ugrás a tartalomhoz

Programozási módszerek

juhasztibi · 2007. Júl. 3. (K), 12.51
Sziasztok,

mivel rengeteg féle megoldás található különféle problémákra az interneten ezért úgy gondoltam indítok egy olyan topikot ahol mindenki írhat a "kódolási stílusáról". Értem itt azt, hogy függvények egy fájlba való csoportosítása, lekérdezések elkülönítése és hasonló dolgok. Szerintem sok felhasználót érdekelne, hogy a hozzá értők milyen módon tervezik meg egy program elkészítését és hogy járják végig a célhoz vezető optimális utat. Úgy gondolom ez a téma jó irányelv lehet kezdő és középhaladó programozóknak, hogy erős és ellenálló kódot tudjanak írni. Remélem nem veszitek rossz néven, hogy ilyen "műhelytitkokra" vagyok kíváncsi. De nekem és szerintem másoknak is nagy segítség lenne.

T.
 
1

a kódolási stílus az más

gex · 2007. Júl. 3. (K), 13.06
a kódolási stílus nagyjából azt jelenti, mekkora behúzásokat használsz és hogyan rakod ki a zárójeleket, ismertebbek azt hiszem a gnu-stílus és a c-stílus.

amiről te beszélsz az inkább módszer, mint stílus.
2

A cím megtévesztő

Nagy Gusztáv · 2007. Júl. 3. (K), 13.40
Szerintem is inkább "módszereket" lehetne írni. És ha már módszerek, akkor akár elő lehetne venni az ismertebb tervezési mintákat is, pl. MVC, Front Controller stb.
3

érdekes téma

.adam · 2007. Júl. 3. (K), 22.46
Ugyanis sok mindenre lehet mondani, hogy téma. Ahogy előttem említették, ott az MVC, az EJB (Enterprise JavaBeans - habár nem php, de sok jó ötlet van benne), de akár a témához tartozhatnak a tervezési minták (a klasszikus GOF, de az újabbak is, ajaxpatterns, stb), vagy az AOP (Aspect Oriented Programming) a maga szemléletmódjával. Szóval szerintem ez nem egy téma, de legalább öt.

szép estét/napot: .a
4

Erre minek új téma?

inf · 2007. Júl. 4. (Sze), 00.03
Vedd meg ezt!
5

gyakorlatra volt szerintem kíváncsi a kérdező

virág · 2007. Júl. 4. (Sze), 06.55
Hali,

az eddigi hozzászólásokból úgy tűnik, hogy vagy félreértettük a kérdezőt, vagy annyira jó fejlesztőnek hisszük magunkat akik minden tervezési mintát betartanak... Nos, eddigi tapasztalataim alapján nekem úgy tűnik, hogy ez közel sincs így... A kérdező nem arra volt szerintem kíváncsi, hogy ki milyen módszertanokat tud felsorolni és könyveket ajánlani, hanem, hogy a valós életben ki mit és hogyan alkalmaz. Ez általában jelentősen eltér a gyönyörű szép elméletektől... Sok helyen dolgoztam már, lassan 12 éve és bezony ennyi idő alatt nem volt túl gyakori az olyan kolléga (beleértve magamat is) aki állandó jelleggel betartott volna valamilyen elméleti irányvonalat, inkább többféle dolog volt mindig a jellemző:

1. vannak akiket nem érdekel semmi (ezek a magukba roskadt, vigyorgós alakok a sarokban, fülhallgatóval és éjjeli műszakokkal), átgondolnak, megálmodják és kódolnak és kódolás közben formát adnak az egésznek (nem ítélhető el és minősíthető ez a fajta programozó, mert a végeredmény gyakorta megfelelő, viszont gyakran iszonyú. Embere válogatja.)

2. vannak akik szintén azonnal kódolnának, de előszedik az éppen aktuális házi kedvenc tervezési mintácskájukat és könyvüket, otthon este elhatározzák, hogy most "jól megtervezek mindent!" és általában meg is valósítják. És sokszor bizony talán jobb lenne ha nem tennék... Ebből a fajta "tervezésből" már láttam nagyon sok rémálom felé közelítő végeredményt.

