ugrás a tartalomhoz

ha szervert szeretnél: PC vs. szerver hardver ????

mcz · 2007. Júl. 9. (H), 20.53
Sziasztok!

Azért indítottam ezt a témát mert kíváncsi lennék a hozzáértők véleményére: ha szeretne valaki egy szervert akkor elég-e ha egy ütős PC-t összerak, pl.:
- több mag
- sok ram
- redundáns táp
- raid

Mi az előnye annak hogy sokszoros áron veszek egy komplett összeszerelt szerver gépet ? Mi a tendencia ? Megéri venni egy szervert ? Gondolom ez sokmindentől függ, de kíváncsi lennék a hozzászólásokra.

Köszi!
 
1

egyértelműen szerver

Fekete Ferenc GDA · 2007. Júl. 9. (H), 21.09
A szerverre szavazok. Desktop pc-ből akarnál magas rendelkezésre állású rendszert kialakítani? Persze attól is függ,hogy mi a célod vele. Ha a saját hobbi cuccaidnak, akkor jó a pc is. De ha munkáról van szó, akkor marad a szerver és kész.

Szarból nem lehet házat építeni:)
2

magas rendelkezésre állás

Hodicska Gergely · 2007. Júl. 9. (H), 21.23
Egy gép sohasem lesz HA, illetve lehet egyszerű gépekből is HA rendszert összehozni. Nyilván a túl gagyi az nem jó.


Üdv,
Felhő
6

ez

mcz · 2007. Júl. 10. (K), 10.57
hogy őszinte legyek még mindig nem adott senki se kielégítő választ arra, hogy mi a baj a pc-kkel, miért jóbban a valódi szerver hardverek szervernek.
8

Server

Max Logan · 2007. Júl. 10. (K), 11.09
Mi a céghez egy HP Proliant ML570-es szervert vettünk. PC-vel szembeni előnyök röviden. Redundáns táp, redundáns hűtőventik, 4 procinak hely, ECC-s RAM-ok, HOT-SWAP-es SCSI HDD-k, 64 GB-ig bővíthető memória, 18 HDD hely, stb. Ja igen és nem utolsó dolog, ha van egy jó szünetmentes táp a rendszerhez. Nekünk most jött meg, lead 4,5 KW-ot ha kell ...
3

bocsi

mcz · 2007. Júl. 9. (H), 21.23
bocs véletlen új téma lett a válaszból. Szóval:

miért ne lehetne magas rendelkezésreállást elérni? pl mysql-t lehet clusterezni, php -t is lehet fastcgi -al, adattárolást lehet mirrorozni raid-el, vagy redundáns NAS-t kiépíteni. Meghal az egyik mysql server, fogom, veszek egy új PC-t feltelepítem és csatasorba állítom ... vagy ez így túl egyszerű lenne, hogy igaz legyen ? :)
4

Szerver jobb

Peti_ · 2007. Júl. 10. (K), 00.02
Azért már nincsenek olyan nagy ár differenciák egy szerver vas és egy összerakott gép között. Szóval nem érdemes gányolni.
5

Azért...

janoszen · 2007. Júl. 10. (K), 07.16
Azért ha megnézed a szerverbe való való vinyóárakat, azok elég borsosak.

Ami pedig a vitát illeti: a PC egyszerűen nem erre készült eredetileg. Ettől függetlenül nagyon szépen tudnak üzemelni, nekem is itthon össze van pakolva egy PC-szerver és gyk 100% a rendelkezésre állásra. De ha beüt a baj, akkor nagyon...

Lehet PC-kből is nagy rendelkezésre állású clustert építeni reverse proxyval, több szerverrel, clusterrel, lásd Google. Csak győzd fizetni a sok gép elhelyezését.
14

Azért nem egy szint a kettő

saxus · 2007. Júl. 10. (K), 23.42
Ha megnézel egy hasonló sebességű, nem szerver vinyót, akkor azok is igen-igen húzós árban vannak. Lásd. WD Raptor, és az még csak 10k fordulat.
16

Vinyó

janoszen · 2007. Júl. 11. (Sze), 09.33
Na igen, de egyáltalán kérdés, hogy a vinyó-e a szűk keresztmetszet...
18

Persze, hogy felhasználás-függő

saxus · 2007. Júl. 11. (Sze), 17.49
Persze, hogy függ a felhasználás körétől. Viszont nem véletlen van benne szinte minden SQL tuningoló tippben (ha jól emlékszem a MySQL doksijában is benne van), hogy ha gyors adatbázist akarunk, vegyünk rendes diszkeket, mert hiába van benne bivaly proci, ha egyszerűen éhezik.

Átlagos desktop felhasználásnál is tapasztalataim szerint jobban jár az, aki inkább spórol a procin és vesz sok ramot meg egy gyors vinyót.

