ugrás a tartalomhoz

igényes webmail készítése

Bici · 2007. Aug. 9. (Cs), 23.13
Sziasztok!

Egy webmail progit szeretnék készíteni, ami tud beszélgetés szerű rendezést, mint a gmail, és teljes HTML szerkesztést. Nem olyan butítottat, mint a gmail, vagy a többi, hanem olyat, mint az Outlook, vagy az Incredimail.
A szerver, amire fel szeretném rakni, nem engedi külső progik telepítését, vagyis PHP alapon kellene megcsinálni. Még nem vágom a témát, ezt csak úgy kiokoskodtam... :D
Ugyanazon a szerveren futna, ahova tartozó email fiókokat használni szeretném vele. (csak azokat akarom használni) Végsősoron a szolgáltató buta, és csúnya webmail-jét szeretném helyettesíteni.
A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e ilyet írni? Valamint léteznek-e hozzá kész elemek, mint pl a HTMl szerkesztő, vagy a rendezést segítő eszközök, vagy a levél letöltését, karakterkódolását végző rész, vagy bármi más. minél kevesebbet szeretnék saját kezűleg megírni, de persze, amit muszáj, azt muszáj. :)
illetve érdekelne, hogy egy ilyen webmail dolognál milyen biztonsági kockázatnak lennék kitéve? Munkára is használnám.
Időm van bőven.

Előre is köszönöm a válaszokat!
 
1

szerintem nem érdemes...

virág · 2007. Aug. 10. (P), 07.18
Szia,

szerintem nem érdemes ilyet írni, de mivel neked sok időd van rá és gondolom tanulni szeretnél belőle ezért talán mégis megéri :)

A Gmail szerkesztője szerintem nem buta, pont annyit tud, amennyit egy levélen belül érdemes csinosítgatni, sőt szerintem már ez is sok, legjobb a text alapú puritán email :), de ha mégsem akkor építsd be a TinyMCE-t például, az full JavaScript.

Rendezést segítő eszközök is vannak, nyilván Ajax alapúra szeretnéd megírni, ilyeneket az pl. az http://ajaxian.com/ -on találhatsz. Karakterkódolásra és email küldésre, fogadásra, SMTP kezelésre is van egy csomó eszköz, szinte csak össze kell őket kötögetned. Egyébként vannak ingyenes webmail rendszerek is :)

Rendezés, datagrid:
http://www.cyberdyne.org/~icebrkr/2007/05/03/xajax-php-live-datagrid-gridview/
2

MIME

janoszen · 2007. Aug. 10. (P), 09.39
Ha ilyet akarsz írni, akkor a legtöbbet a MIME kódolással fogsz szívni. :D Én már próbálkoztam vele, hát egészségedre. :D
3

köszi!

Bici · 2007. Aug. 10. (P), 15.25
Köszönöm a válaszokat!
Körülnézek a linkeken.
Mindenképpen nekivágok, mert tényleg tanulni szeretnék belőle, és szeretnék egy full-extrás webmail-t. :D
Lehet, hogy nagyon sokáig fog tartani, de akkor is végigcsinálom. :)
Mégegyzser köszi, és továbbra is szívesen veszem a tanácsokat, és segédanyagokat!
4

Motor vs. megjelenés

janoszen · 2007. Aug. 10. (P), 16.11
Mindenképpen válaszd szét a motort és a megjelenést. Ilyenre akkor lesz nagyon nagy igény, ha könnyen sablonozható és beágyazható saját rendszerekbe.
5

köszi!

Bici · 2007. Aug. 10. (P), 16.46
Köszönöm a javaslatot, igyexem ezt szem elött tartani!
Ha jobban belegondolok, magamtól is így tettem volna, mert mindenképpen változtatható külsővel akarom elkészíteni. Elsősorban grafikával foglalkozom, és emiatt ragaszkodom a megjelenítés magas színvonalához, és a rengeteg formázási lehetőséghez. Ezek mellett nagymértékben testreszabhatóra szeretném csinálni.
Egyre több ötletem van, és nem tudom még hogy mennyi idő lesz mindet megvalósítani. :)
Ha van technikai javaslatotok, hogy mi módon érdemes szervezni a dolgokat a hatékonyság eléréséhez, akkor annak nagyon örülnék. Jalanlegi munkáim miatt, csak kb. két hét múlva tudok nekikezdeni, addig csak információ gyűjtést végzek.
Vajon a Gmail honnan tudja, hogy mely levelek tartoznak egy beszélgetéshez? Van egy ilyen indikátor, ami ezt jelzi, vagy egyszerűbb ennél?
Más email kliensek, és webmail rendszerek is támogatnak hasonló funkciót (Opera, Thunderbird, inbox.com, stb.), de tesztjeim szerint nem tökéletes egyiknél sem ez a funkció. Sokszor nem tesz bele a beszélgetésbe oda való levelet (inbox.com), néha meg olyat is beletezs, ami nem való oda, csak azonos a címe (Thunderbird). Az Opera meg 4-5 levél után új beszélgetést kezd ok nélkül. Szóval eddig csak a Gmail volt százas nálam. Ezért az az etalon e téren. :)

