ugrás a tartalomhoz

Fejlesztői környezetekkel és szövegszerkesztőkkkel kapcsolatos tapasztalatok

felyx · 2008. Feb. 2. (Szo), 22.20
Igazság szerint szeretném megosztani veletek a nem kissé szomorkás tapasztalataim ezen a téren. Régóta foglalkozom webfejlesztéssel (bár nem nevezném magam profinak), munkám során HTML, CSS, JavaScript és PHP a "munkaeszközöm". Ugye minden fejlesztőnek adottak a szükségletei, minél gyorsabban, egyszerűbben és ésszerűbben tudjon fejleszteni. Kezdetben sokféle PHP IDE-t használtam és egyéb hasonló programot mint például a PHP designer. Később aztán keresgéltem és rátaláltam a jEdit-re, nagyon jó programnak tűnt illetve az is a mai napig is, de lassú és ez néha nagyon idegesítő volt, ezért egy év után úgy döntöttem keresek valami mást. Ekkor még úgy látszott sok, alternatíva létezik. Ekkor találtam rá a PDT-re ami ugyebár egy Eclipse plugin, amelyet a Zend fejleszt. Egy ideig nem is foglalkoztam tovább a témával, de mostanság nem igen fejlesztik, ami végülis nem a legnagyobb gond, de sokminden hiányzik belőle és hiába a 2GB ram néha így is lomha. Mit sem sejtve azt gondoltam, keresek egy text editort vagyis szövegszerkesztő programot, amely ugyan nem PHP-re vagy webfejlesztésre van kiélezve, de aranyat érhet néha. Ez szűk egy hete volt, ekkor kezdődöt az idegörlő macera. Több napi nézelődés, fórum olvasgatás és több tucat text editor és IDE kippróbálása után sajnos azt a konzekvenciát kellett levonnom, hogy windowsra nincs igazán sokoldalú fejlesztői környezet vagy szerkesztő. Persze meglehet hogy én támasztottam komoly követelményeket a programok számára.
A következő kritériumokat szabtam:

- első szempont volt hogy ingyenes e vagy fizetős
- a program gyorsasága és kezelhetősége volt a második fontos szempont
- Kódszínezés (PHP, CSS, HTML, JavaScript és esetleg még Smarty), sorok számozása...
- Kódkiegészítés (nem túl fontos de hátha), Snippetek, Code browser (adott fájlban a függvények változok listázása stb.)
- Code Folding (kódblokkok egybezárása)
- Keresés és kicserélés avagy Search & Replace (meglepő módon ez a funkció a legtöbb programban kielégítette a kívánalmaimat, ami nem volt kicsi hiszen a Find/Search és Replace in files funkció nem annyira újkeletű)
- Debugger (opcionális hiszen text editorokról lévén szó ezt nem szabad elvárni)
- egymáshoz tartozó zárójelek, (HTML) tag-ok színezése megtalálása stb. (a legtöbb gond meglepően itt mutatkozott)
- bővíthetőség (legtöbb programnál még a mai napig sem divatos)
- és a különböző szövegszerkesztéshez elengedhetetlen apróságok tárháza (nagybetűre vagy kisbetűre váltás, stb. stb.)

