ugrás a tartalomhoz

Hibatűrő webhosting kiépítése

vbence · 2007. Szep. 15. (Szo), 15.44
Halihó!

Egy ideje gondolkodom, mi thetenék, ha a szerverteremben elmegy az áram/net -ellátás. Az egyik irány amin gondokodtam egy másodlagos szerver, egy másik szolgáltatónál. A DNS protokoll viszont (legjobb tudásom szerint) nem kezel prioritást "A" rekordoknál, szóval nem mondhatom meg a klienseknek, hogyha az elsődleges IP nem elérhető próbálkozzanak a másikkal.

Szerényebb megoldás egy statikus oldal megjelenítése (a'la weblabor), de az infrastruktúra ezt sem igazán engedi meg (maximum egy reverse proxyval, ekkor viszont már két szerver van, ami közül az egyik hibája szabotálja a rendszert).

Köszönet az ötletekért!
B
 
1

Reverse proxy, cdn...

janoszen · 2007. Szep. 15. (Szo), 15.56
Hát vagy reverse proxy vagy content delivery network...
2

CDN?

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 16. (V), 02.39
Ez hogy jön ide?

Eredeti kérdésre: LVS-t csinálhatsz a DNS-re vontakozólag a két szerver között.


Üdv,
Felhő
3

Az ellen nem véd

vbence · 2007. Szep. 16. (V), 08.49
Az LVS-nek utána néztem, de (első látásra) ez is csak egy alacsonyabb szintű proxynak tűnik, ugynaz a probléma fennáll, mint a proxy esetén: kell neki áram és internet. Nem véd a szerverterem hibája esetén.

Utána néztem még a VRRP-nek és CARP-nek, de mindkettő csak helyi hálózatok esetén működik.

Fura, hogy sem az elpusztíthatatlan Internet tervezésekor, sem azóta nem talltak ki teljesértékű megoldást. (Mint pl az MXnél).
4

CDN

janoszen · 2007. Szep. 16. (V), 09.05
Hogy ha nemzetközileg jelen vagy és a CDN intézi a delivery-t, egy-egy szerver kiesése csak lokális kiesést fog okozni. Nem jól mondom?
7

szolgáltatás típusa

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 16. (V), 13.35
Nem biztos, hogy minden esetben tudsz használni egy CDN-t, jelen esetben is valszeg Bence nem tudja ezt megengedni magának. Ahogy láttam esettanulmányokból, többnyire statikus tartalmak kiszolgálásra szokták használni a CDN-eket.


Üdv,
Felhő
5

szerintem az egyszerű jobb

amonrpg · 2007. Szep. 16. (V), 09.55
Független tápellátás két különböző szegmensből.
Független behúzott net, két különböző szolgáltatótól.

A fentieket felhasználni tudó infrastruktúra. Azaz (content-)switch(ek), és szerverházak redundáns táppal.
Szóval szerintem még mindig jobb ugyanazon teremben, ugyanazon a gépen tartani a cuccot, de két különböző kiszolgáló útvonalon küldeni, ha szükséges.
6

Két szolgáltató

vbence · 2007. Szep. 16. (V), 12.40
Elvben persze jó dolog a két szolgáltató, meg egy átlagos szünetmentessel is elmegy pár órát a szerver, de a két IP-ből hogy lesz egy? A routerek kiépítéséről vajmi keveset tudok, de megoldható, hogy az egyik szolgáltatótól kapott ip-hez alternatív útvonal legyen a második IP-n keresztül? (Így az első link elvesztésekor a másodikon jönnek be az eredeti IP-re címzett csomagok?)
8

ket tipp

gonoszcsiga · 2007. Szep. 16. (V), 23.25
tudtommal van olyan szolgaltato amelyiknek tobb szerverterme van, fizikailag is tavol egymastol, esetleg naluk erdeklodj, biztos van valami megoldasuk ilyenre.
a masik tipp a round robin dns.