3. vannak az "okostojás" programozók, akiknek a legritkább esetben van szemüvegük, de a hajuk gyakorta zsíros és kedvenc olvasmányuk a 8088-as processzor utasításkészlete, lehetőleg az első kiadás, papírkötésben és megsárgultan. Ezek általában nagyon szép munkára képesek, de ritkák és újabban általában felszippantják őket az oprendszer fejlesztők egy mobiltelefongyártó multinál. (A tervezési mintákat fejből tudják és használják, de leginkább arról álmodnak, hogy a nevükkel fémjelzett, új módszertanokat találjanak ki.)

:) jó persze, lehetne még ilyeneket kitalálni, főleg viccnek szántam, de a lényeg szerintem az, hogy mindenkinek vannak hibái, gyengeségei és erősségei. Én személy szerint szeretem a tervezést és ezt a saját káromon tanultam meg. Nagyobb projekt elképzelhetetlen tervezés nélkül, nem csak a kódolásra értve, hanem a koncepciókat, emberi munkaerőt, funkcionalitást, látványtervet stb. is beleértve. Az sem mindegy, hogy asztali, webes, mobil stb. szoftverről van-e szó. :) Sajnos most nincs több időm ezen agyalni, de remélem majd mások írnak okosakat! :)
6

Köszi...

janoszen · 2007. Júl. 4. (Sze), 09.32
Köszi, ezen most mosolyogtam egy jót hajnali fél 10 tájában. :D
7

:D

juhasztibi · 2007. Júl. 4. (Sze), 16.24
Szia,

frappáns hozzászólás! Igazad van abban, hogy lehet félreértették a kérdésemet. De mint említettem "műhelytitkok". Én még csak 2 éve foglalkozok a webes alkalmazások fejlesztésével, főként php-vel. Igazából még mostanra sem értem el arra a szintre, hogy azt mondjam bármit meg tudok valósítani. Bár ez a 2 év nem intenzíven a php tanulásával telt és teljesen autodidakta módon történt, történik. De annyira mindig érdekelt a dolog és éreztem rá indíttatást, hogy beleássam magamat abba ami éppen nem volt világos és addig próbálgassam amíg nem működik. Amiket így összehoztam kis programokat azok működtek, de nem biztos, hogy tökéletesen megfeleltek mondjuk egyes szabványoknak, vagy biztonság szempontjából nem voltak tökéletesek. Ahogy virág is említette, a tervezés már számomra is kezd előtérbe kerülni és nem vágok bele csak úgy programozni. Igazából a kérdésem is erre irányult volna, hogy mire kell nagyon odafigyelni tervezés(és programozás) közben és milyen módon érhető el egy tökéletesen optimális program (jelen esetben php). Mik azok a dolgok amik elengedhetetlenek.

T.
8

Igényfelmérés

janoszen · 2007. Júl. 4. (Sze), 19.51
Szerintem, az első és legnagyobb buktató ezekben az, hogy nem méred föl rendesen a felhasználó igényeit és nem írod le / iratod alá vele. Ebből szokott a legtöbb bukta lenni.
9

Szerintem

inf · 2007. Júl. 5. (Cs), 00.04
Bár én is autodidaktáskodom :-) de nagy vonalakban kb úgy képzelem el, hogy megvan a célod, hogy mit akarsz elérni, megnézed milyen eszközök szükségesek hozzá, értem ezalatt, hogy milyen részfeladatok vannak, és ahhoz milyen objectek kellenek. nekem van pár obi, amit rohadt sok helyen fel lehet használni, és ezekből pakolom össze az új obit. (phpben kicsit nehezebb elérni mondjuk azt, amit javascriptben gyerekjáték) Na most azt, hogy milyen esetben mit használok nyilván az eset dönti el, te meg gondolom konkrét példákra vagy kíváncsi, hát akkor kérdezz konkrétat
10

konkrétabban

juhasztibi · 2007. Júl. 5. (Cs), 17.05
Egy konkrét téma lenne ami érdekel. Ez a tartalmak, kategóriák, menürendszer tervezése és kivitelezési megoldásai. A tartalmak alatt jelen esetben oldalak létrehozására gondolok, ezek menürendszerbe kerülésére, illetve kategorizálására. Igazából engem ez érdekelne, mert olvastam sokféle megoldást, de kíváncsi lennék mi az amire ránéz egy programozó és azt mondja ez a kód jó.

ui.: nekem a drupal az iránymutató, de még nem látom át teljesen.

T.