Persze némely program még ezeken felül sok egyéni plusszt is felkinált, ezeket is figyelembe vettem amikor rangsoroltam magamban őket. Ami igazán érdekes hogy a tesztelésre kiválasztott programok közül kettőnél a fórumukban eltársalogtam a készítőikkel, és megírtam nekik mit látnék még szívesen a programban, amire hol finomabban hol durvábban válaszoltak de elküldtek a fenébe gyakorlatilag, pedig csak a fentebbi kritériumaimból javasoltam nekik a hiányzokat és még kedves is voltam. Utólag ezért is döntöttem úgy, hogy soha többet nem próbálok meg kommunikálni a fejlesztőkkel. Kérdés, hogy minek készítenek fórumot, ha nem akarnak új tulajdonságot beletenni a kérésünkre. No de a lényeg, ha Mac-em lenne, TextMate-t használnék szó nélkül, ha *nix rendszerre keresnék ilyesmit, megelégednék a tucatnyi brilliáns programmal, mint pl. a gedit, scribes, kwrite, kate, mcedit, (g)vi(m) és még sorolhatnám. Ám ha windowsról van szó, sajnos azt kell mondjam, nem állok ilyen jól, igazán jót nemtaláltam. Két olyan programot találtam amelyek jók, de körülményes a megtanulásuk vagy beállításuk, ezek a vim/cream illetve a Scite, illetve Notepad++ (jó program de sokminden nincs meg benne vagy nem jól működik) és a PSPad-ot amely könnyen kezelhető és sokat tud, de a hiányosság is sok benne, illetve borzasztó lassan fejlődik. Utóbbi kettő program fejlesztőivel beszélgettem a fórumon egyébként. Hogy a végső választásom melyikre esett...PSPad, de nem azárt mert ez a legjobb, hanem azért, mert nem találtam jobbat és kétlem hogy létezik jobb perpillanat illetve az általam tesztelt programok közül ez tudta a legtöbb hasznos dolgot (számomra), és bele is fáradtam a keresgélésbe. Megjegyzem, csak az én igényeimről beszélek, lehet hogy másnak megközelítőleg sem felelne meg az ami nekem, de kitudja talán a segítségére lehetek másoknak. Befejezésül itt a lista azokról a programokról, amelyeket végignéztem:

http://cream.sourceforge.net/
http://www.jedit.org/
http://www.scintilla.org/SciTE.html
http://www.textpad.com/
http://www.crimsoneditor.com/
http://www.editplus.com/
http://www.pnotepad.org/
http://www.context.cx/
LINUX (Gnome) - http://scribes.sourceforge.net/
LINUX (KDE) - http://kate-editor.org/
http://www.vim.org/
http://notepad-plus.sourceforge.net/hu/site.htm
http://www.activestate.com/Products/komodo_ide/
http://www.pspad.com/
http://www.e-texteditor.com/
http://intype.info/home/index.php
http://www.gaijin.at/dlplainedit.php
http://shicola.wz.cz/codepad/
http://home.no/evolved/
http://www.zend.com/en/
http://www.netbeans.org/index.html
http://devphp.sourceforge.net/
http://www.nusphere.com/products/phped.htm
http://www.mpsoftware.dk/phpdesigner.php
http://www.waterproof.fr/products/PHPEdit/
http://www.textpad.com/
http://www.ultraedit.com/
http://www.phpeclipse.de/

Remélem tudtam segíteni és köszönöm, hogy elolvastátok!
 
1

Vim +1

Török Gábor · 2008. Feb. 2. (Szo), 22.37
Két olyan programot találtam amelyek jók, de körülményes a megtanulásuk vagy beállításuk, ezek a vim/cream [...]

Egy kicsit érdekes a hozzáállásod. Más fejlesztőktől elvárod, hogy az általad hiányolt funkcionalitást megvalósítsák a számodra kedves eszközben, de egy olyan szerszámot viszont már nem vagy hajlandó megtanulni, amely gyakorlatilag mindent tud -- amit pedig esetleg nem, azt saját magad kis utána járással meg tudnád oldani.

A Vim egy nagyszerű editor, kiváló beépített tutoriallal (vimtutor). Jobbat nem fogsz találni a te elvárásaidhoz, feladataidhoz.
4

Nem vártam el semmit.

felyx · 2008. Feb. 2. (Szo), 23.05
Épp ez a lényeg, nem vártam el semmit, de valamilyen szempont alapján szét kellett nézni egyrészt, másrészt ha van elképzelésed mi lenne még jó abban az adott programban, akkor csak megírod nekik hiszen erre való a fórumuk és ezzel tudod segíteni a munkájukat, de nem követeltem, csak megemlítettem hogy jó lenne, ha benne lenne ez meg az, a munkájukat pedig nagyra értékelem, csak a megnyilvánulásukat nem. A vim egy fantasztikus program és ezt soha sem fogom letagadni sőt, szeretném is megtanulni, de lássuk be elsőre körülményes, sőt szerintem alapvetően körülményes beállítani még windowsra is.
19

Mellébeszélés

Török Gábor · 2008. Feb. 4. (H), 09.35
szeretném is megtanulni, de lássuk be elsőre körülményes, sőt szerintem alapvetően körülményes beállítani még windowsra is.