Persze mint írtam, függ a felhasználás körétől. Nem véletlen lehet kapni a belépő szintű gépek között SATA-s vinyóval szerelt gépeket is.
7

fealdat fuggo

city99 · 2007. Júl. 10. (K), 11.08
Nalunk volt olyan szerver ami dual amd alap scsi winyokkal 2 evig szolgalt ki olyan 150 domaint napi 120-150e latogatoval. 1x se allt le. De tudok mondani olyan server vasnak kikialtott csodat amit honapokig gariba szervizeltunk miutan meguntuk es lecsereltuk. Azert azt vegyuk figyelembe hogy megfizetheto ("pc"-nel megis dragabb) vasakban is ugyan az a gyartok alkatreszei vannak max valogatjak oket. Ha meg tenyleg nagy vas kell ott nem is johet szoba pc mert ott mar az arhitectura mas :) Szoval ennek a kerdesnek igy nem sok ertelme van. Szerintem ess neki egy pc-vel aztan ha mar keves akkor valoszinu van brand serverve is penzed es lepsz tovabb, hatarok nincsnek, kerdes mennyit bir el a koltsegvetes.
9

CARP

zoliky · 2007. Júl. 10. (K), 13.23
Csinalhatsz PC-kel is magas rendelkezesre allasu szervert. Szerintem az OpenBSD a legjobb valasztas, ott van CARP es a legjobb csomagszuro. Szerintem jobb csomagszurot nem is fogsz talalni ingyenes rendszerben.

http://www.openbsd.org/faq/pf/carp.html

Itt van egy magyar leiras: http://hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6027 , kicsit regi de talan segit.
10

For me.. PC

vbence · 2007. Júl. 10. (K), 14.04
He nem millió(k)ból szeretnéd összerakni, szerintem tökéletesen megfelel egy PC alapú cucc. A legjobb RAID sem pótolja a backup-ot. Évek óta igazgatok PC alaú szervereket. 90%ban a leállás eddig csak a szolgáltató hibája volt. Persze volt már vinyó elszállás, olyankor jön jól a raid (nem kell újra tepeíteni a rendszert), és erre az IDE raid is tökéletes.

Ha több teljesítmény kell, mint mit egy normál PC nyújt, tegyél be kettőt. Árban sokkal jobban fogsz kijönni tárkapacitás és processzor tekintetében is.

Persze papíron megbízhatóbb egy célhardver, de ha tényleg kritikus a megbízhatóság, akkor úgy is redundás mindennel kell dolgoznod, és ha már redundáns a rendszer, akor már PC alapú node-okkal is ugyanolyan megbízható.

Arról nem is beszélve, hogy egy drága szervergép az árát ugyan jól tartja, de 3 éven belül a legolcsóbb, áruházi polcról leemelt vas is többet tud majd teljesítményben, úgyhogy készítheted a következő milát, ha növekvő igényeket kell kiszolgálnod.
11

Szerver

zila · 2007. Júl. 10. (K), 15.51
Egyértelműen szerver célra épített vas a jobbik megoldás. A szimpla pc-ket nem folyamatos üzemre kalibrálják, elszáll a táp, felpuposodnak az alaplap kondijai. Én ezeket tapasztaltam amíg mezei pc-k voltak a szervereink.

persze szerver és szerver között is van különbség.

Én SOHO / kis forgalmú webszerverekre Dell PowerEdge szervereket szoktam használni, ez gyakorlatilag egy jól összerakott pc, belépő szintű szervernek hívja a dell. Három ilyet üzemeltetek, három éve, csak a vinyókat cseréltük bennük egyszer...

Persze ha komolyabb rendelkezésre állás kell, akkor redundancia minden szinten, mentés rendszeresen és okosan, stb :)

Árban ezek - mármint a dell poweredge-k - igen kedvezőek, de a minap nézegettem, hogy Sun Opteron szervereket is lehet már venni anélkül, hogy Krőzus lennél... (210 k HUF-ért már kapsz, 490 k HUF-ért már egész jót is lehet venni)
12

köszi

mcz · 2007. Júl. 10. (K), 20.29
Köszi szépen ez hasznos infó volt. Nekem van egy szerverem házi pc -ből ami lassan már két éve megy és még semmi baj nem volt velük (kopp kopp). Sajnos ezek a szerver célra készített vasak tényleg nagyon drágák ...
13

Használtat

Jano · 2007. Júl. 10. (K), 23.02
Nagyon olcsón lehet venni használt szervereket. Duál p3-as gépeket mar 30-40K-ért is lehet találni, és ha ezekkel pár éve kiszolgálták az oldalakat akkor most is kifogják.
17

ez is igaz

zila · 2007. Júl. 11. (Sze), 14.01
Érdemes szétnézni aukciós siteokon, aranyat lehet találni :)
Például a tesz-vesz-en láttam a minap silicon graphics szervert, 4 processzor, halom scsi vinyó, és valami 90k az ára. Épp itthonra kerestem nas-nak való vasat, így nálam az nem játszik, gondolom nem túl halk a masina :)
15

Menedzelhetőség

saxus · 2007. Júl. 10. (K), 23.48
Ami nekem leginkább tud hiányozni a mezei PC-s "szerverekből", az a távmenedzelhetőség. Nem midnenki lakik a gépterem szomszédságában és elég szar dolog tud lenni, ha épp nem tudsz mit csinálni, mert dobott egy hátast a linux/windows/akármi.

