ugrás a tartalomhoz

Freemail, Citromail, iWiW kereszt-bejelentkezési lehetőség

mcz · 2007. Júl. 22. (V), 20.20
Helló mindenki!

Az az ötletem támadt, hogy csinálhatok-e olyat ha elkészítek egy weboldalt amihez regisztráció szükséges, hogy felajánlom a felhasználónak, ha van freemail, citromail vagy iwiw felhasználója, akkor megadja annak a bejelentkezéshez szükséges adatait és én pedig az ö accountjából átveszem az én regisztrációmhoz szükséges adatokat. Így megspórolhatná azt a pár percet amit regisztrációra kellene fordítania, és be tudna lépni ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval, melyet a másik oldalon is használt. Persze kitennék neki egy checkbox-ot melyre pl. a következő lenne írva:

[ ] "engedélyezem hogy freemail/citromail/iwiw accountombol a regisztráciohoz szükséges adatokat átmentsük"

Tudom, hogy létezik az OpenID, de sajnos még nem eléggé elterjedt, főleg Magyarországon ... ezt viszont most ne keverjük azzal.

Mi a véleményetek erről?
 
1

közös jelszó

firith · 2007. Júl. 22. (V), 20.34
Én nem szivesen használok közös jelszót több oldalhoz. Épp elég nekem, hog ha a te oldaladhoz csinálok egy jelszót, mivel nem lehet megbízni senkiben sem, nem adnám ki más hozzáférésemet neked.
2

hm

mcz · 2007. Júl. 22. (V), 20.39
Viszont ne felejtsd el, hogy te mint fejlesztő gondolkodsz ilyen szemmel. Átlag user ilyenre nem gondol szerintem. Amúgy is csak az egyszerűséget kívánja elősegíteni a szolgáltatás.
3

IndaPass

Saigon · 2007. Júl. 22. (V), 20.41
Magyarhonban van ilyen próbálkozás. Az IndaPass. Van néhány oldal ami ezt használja. Szerintem nem túl sikeres (elég bugos volt legutóbb amikor próbáltam)
4

Firefox

Max Logan · 2007. Júl. 22. (V), 20.45
Nem biztos, hogy jól értem a dolgot, de a funkcionalitást tökéletesen ellátja a Firefox jelszókezelője ...
5

firefox

mcz · 2007. Júl. 22. (V), 20.49
a jelszókezelő csak azt jegyzi meg, hogy az adott oldalra milyen jelszót írtál be milyen username-hez.

én a felhasználónak a regisztrációt szeretném megspórolni azzal, hogy a már megadott adatait átviheti a meglévő accountjából.
7

Nem értem

Max Logan · 2007. Júl. 22. (V), 20.54
Nem igazán értem, hogy mi a dolog lényege. Kifejtenéd röviden?
9

bevezető

mcz · 2007. Júl. 22. (V), 21.18
Logan, szerintem az első bevezető hozzászólásomban elég érthetően leírtam, hogy mire gondoltam. Ha abban valami konkrét dolog mégse világos, nagyon szívesen elmagyarázom.
10

Regisztráció ...

Max Logan · 2007. Júl. 22. (V), 21.22
Nekem az nem tiszta, hogy regelek nálad, megadom a fremail, iWiW, stb. elérhetőségeimet és ezek után hova és mivel regelsz te amin megspórolok 2 percet? Meg milyen adatokat veszel át és milyen accountból? (Lehet én vagyok a hülye, de nem értem, hogy mi a poén az egészben ...)
11

oks

mcz · 2007. Júl. 22. (V), 21.43
rendben értelek ... :)

szóval úgy értettem, hogy ezen a weboldalon pl. nem kéne megadnod az email címed, teljes neved, születési dátumod stb ... mivel nem itt regisztrálsz, hanem csak megadod pl a freemail loginod és passod amivel a weboldal egy php script segítségével belépne a freemail-edre, kiszedné onnan a teljes neved, mail cimed, születési dátumodat stb.. és tárolná az adatbázisban. Így ezeket nem kell megadnod, mert mindent elintéz a php script. többet soha nem lépne be a freemail-edre. az egész csak arra lenne jó, hogy átvegye az adatokat és ne kelljen neked mindent megadni újra ha már egyszer megadtad a freemail-ben. ráadásul, használhatnád ugyanazt a jelszót és pass-t amit freemail-ben is használsz.
12

Így már értem ...

Max Logan · 2007. Júl. 22. (V), 21.49
Így már értem, de ez részemről felvet biztonsági kérdéseket, ami miatt 100%, hogy nem élnék ezzel a lehetőséggel.

