ugrás a tartalomhoz

File jogosultság problémák, biztonság

maxwell · 2007. Okt. 21. (V), 11.59
A következő a problémám:

szeretném elérni, hogy a tárhelyemen az adatbázis jelszavakat tartalmazó php file ne legyen böngészéssel elérhető. Ha pl. .inc kiterjesztésű lenne, akkor bárki aki véletlenül rátalál azonnal leolvashatná a MySQL hozzáférési adatokat.

Bizonyos ingyenes szolgáltatóknál tökéletesen működött, hogy a file jogosultságokat átállítottam, csak az owner -nek legyen read és execute joga, de ez az extra.hu-nál és a jelenlegi fizetős szolgáltatómnál nem működik! Végigpróbáltam szinte minden kombinációt, vagy a futó php alkalmazásom sem tudja végrehajtani és böngészőből sem végrehajtható a script (forbidden), vagy mindkét módon megnyitható. Azt szeretném elérni, hogy csak a szerveren futó script részeként lehessen futtatni a scriptet (include). Próbálkoztam FTP klienssel (Total Commander, Win alatt) és php Chmod-al (0 prefixel) egyaránt, sehogy sem működött a dolog.

Lenne még egy kérdésem: van arra mód, hogy rosszándékú valaki belenézzen egy eképpen számára elérhető php scriptbe, tehát ahelyett, hogy lefutna, megtekintse a tartalmát, vagy esetleg valahogyan hozzáférjen a tartalom részeihez, vagy pl a változók értékeihez? Azért kérdezem ezt mert olvastam, hogy pl. a MySQl jelszavakat biztonságosabb egy külön fileban, csökkentett file-jogosultságokkal tárolni. Ezek szerint publikus pl. index.php-nkból van mód változók adatainak kifejtésére?
 
1

miert .inc?

ErdosJ · 2007. Okt. 21. (V), 12.10
miert nem vegrehajthato .php filekba mented a valtozo-definiciokat? includolni onnan is lehet, es kivulrol csak a script kimenetet lehetne latni.
2

miert .inc?

ErdosJ · 2007. Okt. 21. (V), 12.10
szerk: sorry, sikerult ketszer elkuldenem.
3

Webroot

Ronyn · 2007. Okt. 21. (V), 12.13
-ba kell tenni,azt nem szolgálja ki az apache,viszont a php eléri...
4

Webrootba?

zila · 2007. Okt. 21. (V), 12.26
Webroot-on kívülre kell tenni ahhoz, hogy ne szolgálja ki az apache...
Tiltható .htaccess-ből is az *.inc fileok kiszolgálása.
5

Root

Ronyn · 2007. Okt. 21. (V), 12.48
-ba,gyökérkonyvtárba akartam irni,nem tudom miért webroot-ot irtam))
Viszont a leiras alapján sejthetö mire gondoltam volna...)
szerk: szerintem az kavart be hogy asszem az emlitett extrán van olyan mappa a gyokerben hogy wwwroot vagy webroot(és épp az járt az eszemben))),persze ott viszont mellé kell tenni...
6

oké

maxwell · 2007. Okt. 21. (V), 13.36
Köszi, így a rootból már biztonságosabbnak tűnik. .php volt a kiterjesztése ezelőtt is, csak biztos, ami biztos, nem szeretném, ha meglepetés érne (nem világos számomra h van-e lehetőség esetleg letölteni a php kódot vagy legalábbis kinyerni belőle részeket, anélkül h a szerveren lefordítódna és csak a kimenetet kapnák meg; de ha nincs erre mód, akkor is jobb, ha még vmi elképesztő hiba folytán sem férnek hozzá véletlenül a kódokhoz).
Így, hogy nem elérhető a file a webről, sokkal megnyugtatóbb.