Ezeket a következtetéseked mi alapján vonod le? Mondd azt, hogy nem akarod megtanulni, és akkor lezártnak tekinthetjük a Vim kérdést. Másfelől ha el kezdted volna tanulni, akkor nem dobálóznál olyan szavakkal, hogy körülményes. Nyílván, ha újat tanul az ember, az újként fog hatni. Ezt hívják tanulópénznek. Más kérdés, hogy amíg a Vimnél egy magad által is továbbfejleszthető, értelmes tudás birtokába jutsz, addig az experimental editoroknak mindig érezni fogod a képességbeni korlátjaikat. Hogy beállítani pedig mennyi ideig tart Windows-on a Vimet? Kb. amennyi ideig tart beírni a Google-be, hogy vim windows.
23

Rendben.

felyx · 2008. Feb. 4. (H), 14.09
Rendben. Mondjuk ki hogy nem akarom megtanulni. Windowson az ember ellustul, de ezzel szerintem mindenki tisztában van, kevésbé hajlik a tanulásra a sok "kezedbe adom a megoldást" program miatt. Nyilván akarat kérdése is, de lassan nem csak windowson szempont az, hogy minél könnyebben kezelhető legyen valami...
2

eclipse vs gyorsaság ???

toxin · 2008. Feb. 2. (Szo), 22.47
de az Eclipse alá fejlesztett, Aptana + php plugin-ja kimaradt ,
ill. az általam most preferált, immárom nem beta Zend Neon + Aptana kombo is , bár a http://www.zend.com/en/ -ot látom a listán,


üdv Csaba
5

Milyen igaz.

felyx · 2008. Feb. 2. (Szo), 23.11
Látod ez kimaradt, meg is nézem gyorsan :))
3

pspad

Drawain · 2008. Feb. 2. (Szo), 22.50
Annak idején én is végigjártam a nagy részét ezeknek a windowsos text editoroknak, és én is a pspadnál lyukadtam ki. Ami tetszett benne, hogy nagyon gyors, és az egyik legszimpatikusabb kódszínezéssel van ellátva a látottak közül, ráadásul nagyon könnyű szintaxis-fájlt és kódkiegészítőt írni hozzá. Sajnos később nőttek az igényeim és szükség volt olyan funkciókra (pl. kód-template-ek, fejlett kódkiegészítő), ami miatt Zend Studio-ra váltottam, de gyors módosításokra még mindig előkerül a pspad.
6

Zend.

felyx · 2008. Feb. 2. (Szo), 23.16
Zend Studio nagyon jó alkalmazás, igazság szerint azért soroltam hátra mert fizetős, pedig megéri megvenni, de a többivel szemben ez hátránynak számít.
7

Tetszik a téma.

Fraki · 2008. Feb. 3. (V), 00.05
Tetszik a téma. PSPados vagyok, de kezd durvány hiányozni a kód-, illetve kommentfolding (régi kérés már a fórumokon). Nagyon nagy erőssége viszont a template-készítés kézreállósága és a színezési lehetőségek. Valamennyire pluginezhető is, de kódfoldingot vszleg nem lehet csinálni így. Gyakran használom a diffelőjét, az eyedroppert, a gyorskönyvjelzőt (Alt+nyílgombok), a matching bracketet és a tagbezáró plugint is; és a line manipulations dolgait. Néha nézelődöm más editor után, de általában az a veretes konklúzió, hogy leginkább egyszerűen mások, semmint jobbak/rosszabbak, úgyhogy még maradtam ennél. Csak kódfolding lenne...
8

