán, pontosabban a tartalmán most nagyon meglepődtem. Én mindig úgy gondoltam, hogy webfejlesztőkből, legfőképp php-val foglalkozókból Dunát lehet rekeszteni. Én magam nem vagyok hivatásos programozó/webfejlesztő, viszont már magam mögött tudok pár project-et (nem kell nagyra gondolni, általában csak részfeladatokat láttam el, valósítottam meg). Egyszer felötlött bennem is, hogy nagyon jó volna ezzel foglalkozni, és nem csak kisegíteni, de piszkosul hamar elhessegettem a gondolatot, mondván, hogy dömping van ezen a területen, ráadásul mindegyikük/legtöbbjük ilye(smi)n irányú iskolát végzett. Ellenben a fentieket olvasva, bármikor jelentkezhetnék ilyen állásra. Valahol lehangoló, mert ezek szerint egyrészt túlmisztifikáltam a dolgot és/vagy alábecsültem magam, másrészt bosszantó, hogy ilyen alacsony az ezirányú képzettek száma. Mindenki, akit ismerek eze(ke)n a területeken piszkosul értenek ahhoz amit csinálnak, eszembe sem jutott, hogy a nagy egsz picit másképp fest.
Most egy aprócska világ omlott össze bennem.
12

Duna vs. hozzáértés

janoszen · 2008. Feb. 5. (K), 19.46
Sajnos igazad van, többszörösen is. Egy részről Dunánál nagyobb folyókat lehet rekeszteni az olyanokkal, akik láttak már PHP kódot és erre rögtön felcsapnak programozónak. Ne tudd meg, hány értékes munkaóra ment el az ilyen egyének interjúztatásával. Siralmas.

Ennek következtében azok, akik tényleg értenek hozzá, rég váltottak az előbbeik miatt romlott hírnevű PHP-ról valami jobban fizetett nyelvre, mint pl. a Java.

Ehhez még hozzájön az is, hogy gyakorlatilag nincs jó webes fejlesztői képzés. Tényleg nincs. A mindenféle OKJ-s tanfolyamokat, amik papirt adnak, kb. a hajadra kenheted. Hogyan kell jól megtervezni egy programot? Nagyon kevesen tudják. Ergó, már a végzettséget nem is nézünk, webes téren nem érdekel senkit.

Szerencsére azért vannak nagyon kiváló szakemberek is ezen a téren, az utóbbi időben (nem kevés részben ennek az új a munkahelyemnek köszönhetően) jónéhányat ismertem meg, dolgoztam velük együtt.

De kevesen vannak. Nagy fejlesztési feladatokhoz az kellene, hogy egy-két senior fejlesztő felügyelete alatt 5+ junior fejlesztő dolgozik az ő útmutatásuk, terveik szerint. Akár lehetne UML-lel megtervezni a programlogikát, hogy jól le legyen specifikálva, a juniorok pedig fejlődhetnének. De ehhez kellene 5+ junior fejlesztőt találni, ami már koránt sem triviális, hiszen a minimum elvárást azért el kellene érni, különben több erő megy el a pátyolgatásra, mintha megírná a senior fejlesztő az egészet.

Ami Téged illet, nem tudom, milyen szinten állsz a PHP-vel, szerintem, nyugodtan próbálkozz meg a témával valamelyik nagyobb cégnél, ahol van lehetőséged más fejlesztők módszereiről lesni.

Ha gondolod, keress meg magánban. ;)
13

de van de van de van..:)

Szekeres Gergő · 2008. Feb. 5. (K), 21.34
Ehhez még hozzájön az is, hogy gyakorlatilag nincs jó webes fejlesztői képzés. Tényleg nincs.

nálunk a bmfen van az infón belül 3-4 évben php szakirány. és elég sokan jelentkeznek is rá.

amúgy azért gondolják, hogy tudnak programozni, mert nem ismerik annyira a nyelv lehetőségét. a többségnek a php még mindig egy scriptnyelv, és arra használják, hogy az oldalukon a fejléc alá, és a lábléc főlé includeoljanak egyet. ezzel otthon elvannak, meg a joomlával, amikor meg bekerülnek próbaidőre pislognak nagyokat, hogy "jéé, mik vannak..":)
14

PHPs szakirány

janoszen · 2008. Feb. 6. (Sze), 09.23
Sajnos az a tapasztalatom, hogy a ritka kivétel az, hogy a tanárnak egyáltalán van köze ahhoz, amit tanít, nem hogy végigcsinált volna élesben egy projektet.

Egyébként a PHP-s szakirány létezésén most meglepődtem, ezt nem tudtam.
15

Köszönöm

Franczen Attila · 2008. Feb. 12. (K), 17.42
Köszönöm a felajánlást, kicsit ugyan csábít, de mégsem élek vele. Talán majd ha befejeztem a webes rendelésnyilvántartómat ;)