(Például ha belépsz az iWiW account-ommal onnantól kezdve azt csinálsz amit akarsz ...)
13

Kiszedi

kicsy · 2007. Júl. 22. (V), 22.09
Aha, és ez a php script hogy szedi ki az adataid a freemail rendszeréből? Ráeresztesz egy reguláris kifejezést a html kimenetre?
Ugyanakkor én továbbra sem értem a dolog célját:
- oké, összegyűjtöd az adatokat. Mit csinálsz vele? A usernek lehet egy sokadik profilja, ahol szerepel a születési éve és hasonlók? Minek?
- soha többé nem kell belépni a freemailbe: ez azt jelenti, hogy szépen minden lekérdezésnél elmész a háttérben a freemailre, megkapod a html kimenetet, esetleg feldolgozod, kicseréled a reklámokat sajátra vagy valami, aztán kiteszed? Nem tudom freemail vagy iwiw napi hány millió látogatóval bír, de erős szerverparkod lehet ha ezt bevállalod, meg jó ügyvédeid..
- vagy egyszerűen bejelentkezteted a usert freemailbe, majd átirányítod, így megspórolhat egy bejelentkező ablakot? Én ezért nem adnám ki az adataimat egy harmadik félnek..
14

nem érted

mcz · 2007. Júl. 22. (V), 22.14
:) ez annyira magyar mentalitás. nem akarok én semmi rosszat se az adatokkal. EGYETLEN egyszer, kiszedi a php scriptem az adatokat freemailből, letárolja helyi adatbázisban és kész. Ez felért azzal mintha a felhasználó az én oldalamon töltötte volnaki az regisztrációs adatokat ... tehát nyugodtan lehet addig freemail jelszót cserélni bármi, nem kárt okozni akar a program, csupán felgyorsítani a regisztrációs folyamatot ... és nem minden adat kell, hanem kizárólag azok melyeket a usernek az itteni regisztráció során is meg kéne adnia.
15

Sok munka ...

Max Logan · 2007. Júl. 22. (V), 22.20
... mivel ha vmi változik a kiszemelt rendszerben, akkor korrigálni kell a grabbelő script-et. Én úgy érzem, hogy kicsit felesleges a kezdeményezés, mert van erre a célra built-in (vagy beépíthető) megoldás a böngészőkben (no meg a regisztráció csak egyszeri esemény, azt meg kibírja mindenki) ...
16

igaz

mcz · 2007. Júl. 22. (V), 22.28
végül is igazad van. engem inkább még az foglalkoztat, hogy jogilag lehet ilyet ? ehhez kellhet a freemail engedélye? én úgy gondolom, hogy nem, de javítsatok ki légyszi ha van jobb ötletetek.
6

jogi kérdés

mcz · 2007. Júl. 22. (V), 20.49
Igazából a jogi kérdése is érdekel. Azaz szükség van ehhez a freemail/citromail/iwiw beleegyezésére is ?
8

nem vagyok jogász...

zila · 2007. Júl. 22. (V), 20.55
...de szerintem nem kell a szolgáltató beleegyezése. (ahogy pl. a mail2web használatához sem kell a pop3 fiókomat üzemeltető szolgáltató engedélye).

Másik kérdés, hogy én sem adnám meg neked másik szolgáltatónál lévő accountom adatait, csak hogy megspóroljak 2 percet. Firefox-ban nem csak jelszó emlékeztető van, hanem form kitöltő is... Mondjuk nem használok Firefox-ot, de Safariban ez ugyanúgy megvan.
17

Értelmetlen és bizonytalan

PraiSe · 2007. Júl. 23. (H), 12.48
az egész megoldás, hiszen te egy HTML kimenetet elemzel, ami bármikor változhat. Tehát mindig figyelni kell, hogy mi történik az adott oldalakon. Ami szinte lehetetlen feladat. A célszerű megoldás - szerintem -, ha már ilyen megoldáson gondolkodol, hogy szerződni az említett site-ok tulajdonosaival, és valamilyen webservice, vagy egyéb módon az adatbázisból kapod meg azokat és csak azokat az információkat, melyekre szükséged van.

Egyébként én nem vennék igénybe ilyen szolgáltatást. Egy program nekem ne turkáljon az e-mailjeim, vagy a wiw-accountom körül. Maradjon csak a saját kis helyén, és ne férjen hozzá olyan adatokhoz, melyekhez csak és kizárólag nekem van közöm az account-om révén.
18

iWiW ToS

attlad · 2007. Júl. 23. (H), 15.52
Innen: http://iwiw.hu/pages/misc/tos.jsp
A jogellenes vagy jogosulatlan tevékenységek magukba foglalják például - de nem kizárólagosan - az alábbiakat:
[...]
Bármely automatikus alkalmazás, keresőrobot, oldal kereső vagy visszafejtő, illetve bármely más olyan alkalmazás használata, amellyel az iWiW-szolgáltatás vagy annak bármely része elérhető vagy indexelhető;
19

köszi szépen

mcz · 2007. Júl. 25. (Sze), 21.22
köszi szépen ... asszem ezzel meg is van a válasz a fő kérdésemre ...

köszönöm szépen az összes hozzászólást és véleményt
20

A Facebook csinálja

vbence · 2007. Okt. 28. (V), 02.26
https://register.facebook.com/findfriends.php
If you have a Hotmail, Yahoo, Gmail, MSN or AOL email, you can enter your email login and password now to find friends in your address book who are on Facebook.


Gondolom nem szorul különösebb megyarázatra. Ha a google megteheti... (amúgy tudom, hogy don't be evil, de akkor is...)