ugrás a tartalomhoz

GPL licenszű programhoz milyen komponenst használhatok?

presidento · 2008. Jan. 25. (P), 10.58
Programomat GPL licensz alatt tervezem megjeleníteni. Az egyik komponens, amit nem készítettem, freeware for non-commercial licenszű, szigorúan nem használatom semmilyen fizetős esetben.

A GPL megengedi, hogy ilyen komponenst használjak?
Vagy milyen licenszt javasoltok?
Illetőleg én, a program készítője a jövőben megváltoztathatom a licenszét, vagy ez már végleges lesz az első „kiadás” után?

Elnézést a buta kérdéseimért, és előre is köszönöm a türelmes választ!
 
1

GPL != non commercial

janoszen · 2008. Jan. 25. (P), 12.46
GPL szoftvert lehet kommerciális célokra használni (pl tárhely esetén, stb.), tehát ha Te GPL alatt adod ki a programodat ezzel a komponenssel beleégetve, akkor megsérted annak a licencét. Plusz ugye, a komponens licence nem biztos, hogy megengedi a terjesztést.

Ellenben, ha csinálsz hozzá egy interfészt és opcionális modulként tűnteted fel, letölthető innen és innen, akkor semmi probléma.
3

GPL != non commercial

vastagl · 2008. Jan. 26. (Szo), 05.52
Erre van az LGPL.
Végleges lesz, pont ez a lényeg.
4

LGPL?

janoszen · 2008. Jan. 26. (Szo), 10.53
Az LGPL miben segít? Mondok egy példát: a GPL megengedi, hogy az adathordozóért, tárhelyért, stb. pénzt kérj, bizonyos kereteken belül. A non commercial licensz ezt viszont valószínűleg mint commercial használat fogja fel, tehát sem a GPL sem az LGPL nem jó a kedves kérdezőnek, mert mindkettő megengedi az üzleti felhasználást.

Plusz még mindig ott van az a kitétel, hogy a komponens licensze nem biztos hogy megengedi a disztribúciót.

Igazság szerint látni kellene a komponens licenszét.
5

LGPL

vastagl · 2008. Jan. 26. (Szo), 21.52
A kérdezőnek tényleg nem segít.
Az LGPL-es szoftver két részből áll, a programkönyvtárból - ez lesz a non commercial licenszes komponens,
és az alkalmazásból , amit a kérdező saját maga írt. Ez a GPL alá tartozik majd. A kettő együtt az LGPL szóhasználatával az "egyesített munka" . Persze mellékelni kell a komponens licenszét is és sajnos az egész non-commersz használhatóságú lesz a GPL-es rész ellenére.
Viszont ha valakinek valahol megtetszik a program és kiváltja a komponenst akkor az egész mehet GPL alá azonnal.
6

Sztem továbbra is csere...

janoszen · 2008. Jan. 27. (V), 10.07
Továbbra is fenttartom, hogy érdemes lenne azt a komponenst kiváltani valamivel, ami valamivel szabadabb licensz alatt hozzáférhető.
7

Köszönöm

presidento · 2008. Jan. 29. (K), 23.26
Köszönöm a válaszokat, segítettek.
8

Mire jutottál?

janoszen · 2008. Jan. 30. (Sze), 08.01
És mire jutottál? ... csak furdal a kiváncsiság. :)
9

Jobban értem, mi mit jelent. :)

presidento · 2008. Már. 7. (P), 21.51
Nekem semmilyen bevételem nem származik belőle (igen kis projekt), leszámítva, hogy könnyebbé teszi a saját munkámat, nem lesz gond a GPL-lel.
2

saját licenc?

numen · 2008. Jan. 26. (Szo), 01.27
Ha már a gpl szegény úgyis lehetetlen eset, esetleg írhatsz saját licencet.
szigorúan off, de én személy szerint nem kedvelem a GPL-t. Hosszú licenc, érthetetlen jogi rizsa a nagy része, ember a talpán, aki megérti. A kérdésed - ne haragudj, de így van - azt példázza, ohgy éppúgy nem vagy ember a tapladon, mint az emberiség nagy része.
A GPL szerintem ronda és restriktív. Ez alapján azt javaslom, hogy olvasd át a magyar fordítását (bocs, csak a kettes verziónak találtam fél perc alatt fordítást...), és az alapján rakj össze magadnak egy tetszetős licencet.

Másik lehetőség, ha mindenképp maradni akarsz GPL-nél, hogy mint fentebb a kollega írta, csak opcionális összetevőként tünteted fel (esetleg alternatívát is nyújtasz hozzá), vagy kihagyod valahogy máshoz ezt a problémás cuccot.


Jó dolog ez a GPL, meg trendi meg minden, csak senki nem érti, nem kompatibilis semmivel, és mindent megtilt, hacsak nem adsz élő áldozatot a FSF-nek. Egyébként tökjó.
A felhasználóknak tényleg tetszetős. A fejlesztőknek... nos nyűg a többinek, mert viral, nyűg neked, mert érthetetlen az egész.

Tehát a javaslatom a saját licence - hátránya, hogy programod, amennyiben mindenképp benne kell hagynod ezt az összetevőt, nem lesz GPL-kódba rakható.