ugrás a tartalomhoz

Miért a PHP?

Janó · 2007. Nov. 7. (Sze), 09.55
Az egyik barátom nekem szegezte a kérdést: miért PHP alapú legyen az egyik új, nagynak tervezett website? Állítsak össze - mondta - referenciaoldal-listát a "nagyok közül", amelyek PHP-t használnak.
És itt elakadtam, mert kerestem ugyan, de nem találtam olyan linkgyűjteményt, ahol PHP alapú "nagy oldalak" lennének felsorolva... Tud valaki ilyen gyűjtésről? Vagy ennek hiánya azt mutatja, hogy nem kell a PHP-t népszerűsíteni, vagy azt, hogy nem is érdemes őt favorizálni?
Köszi!
Janó
 
1

index.hu?

Thoer · 2007. Nov. 7. (Sze), 10.15
Amúgy azt szokták mondani, hogy abban kell programozni ami illeszkedik az igényekhez és ami jól megy. PHP-s 'nagy' oldalból is van annyi mint a nyű. Csak magyarok közül például index.hu vagy a habostorta.hu is nagynak mondható talán...
2

nem feltétlenül

winston · 2007. Nov. 7. (Sze), 10.21
nem feltétlenül kell php-nek legyen, van jópár egyéb szerveroldali nyelv. a nagyobbak közül (php, java, perl, python, ruby...) mind képes teljesíteni azokat a funkciókat, amelyek általánosságban egy nagyobb sitenál szükségesek. így ezek közül érdemes inkább személyes indokok alapján dönteni, vagyis hogy melyikhez értesz a legjobban.
ami pedig a php mellett szól: van néhány hibája (főleg oo terén érezni pár hiányosságot, de hát nem volt mindig oo nyelv, és vannak dolgok, amiket régi verziókból örökölt), de viszont nagyon elterjedt, ami azt jelenti, hogy rengeteg forrás, tutorial, miegyéb van hozzá. egy LAMP párosításból elég sokat ki lehet hozni (pláne, ha némi js-el is meg van fűszerezve). a siteok pedig: így most hirtelen a flickr ugrik be, ami viszont tényleg nagy, illetve az összes symfony oldal (amennyire emlékszek, erről volt mostanában egy blogmark). de persze vannak még mások is.
3

facebook? youtube?

Thoer · 2007. Nov. 7. (Sze), 14.34
Arra jártam és eszembe jutott, hogy megnézzem: a facebook.com-nak is megfelelt a php és a youtube-nak is. :)
7

Youtube PHP?

zmb · 2007. Nov. 7. (Sze), 20.32
Youtube php? http://www.highscalability.com/youtube-architecture szerint python van alatta.

Wikipedia is php alapokon fut.
8

Ez fura

Thoer · 2007. Nov. 9. (P), 10.36
Megmondom őszintén az ellenőrzési módszerem az volt, hogy ha a sitenev/index.php bejött, de sitenev/index.asp, sitenev/index.jsp nem jött be akkor valószínűleg php-t alkalmaz. Kicsit primitív, de ez volt az első ötlet. :)

Ettől még az is lehet, hogy a lényegi részt phyton végzi és php adja a felületet, vagy valami url trükk is lehet, de gyanítom, hogy valamilyen formában csak használ phpt.
4

del.icio.us

zila · 2007. Nov. 7. (Sze), 14.45
Ráadásul symfony keretrendszerben (http://www.symfony-project.com/blog/2007/10/02/delicious-preview-built-with-symfony)
Ja a symfony csak a következő verziójában lesz...
5

Bocsánat :)

KJoci · 2007. Nov. 7. (Sze), 16.50
Azt hiszem, hogyha ez a kérdés felmerül, akkor nem beszélhetünk a barátod "nagy oldal"áról. Nem mondom, hogy PHP a tökéletes megoldás az élet nagy dolgaira, de ha megbízunk az alexa-ba, és elfogadjuk az eredményeit akkor magyarországon a php-t biztosan használó TOP10 lista a következő:
3. hely: myvip.com, 4. hely: youtube.com, 5. hely: freemail.hu, 9. hely: extra.hu, 10. hely: citromail.hu.

Ha ez nem győzne meg esetleg, akkor http://developers.slashdot.org/article.pl?sid=02/10/29/2052239 címen: Yahoo moving to PHP.

Remélem segítettem.
6

Hálás köszönet!!!

Janó · 2007. Nov. 7. (Sze), 20.18
Hálás köszönetem a sok segítségért!
Ez így már meggyőzően hat (rám mindenképpen).
Janó