Aptana

felyx · 2008. Feb. 3. (V), 00.08
Most barátkozom a fent említett Aptana IDE-vel, érdemes megnézned hátha, nekem eddig tetszik. :)
9

aptana

Drawain · 2008. Feb. 3. (V), 00.23
Nálam ott bukott a dolog, hogy nem bővíthető kód-template-ekkel, így sajátokat nem tudtam felvinni, mint pl a Zend studio-ban (lehet nem kerestem elég kitartóan?). Nomeg az összes eclipse alapú ide-t valahogy lassúnak érzem.
10

Snippets?

felyx · 2008. Feb. 3. (V), 00.45
Ha a snippetsre gondolsz, azokat lehet bővíteni, most néztem utána.
11

snippets

Drawain · 2008. Feb. 3. (V), 03.01
A Zendben template-nek hívják, megnéztem aptana-ban ezt a snippetet és talán ugyanaz. A lényeg, hogy ha beírom, hogy pl jscript és nyomok egy tabot, akkor kiegészítse egy teljes <script...></script> mezővé és beleugorjon a közepébe - úgy látom itt a snippetnél is meg lehet adni ilyen variable-fieldet amire automatikusan ugrik. Azt hiszem az volt a gondom, hogy nem találtam meg, hogyan lehet kulcsszóhoz rendelni ezt a snippetet és tab-al beszúrni. Ha véletlen találkozna a megoldással valaki és megosztaná velem, akkor hálás lennék :)
12

Olvastam valamit erről.

felyx · 2008. Feb. 3. (V), 04.25
Aptana forumon írták hogy ilyen lesz, hogy már benne van e azt nemtudom, de tervezik beletenni azt tudom.
13

snippets

Drawain · 2008. Feb. 3. (V), 08.38
Igen egy coming soon-al én is találkoztam :)
30

kód template

Hodicska Gergely · 2008. Feb. 11. (H), 12.51
Mivel az Aptana Eclipse alapú, biztosan lehet benne kód templateket létrehozni. A sebességgel kapcsolatban az még érdekes lehet, hogy nem elég ha sok memóriád van, de érdemes az Javanak explicit megadni, hogy mennyit használhat. Pontosan már nem emlékszem rá, asszem eclipse.ini néven kell egy fájlba mellette megadni ezeket a paramétereket. Na kerestem egyet, hogy kicsit konkrétabb legyek :) : http://trac.cfeclipse.org/cfeclipse/wiki/PerformanceSettings.


Üdv,
Felhő
45

Egyre többször látom a TextMate-et screencastokon, így aztá

Fraki · 2008. Feb. 12. (K), 06.33
Egyre többször látom a TextMate-et screencastokon, így aztán a következő barátom az e! :D (Súlyosbítva, ami amúgy is)

Első benyomás az elegancia (á lá mac), a második, hogy nagyon okos és sokat tud, de az jól el van rejtve (á lá mac). Hol vagyunk a PSPad telerakott toolbarjától/menüjétől, és a jó öreg fapados Delphi-feelingtől! :)

Ez az alányomott cygwin hajtotta bundle-szisztéma meg kifejezetten üt. Erről még azt hiszem, jó sokat lehetne hozsannázni. Ügyes a Search/Replace megoldás is. Jó a projektpanel is system shell-ikonokkal és contextmenüvel. Okos és egyszerű szókiegészítés. Saját verziókövetés rulez, kár hogy nincs rá szükségem.

Vétel már megvolt, mostmár csak matching bracketet kérek.
32

+1 Eclipse

Hodicska Gergely · 2008. Feb. 11. (H), 13.10
Szerintem a PSPad és hasonló tényleg jó editorok más kategória, mint egy Eclipse. Az előbbiekben megnyitsz fájlokat, szerkeszted őket, míg ez utóbbiban projektet kezelsz, és ez a szemlélet uralkodik benne. Szerintem érdemes kipróbálnod. Biztosan lesz benne olyan, ami hiányozni fog, meg elsőre munkás tud lenni, de megéri, plusz elég jól kiegészíthető különböző pluginekkel. Az Zend Studió féle változatban meg pl. a Refactoring támogatás az igencsak baba.