ui.: Azon törtem még a fejemet, hogy a szerveren is alapból beszélgetés szerűen legyenek rendezve a levelek, vagy csak egy ilyen megjelenítési lehetőség legyen?
Utóbbi esetben nem lesz gáz, hogy az öszes levél címét (vagy azt a tulajdonságát, ami alapján a rendezés történik) le kell tölteni újból a szerverről? Vagy belépéskor töltsem be egy adatbázisba az összes levél fejlécét? Sejtelmem sincs, hogy máshol hogy csinálják... :-/
6

plusz infó

Bici · 2007. Aug. 12. (V), 19.46
Sziasztok!

Részben kapcsolódik a témához:
Ismerősöm Outlook 2007-et használ, és amikor háttérképpel együtt küld levelet, a következőt tapasztalom:
- 300KByte a mérete, de sem csatolmány, sem kép nincs benne. Elméletileg a képet kellene tartalmaznia, és rajta a szövegnek, de nincs sehol a kép. Vagyis ott van, de nem látszik.
Továbbküldtem máshova Thunderbird-ből, de nem érkezik meg a levél sehova, és nem is jön vissza.

Megkértem a feladót, hogy küldje el további két címre: Egy vipmail-es, és egy yahoo-s címre: a Yahoo megjeleníti a képet, de nem ráteszi a szöveget, hanem alá. A vipmail meg sem jelenítni a képet, csak a szöveget, ellenben azt írja ki, hogy 300KByte méretű, vagyis a kép oda is átmegy.

Érdekes, hogy az Incredimail-ből, vagy a wikmail-ből küldött háttérképes leveleket éppen a Thunderbird, és a Vipmail jeleníti meg simán, és a Yahoo / Gmail nem...
Ennyire különböznek egymástól a levelező progik? Nincs egy közös szabvány?

Újabb okok egy normális kliens készítésére... :)

Létezik egy összefoglaló -lehetőleg teljes - leírás az egyes email szabványokról?
Lehet email-be valahogy Flash-t beágyazni?
8

CSS?

Joó Ádám · 2007. Aug. 12. (V), 21.07
CSS-sel volt formázva a levél? Elég gyenge a támogatottsága a levelezőkben -- itt egy pont, amiben javíthatsz ;)
Szabványok után az RFC-k közt keresgélj.
Elvileg nincs akadálya a flash beágyazásának.
7

id

Joó Ádám · 2007. Aug. 12. (V), 21.05
Elméletileg minden szál rendelkezik egy egyedi azonosítóval, ez alapján kapcsolja őket össze a levelező. A legtöbb kliens persze nem támogatja. Szerintem kezdd a vonatkozó szabványok átolvasásával a dolgot.
9

Kösz

Bici · 2007. Aug. 12. (V), 22.06
Köszönöm a választ!

Ezt az azonosítót hol tárolják? Ezt is tartalmazza a szabvány, vagy ez egyedi? Hol találok meg a legtöbbet az ide vonatkozó szabányokról? TErmészetesen, én is nekiállok keresni, de én vaktában keresek, még nem nagyon foglalkoztam ilyesmivel, ráadásul több szem, több csipa... :D

A levél szerintem az Outlook2007 alapbeállításaival lett elküldve, az ismerős nem nagyon állítgat semmit, mert nem ért hozzá. Elmondása szerint: kép beillesztése -> jobb gomb a képre - körbefuttatás -> szöveg mögé.

Ugyanezt ha megcsinálom az Incredimail-ben, akkor pont azok a levelezők tudják megnézni, amik az Outlook-osat nem , és azok nem tudják, amik az Outlookosat igen...
10

Hajjaj

janoszen · 2007. Aug. 19. (V), 21.36
Hallod, az alapján amit olvastam itt nem nagyon vagy tisztában a levelezés működésével. Szerintem, érdemes lenne kicsit belemélyedni a dologba.
11

igaz

Bici · 2007. Aug. 25. (Szo), 16.50
:) Igazad van, már el is kezdtem a belemélyülést, egyelőre a javascript és a PHP rejtelmeinél tartok.

Azért örülnék, ha kifajtenéd bővebben, hogy melyik kérdésem volt hülyeség, és miért, vagy hogy miből vált nyilvánvalóvá, hogy még láma vagyok, mert ez segíthet a probléma hamarabbi orvoslásához. Vagyis, ha lehet pofozz légyszi a helyes irányba! :) Előre is köszi!