ugrás a tartalomhoz

Mi az ésszerűség? Dinamikus tartalom tárolása adatbázisban.

s_volenszki · 2007. Aug. 3. (P), 14.35
Sziasztok!

Sokat gondolkoztam melyik témakörben állná meg a kérdés legjobban a helyét, de aztán úgy találtam helyesnek ha ide írom a gondolataimat.

Azért is, mert igazából tartalom kezeléssel kapcsolatos a kérdés, amit szeretnék felvetni:

Mi szabja meg azt, hogy egy tartalom kezelő file-ba (include-olt php vagy éles html), vagy adatbázisba (mysql) tárolja a tartalmat?

Mik az előnyök, hátrányok? Alapjában véve, szabványos internetes megjelnésekről van szó, ahol se regisztráció se fórum, kizárólag egy adminisztrátor, aki a tartalmat szerkesztgeti. Mi az ésszerű?

A tapasztalatom szerint (ami nem biztos hogy mérvadó) amikor file-ból (php) történik a tartalom kiszolgálás, az gyorsabb, mint adatbázisból. Ez lehet hogy szolgáltató függő is!

A szerver tekintetében mi számit erőforrásbarátabb kiszolgálásnak?

Osszátok meg velem véleményeteket, kiváncsian várom, üdv: s_volenszki
 
1

gyorsaság+adatbázis

breakline · 2007. Aug. 3. (P), 18.55
Szerintem pontosan erre találták ki a cache-elést. Egyrészt az adatbázisban tárolt adatokat könnyebb módosítani, csoportosítani, jogosultságok stb.., másrészt amit a böngészőnek kiküldesz, már általában teljesen más (formázott stb..) adat, mint amit te szeretnél szerkeszteni. Ergo két helyen is tárolhatod, és nem kell választani. Bár annyira nem mértem le, de egy "sima" adatbázislekérdezés nem lehet sokkal lassabb, mint egy file megnyitása, és az adat kiolvasása, de az adatbázisnak pont a hierarchikus rendszerezés az előnye, amit file+mappa kombinációval nehezebb megvalósítani (ld. operációs rendszerek :).

Egy gyakorlati példa, hogy miért érdemes két helyen tárolni:

Mondjuk használsz bbcode-ot, pl. \[b\]Vastag\[/b\]. Ha egy adott tartalomban szerepel ez a szöveg, azt ilyen formában elmentheted az adatbázisba, így később is ugyanazt fogja szerkeszteni az adminisztrátor, amit beírt, viszont a cache-be már a filterezett szöveg megy ki (<span style=""> stb.), így egyrészt nem kell minden lekérésnél (a nyilvános oldalról) átalakítani, másrészt az eredeti szöveg nem változik. Lehet hogy kétszer tárolsz mindent, de rengeteg előnnyel jár, én általában ha tehetem így dolgozom.Természetesen ez csak php-ra vonatkozik.

üdv
Opi
2

nem túl fontos kérdés

Marcell · 2007. Aug. 3. (P), 19.11
Ha nincs felhasználótábor meg semmi ilyen komplikáltabb dolog, akkor kétlem, hogy fontos lenne a erőforrás leterhelés kérdése... legalábbis ennyire, hogy az adatbázison akarj spórolni. Én az adatbázisra szavaznék, már csak azért is, mert később könnyebb lesz bővíteni a rendszert.