Üdv,
Felhő
14

Eclipse+PDT

janoszen · 2008. Feb. 3. (V), 11.10
Én személy szerint Eclipse+PDT-t használok. Nagyon sokat használom az SVN plugint (Subversive), a PDT szerver debuggerét és a több projekt kezelését egyszerre és nem nagyon találtam még olyan editort, amivel ezek kényelmesen használhatóak lennének.

A hátránya a betöltés lassúsága és az, hogy a UI mindenhol nagy szélekkel dolgozik és ezért kevés a hely a képernyőn.
15

Aptana

felyx · 2008. Feb. 3. (V), 14.25
Ha minden igaz Aptanával is működik a Subversion, debugger még ugyan nincs de gőzerővel dolgoznak rajta állítólag. Eddig én is PDT-t használtam, de perpill úgy gondolom hogy az Aptana jobb alternatíva, viszont vannak hibái, de elképesztően jó fejlesztői vannak, gyorsak és tényleg rendesek. Majd kiderül mi sül ki belőle.
16

Jó lenne

janoszen · 2008. Feb. 3. (V), 14.38
Jó lenne, mert az Eclipse egy bughalmaz sajnos, állandóan valami baj van vele. Javára írandó viszont, hogy csomó integrációs plugin van hozzá, amiket a közejövőben ki szeretnék próbálni.
17

Aptana.

felyx · 2008. Feb. 3. (V), 14.51
Aptana is az Eclipse-re épül, bugok persze vannak benne, de tényleg nagyon gyorsak a fejlesztők és gyorsan reagálnak.
24

Bughalmaz?

zmb · 2008. Feb. 4. (H), 15.20
Ki tudod fejteni bovebben? Jo par eve hasznalok Eclipset, PDT-t 0.7 ota, es semmi gondom nem volt vele.
27

Fagyik, workspace

janoszen · 2008. Feb. 11. (H), 01.04
Legfagy, a workspace-ben véletlen módon nem működnek néha dolgok, a PDT Zend Debugger része meg notóriusan problémákat okoz, mert hol sikerül belőni hogy megálljon a breakpointoknál, hol nem. Lehet, hogy ez a fölpakolt extensionök hatása, vagy mást nem szeret a gépemben, de sajnos sok szívás volt vele.
31

PDT

Hodicska Gergely · 2008. Feb. 11. (H), 13.03
Nem tudom, hogy mennyit számítanak az Eclipse esetén a pluginek, de az pl. tény, hogy a PDT-nek vannak olyan hülyeségei, amik alap Eclipse-ben nincsenek. Pl. ami idegesítő: ha kijelölök egy sort, és beszúrom többdször, akkor elkeféli a behúzást.


Üdv,
Felhő
18

Docblock foldingot nem sikerült kicsalnom még belőle.

Fraki · 2008. Feb. 3. (V), 17.19
Docblock foldingot nem sikerült kicsalnom még belőle. Ezt a snippetes dolgot sem sikerült még rendesen beizzítanom (sőt, egyáltalán), de majd olvasgatom még a helpjét (ha lesz időm rá...).
20

szerkesztők

virág · 2008. Feb. 4. (H), 09.44
Szia, nekem két szerkesztő az, ami "nyerő". Az egyik a Far Manager kódszínezővel a másik az Eclipse. Igazi PHP szerkesztőnek az Eclipse inkább mondható, tudja az SVN-t is, tud kódkiegészítést stb. Egyetlen hiányossága az erőforrás igényének mértéktelensége, magyarul: zabálja a memóriát. Én Linux alatt használom, ezen kívül semmi gondom vele.
21

