ugrás a tartalomhoz

Kategóriákba rendezés

andras89 · 2007. Aug. 11. (Szo), 17.28
Sziasztok!

Szeretnék valami hatékony megoldást találni a tartalmaim kategóriába rendezésére. Már sok doksit olvastam, meg próbálkoztam is. Adatbázisban próbáltam, hogy a tartalom táblában létrehoztam egy kategória id mezőt és oda szurtam be a a kategória tábla id mezejének tartalmaát (az kiválasztott kategória id-je). De így nem tudtam hatékony és dinamikus kategorizálás. Lenne esetleg valami javaslatotok, hogy merre indúljak és és hogy próbálkozzak.

üdv:
András
 
1

konkrétan?

zila · 2007. Aug. 11. (Szo), 18.26
Miért nem volt hatékony a kategorizálás? És miért nem volt dinamikus? Egy tartalom csak egy kategóriába tartozhat? Tartalom kategorizálásakor szeretnél akár új kategóriát is felvinni?
2

aha

andras89 · 2007. Aug. 11. (Szo), 19.25
Lehet, hogy csak én nem tudtam hatékonyan megoldani a dolgot, előkotrom a kódot amit írtam (amint megvan bemásolom ide). Olyasmit szeretnék, hogy egy tartalom tartozhat több kategóriába és kategóriákon belül lehetnek alkategóriák is. Egyfajta fastruktúra szerü kategórizálásos dolgot szeretnék. Tartalom kategórizálásnál nem szeretnék új kategóriát felvinni, rögzített kategóriákkal szeretnék dolgozni.

András
3

modell

zila · 2007. Aug. 11. (Szo), 19.42
Ha több kategóriába is tartozhat, akkor az álalad vázolt szerkezet eleve rossz, hiszen a cikkhez vittél fel egy kategória_id-t, így egyszerűen nem tudsz több több id-t rendelni a cikkedhez. Csinálnod kell egy kapcsolótáblát amiben összerendeled a cikk_id-t és a kategória_id-t. Hierarchikus kategóriákhoz pedig a kategória tábládban kell egy fa-szerkezetet kialakítanod.Legegyszerűbb, ha bevezetsz egy parent_id mezőt, ami az adott kategória szülőjének id-ját tartalmazza. Ekkor ahol a parent_id null azok a fő kategóriák. Van erről egy jó cikksorozat itt a weblaboron: Hierarchikus adatkezelés
4

értem

andras89 · 2007. Aug. 11. (Szo), 19.51
Hú ez a cikk egy jó! Remek kiindulópont lehet. Végigolvasom és megpróbálok valamit összehozni. De ahogy a forrásból látom jó felé kapisgáltam. XML alapokon mennyivel nehezebb egy ilyen fajta hierarhikus szerkezet kialakítása?
5

Nem nehezebb az XML

janoszen · 2007. Aug. 11. (Szo), 22.11
Nem az XML nehézségével van a baj, hanem a kezelésével. Gondolj bele, mi történik akkor ha egy munkamenetben írsz az XML fájlba a másikban pedig olvasol. Vagy még rosszabb, mind a kettőben írsz.

Ezek adatbázisban majdnem triviális problémák, mivel az adatbázis kezelő megoldja és vannak tranzakciók de egy flat file hozzáférésnél elég csúnya problémák jelentkeznek.

Arról pedig már nem is ejtek szót hogy a parzolás lassúsága miatt gyakorlatilag éles webes rendszerben JIT parzolással, cachelés nélkül teljesen használhatatlan a dolog.
6

értem

andras89 · 2007. Aug. 12. (V), 11.17
Értem, akkor marad az adatbázisos megvalosítás. A cikkeket végigolvastam és azok alapján megpróbálok egy használható fastruktúrát kialakítani. Nem tűnik túl bonyolultnak ez a dolog. Annyit kérdeznék, hogy egy tartalom hogyan tartozhat több kategóriában ha a fastruktúra szerint egy másik ágon van? Kapcsolótábla?
7

Kapcsolótábla bizony

janoszen · 2007. Aug. 12. (V), 11.49
Nem feltétlenül muszáj. Csinálsz két táblát. Az egyikben van a fa a másikban a tartalmak. A fa levelei (végpontjai) hivatkoznak egy tartalomra. Persze, távoli kulcsokkal ha lehetséges. Ha érdekel, keress meg magánban, kiszaszeroltam ezt már egyszer csak nem akarom kitenni publicba mert nem egészen tökéletes a modell.