Normális szerverekben van normális, oprendszertől független távmenedzsment: http://hup.hu/node/25825.
19

És jelenleg mi a helyzet?

mATTIAS · 2008. Ápr. 18. (P), 13.42
Szerver üzembehelyezésén gondolkodok jelenlegi weblapjaimnak, dinamikusan nőnek, így a megbízhatóság fontos szempont, de a költséghatékonyság méginkább

Érdekelne, szerintetek mit váltotott a helyzet a téma inditása óta, lehete-e megbízható 24H-s PC-t üzemeltetni, szerverteremben:

Amire gondoltam:

2,vagy 4 magos Core2Duo proci
egy nem olcsó kategóriás alaplap ( tán a GAMER alaplap tovább bírná, extra hűtés, több teszten átment, stb. )
2-4 GB Kingston memória modulok
WD szerverkategóriás vinyó 13 e Nettó ERRŐL MI A VÉLEMÉNYETEK ( http://ramiris.eu/termek.php?cikkszam=15469&csoport=Winchester+3%2C5&page=1 )

Valami szilárd alapu kondis alaplap, drága táp...

Szerintem egy ilyen elég megbízható lenne,a gyorsaság sem lenne a hátránya, cáfoljatok meg, jobban döntenék-e egy dedikált szerverrel, és a felárával?
20

WD vélemény.

s_volenszki · 2008. Ápr. 18. (P), 20.08
Nekem kb. egy évvel ez előtt játszott olyat a gépem, hogy a vinyó egyik pillanatról a másikra kipusztult (mindent buktam ami rajta volt). Azóta használok egy 3ware Escalade SATA RAID kártyát és WDC WD1600YS SATA II RAID Edition vinyókat (RAID 1-be 2db-ot). Vélemény...? Funkcionálisan tökéletesek, áramot kétszer annyit zabálnak mint egy átlagos HDD és néha azt hiszem, Rambo helikopterestől beragadt a PC-mbe. :)
22

Nem tudsz.

janoszen · 2008. Ápr. 18. (P), 21.27
Nem tudsz ilyet csinálni. Azért nem, mert 24 órás üzembiztos működéshez szükséges 24 órás felügyelet is, ugyanis bármikor leállhat. Innentől kezdve nem gazdaságos egy darab gép üzemeltetése.

Kérdés, hogy mennyire gondoltad Te ezt komolyan, mert adott esetben az is opció lehet, hogy ad 1 veszel VPS-t, ad 2 megbeszélődsz egy olyan szolgáltatóval, aki bulk jelleggel ad Neked tárhelyet meg megfelelő önmenedzselő jogokkal. Ad 3 veszel egy szervert és rászánsz havi legalább egy hétvégét átlagban Sokan egyébként nem látják (én se láttam az elején) hogy egy önálló szerver üzemeltetése mennyi energiát képes fölemészteni. Utólag rájöttem. :) Most próbálkozom azon, hogy rentábilissá tegyem a szervert, bár nem ez az elsődleges cél, de tényleg masszív időt tud fölemészteni.

Adott esetben mondanám hogy bulk tárhely ügyben keress meg, de az önmenedzseléssel még lennének gondok. Inkább azt meséld el (lehetőleg új topicban) hogy milyen jellegű és várható terhelésű oldalakat akarsz gyártani, annak függvényében lehet korrekt tippet adni.

Ja, és ha saját vasban gondolkozol, akkor azonnal két vinyóval kezdjél, szoftver RAID-del (hacsak nincs relatíve kiba sok pénzed RAID kártyára). Chieftec táp, hacsak jobb nincs. Gamer alaplapot el kell felejteni, az gamereknek készült. De az tipikusan nem szokott pusztulni. Ja, és nem alaplapi hálókártya. És passzív hűtéses eszközök lehetőség szerint, főleg a vidkártya.
21

PC szerver

gabesz666 · 2008. Ápr. 18. (P), 20.32
Én január óta üzemeltetek "szerver"-t, ez egy torrent szerver, egész nap 10-15 megával megy másodpercenként 3 vinyóval és eddig semmi gond nem volt. Ha jól emléxem január óta kétszer fagyott le, de akkor is már ment vagy egy hete. Azért ez egy mezei pc-től nem rossz!