csillagnix

winston · 2008. Feb. 4. (H), 12.38
részemről munkahelyen linux-ot, használok, projektekre eclipse+pdt-t (subversionnal, xdebuggal, és régebben oxigenxml-el, ami viszont fizetős), a kissebb dolgokra meg leginkább gedit-et. itthon mac-et, nagyobb volumenü dolgokra marad az eclipse, kisebb kódolásra a textmate-ben találtam meg a tökéletes társat. szinte mindent tud, amit tudnia kell. vi-t szoktam még használni, szintúgy képes kódszínezésre, ugyebár, és nagyon nagy előnye, hogy szinte minden nem windows rendszeren megtalálható, parancssorból, így ssh-n keresztül is. véleményem szerint, aki komolyabban foglalkozik fejlesztéssel, annak érdemes elgondolkodnia, hogy a windows lecseréli valami másra (szvsz elsődlegesen linuxra), már csak azért is, mert a legtöbb ilyen jellegű alkalmazás alatt valamiféle *nix fut, és többek között így a a tesztkörnyezet is némileg relevánsabb.
22

Igazad van.

felyx · 2008. Feb. 4. (H), 14.05
Igen érdemes megfontolni ezt is. Mostanában sokat foglalkozom a gondolattal, hogy visszatérek valamelyik linux disztribúcióhoz, de még nem döntöttem el véglegesen. Megérni viszont megéri az biztos.
25

„annak érdemes elgondolkodnia, hogy a windows lecseréli...

Fraki · 2008. Feb. 10. (V), 23.34
„annak érdemes elgondolkodnia, hogy a windows lecseréli valami másra”

Ez részben igaz, de csak szűk az érvényességi köre: amint sitebuildről _is_, vagy vmi más iparágról (pl. fordítás) _is_ szó van, másképp néz ki a dolog. Editoroknál meg eleve nincs nagy relevanciája (vi is van windowsra). Meg aztán az említett probléma egy vmware-ben futó erőforráskímélő headless gentoo-val megoldódik ;)
26

Igaz is, nem is

janoszen · 2008. Feb. 11. (H), 01.01
Igaz is, amit mondasz meg nem is. Ha Windows mellett valahol lakik egy Linux, akkor - legalábbis ez a tapasztalatom - nehezen veszed rá magad, hogy dolgozz rajta, megtanuld. Más a helyzet, ha már jártál a túloldalon, onnantól egyszerűbb használni mert megtanultad.
28

Természetesen a winston által vázolt körülmények, vagyis..

Fraki · 2008. Feb. 11. (H), 03.48
Természetesen a winston által vázolt körülmények, vagyis elsősorban az éles szerverkörnyezet szimulálása tette szükségessé. A windows ui. tényleg hátrányban van a szerveroldali alkalmazások terén, még véletlenül sem mennék neki egy trac-kel windowsnak. Tehát a "dolgozz rajta" parancsa hívta életre, ami egy headless szerver esetén persze nem szövegszerkesztést és IDE-használatot jelent.

Attól függ tehát, mit értünk "dolgozz rajta" alatt. Én csak annyit mondtam, mihelyst előkerül a sitebuild vagy jószerivel bármi más, máris visszabillen a mérleg.
29

vmware

janoszen · 2008. Feb. 11. (H), 08.58
Én inkább Windowst futtatnék VMWare alatt, ha nagyon kellene. Szeretek "közelebb" lenni a célplatformhoz.
33

Windows vs. Linux

felyx · 2008. Feb. 11. (H), 15.44
Egy kollégával éppen tegnap vitáztunk azon, hogy eljött e már az idő, hogy (felhasználóbarát) desktop os-ként lehet használni a linuxot és megkell mondjam már majdnem azt mondtam hogy igen, de sajnos a megosztottság még mindig egy kicsit a windows felé mozdítja a mérleg nyelvét. Rögtön megváltozik minden ha valaki egy stabil, esetleg szerver megoldásokkal is szolgáló rendszert akar, windows részemről szóba sem jöhet. Az elmúlt 1-2 évben borzasztó nagyot fejlődött a linux és véleményem szerint ha ez így megy tovább, lassan bizony inkább linuxot lesz érdemes használni, pedig 4 évvel ezelőtt még lehet hogy nevettem volna ha ezt mondja nekem valaki.
36

Nem.

janoszen · 2008. Feb. 11. (H), 21.30
A Linux azt feltételezi, hogy tudod mit csinálsz. A Windows azt feltételezi hogy nem tudod mit csinálsz. Innentől kezdve a célközönség egyértelmű. Aki nem is akar foglalkozni a gépével, az sosem fogja tudni kihasználni a Linux előnyeit.
38

vagy te feltételezed ezt a windowsról? ;)

Hodicska Gergely · 2008. Feb. 11. (H), 21.47
Értem nagyjából, hogy mire gondolsz, de ebben mi is pont ennyire ludasak vagyunk. Azért láttam már a környezetemben (akár pont mostani munkahelyeden ;)), hogy windowshoz is lehet nagyon érteni, és abból is többet ki lehet hozni. Csak ugye azt gondoljuk, hogy a windows esetében nincs mihez érteni.

Ezzel együtt én is jobban érzem magam MAC-en (nem is értem, hogy windows vs linuxról vitáztok :P), és tényleg több lehetőségem van parancssorban, de ez nem feltétlenül a windows hibája, több dolognak néztem utána a MAC-en. (Persze nyilván egy bash az többet nyújt, de azért win alatt is vannak lehetőségek.)


Üdv,
Felhő
41

Bizony

zila · 2008. Feb. 11. (H), 22.32
Ez teljesen így van, durva jó dolgokat lehet windowssal is művelni, ha az ember ért hozzá. Én szívesebben nézek utána a dolgoknak *nix rendszerekhez (linux, macos, solaris), mert azok érdekelnek igazán. Egy fenékkel nem ülhetünk több lovon, ez a helyzet... Bár, a *nixnak az a szépsége, hogy a megszerzett tudásunkat nem veszítjük el: linux tapasztalataim nagy része használható mac-en és solarison is (na jó ez utóbbihoz kisebb része használható :)
47

Windows

janoszen · 2008. Feb. 12. (K), 17.30
A Windowsban egyetlen dolog nincs benne: ha találsz egy nem tetsző funkciót, ne adj Isten, bugot, nem tudod átírni. Linuxban igen. Az Ubuntuban jónéhány háztömb méretű bugot találtam és nem vártam meg, amíg kijött a frissítés; átírtam.
44

MAC :P

felyx · 2008. Feb. 12. (K), 01.47
No igen jó annak aki MAC-el rendelkezik, egyszer én is befektetek :PP. Egyébként sok ember sokmindent mond windowsról linuxról egyaránt. Windows mindaddig jó amíg minden igényed kiszolgálja vagy éppen linux nemtudná megoldani egy adott problémád (ami szerintem majdnem hogy lehetetlen). Linux több hozzáértést igényel mint a windows, bár ez lassan megváltozik a felhasználóbarát linuxok elterjedése miatt. Annyira relatív az hogy egyik jobb a másiknál, sokan mondták hogy a windows instabil rendszer, nekem a legutóbbi gépváltás előtt 4 évig futott egy XP-m, talán ha 2 kékhalálom volt ezidő alatt, igaz néha egy-egy fagyás elvétve megesett és a végére lomha volt a rendszer, de napi 8-14 órát használtam, több ezer program fordult meg rajta, még kollégák is megrökönyödve figyelték és kérték el a shotokat az install időről, hogy mutogassák, mert máshogy ezt nem igen hiszi el senki. Mindegyik rendszer a maga módján jó, inkább az a kérdés kinek mi felel meg. Magam is skizofréniában szenvedek, néha windowshoz ragasztanám magam máskor menekülnéák linuxhoz vagy próbálnám ki mac-et...senki se érti ezt :P
46

A Windows is jó

janoszen · 2008. Feb. 12. (K), 17.28
A Windows is jó dolog, évek óta csinálgatok ilyesmit (most éppen egy teljesen automatizált telepítőrendszert gyártunk hozzá különböző mágikus dolgokkal) de az olyan dolgokat nem tudom kinevelni belőle, hogy pl. ne azt mondja, hogy fordulj a rendszergazdához, hanem írja ki mi is történt ott, amiből rá lehetne jönni, mi a baja.

A parancssor már egész értelmes dolgokat tud, de azért a *nix shell script szintjét még mindig nem éri el.

Ami a dokumentációt illeti, na ott aztán vannak hiányosságok. Az MSDN libraryben le van írva egy pár dolog, de annyi minden nincs (lévén üzleti titok) hogy igazából nem lehet hozzá olyan szabadon fejleszteni, mint az alternatív platformokhoz.
34

Itt most egy ilyen melyik jobb, vmware itt vagy vmware ott...

Fraki · 2008. Feb. 11. (H), 18.13
Itt most egy ilyen melyik jobb, vmware itt vagy vmware ott kérdésben sorra kéne venni az olyan szempontokat, hogy teljesítmény, használati gyakoriság, használati jelleg stb. Pl. egy GUI esetén (ms office, trados, egyebek) többet nyom a latban, hogy vmware-ben szenvedek, mint egy shellnél, ahol tökmindegy, hogy a célgép lokál vagy vmware-lokál (vagy távoli), ugyanolyan „közel” vagyok a célplatformhoz. Vagy: sitebuildnél kell két windows (vagy nem, de arról a multi-IE-s csomagról megoszlanak a vélemények), nem árt, ha abból az egyik legalább natív.

Szerver esetében (legyen az homokozó vagy éles) egyébként is igencsak sokat számít a virtualizáció előnye.

Ilyesmik nyomogatják a mérleg tálcáit. (Plusz a Macro Express, ami nélkül nem élet az élet.)
35

Miért is?

zila · 2008. Feb. 11. (H), 18.59
Vagy: sitebuildnél kell két windows (vagy nem, de arról a multi-IE-s csomagról megoszlanak a vélemények), nem árt, ha abból az egyik legalább natív

Miért is kell natív?
37

Célgép

janoszen · 2008. Feb. 11. (H), 21.31
Hát nem tudom, én egy csomó olyan toolt használok / gyártok magamnak, amit Windows alatt (rendes shell script hiányában) kínszenvedés lenne.
39

zila: azt én sem tudom, miért is kell natív, szerinted miért

Fraki · 2008. Feb. 11. (H), 22.08
zila: azt én sem tudom, miért is kell natív, szerinted miért?

proclub: rendben, de ez innentől szubjektív, ezt egy windowsos is el tudja mondani. (BTW, ha a bashre gondoltál, linux alatt is többre mész python/rubyval, de nem ez a lényeg, ettől függetlenül is szubjektív marad a téma.) Addig értelmes a vita, amíg többé-kevésbé objektív szempontok merülnek fel.

(Szerk.: Persze, a macro express csak tréfa volt, vehetjük úgy, hogy azt kilőtted.)
40

Elbeszélünk egymás mellett?

zila · 2008. Feb. 11. (H), 22.26
Te írtad, hogy egy sitebuidernek kell 2 windows, amiből jó ha a legalább az egyik natív... No hát az érdekelne, hogy miért kell legalább egy natív windows? Szerintem ugyanis arra semmi szükség, vm-ben lehet akármennyi, nekem a mac-en most éppen 2 van (egy xp és egy vista), Solarisból valóban jól jön a kis sparc-os ultra10, mert vm-ben csak intel solarist tudok futtatni, de natív (értsd: valódi gépen futó) windowsnak nem érzem hiányát...
42

Istenem, a "jó, ha" és a "kell" nem ugyanaz.

Fraki · 2008. Feb. 12. (K), 01.02
Istenem, a "jó, ha" és a "kell" nem ugyanaz. Nem tudom, neked milyen géped van, de az én rendszerem megérzi, ha eggyel több windows fut rajta.
43

mbp

zila · 2008. Feb. 12. (K), 01.16
Macbook pro-m van. Úgy használom, hogy mindkettő nyitva van, de az egyik mindig pause-álva van, így gyorsan lehet váltogatni köztük. De ez ritkán kell, többnyire egy fut.