ugrás a tartalomhoz

A Google indexelje, amit nem akarok megjeleníteni

Blackfriar · 2007. Május. 10. (Cs), 20.34
Nem vagyok túl járatos a webes világban. Van egy egyszerű, saját magam barkácsolta weboldalam, amivel megszenvedtem ugyan, de sokat tanultam belőle. Nos mezei felhasználóként azt hittem, a web azért van, hogy információkat oszthassunk meg egymással gyorsan, kényelmesen. Úgy tűnt számomra, ez valóban így is van, egészen ez év elejéig. Az oldalamon elhelyezett információkat a Google rendre, becsülettel megtalálta és meg is osztotta az érdeklődővel. Aztán történt valami, amit a mai napig nem értek. Az oldalamat ugyan megtalálja a Google, de a benne levő infókról mélyen hallgat, pedig elég gyakran frissítem a tartalmat. Egyszerűen képtelen vagyok rábírni, hogy az oldal címén kívül bármit is megjelenítsen, pedig azelőtt minden rendben volt. Valahogy az az érzésem, a fiúk addig okoskodtak, trükköztek, amíg sikerült valami oltári baromságot összehozni.

Szóval a probléma adott:
van egy index.php fájl, amiben egy csomó infó van, amit ugyan nem szeretnék megjeleníteni, de azt szeretném, ha a Google mégis megtalálná kereséskor. Extrém egy elképzelés nem?

Hálás lennék, ha valaki tudna segíteni. Én már sok mindent kipróbáltam, hasztalan.
 
1

emberek ne olvassák?

Hojtsy Gábor · 2007. Május. 10. (Cs), 20.43
Ha az emberek számára nem akarod megjeleníteni, akkor a Google miért találja meg? Aki az oldaladra megy, mert megtalált valamit a Google-lel, és nálad mégsem az van, szerinted majd nagyon örülni fog? Nem értem a logikát.

Ps. a címet módosítottam, mert a "Gondolatok a Google-ról" nem igazán fejezi ki azt, hogy mit is szeretnél...
2

válasz

Blackfriar · 2007. Május. 10. (Cs), 21.01
A válasz egyszerű. Az oldalon csak képek vannak, arra semmi szükség, hogy a helységnevek felsorolás-szerűen meg legyenek jelenítve. Az viszont fontos lenne, hogy a helységnevek alapján eljusson az oldalamra.
3

Helyes kialakítás

vbence · 2007. Május. 10. (Cs), 22.00
Ha ilyen rejtett szöveg technikát hazsnálsz, érthető, hogy miért pontoz le a google. (Ezt tiltják a Webmaster Guidelines-ban).

Ha releváns szeretnél lenni a kulcsszóra csoportosítsd helységek szerint a képeket, és máris vannak címeid helységekkel. A képek nevei is tartalmazhatják a készítés helyét. Lehet képaláírás, ami szintén plusz információal szolgál pl: Dobó tér, Eger. Használhatod a képek TITLE és ALT attribútumát. Nem kell trükközni. Elég ha mindent megflelően kitöltesz és a gugli tudni fogja mihez rendeje a képeket.

Megfejelheted tagekkel, barátságos url-ekkel és szerezhetsz pár bejövő linket. Mittomén, mondjuk eger.lap.hu oldalról. A link szövegében is szerepelhet kulcsszó pl: <a href="www.extra.hu/akarki/eger.html">Virtuális Eger Túra</a>
4

válasz

Blackfriar · 2007. Május. 11. (P), 06.53
Köszönöm az infót, úgy látom, ebben a guidelines-ban hasznos dolgok vannak. Még egy kérdés: a web tárhely szolgáltató (esetemben az extra) nem lehet ludas valamelyest a dologban?
5

extra.hu

vbence · 2007. Május. 11. (P), 09.09
Wow.. eltaláltam az extrát? :) Nem hinném, hogy okozhat letiltást. Valamilyen mértékben persze beleszámít a pagerankodba, a szolgáltató is, de ők maximum statisztikai kódot szúrnak be az oldalba. (Néztem egy extrás oldalt, de úgy tűnik, ők semmit szúrnak be).
6

kérdés

Blackfriar · 2007. Május. 11. (P), 16.01
Na és mi a helyzet, ha csak egy index.php fájlom van, a többi oldal pedig txt formában van? Akkor hová és milyen formában tegyem az infókat?
A Google felismeri/figyeli azt a trükköt, ha a háttér és a betű színe azonos? Én kétlem.
7

node kérlek...

vbence · 2007. Május. 11. (P), 16.31
Mindenki a legjobb pozícióért könyököl. Ha te lennél a google, és ezen múlna a keresőd minősége te figyelnéd?

Tételezzük fel, hogy nincs automatikus védelem, elég egy elégedetlen olvasó, aki nem találja az oldaladon amit keres, és jelenti. Hidd el, nem éri meg.

Addig ne gondolkodj keresőoptimalizáláson, amég nem adottak a minimális technikai feltételek hozzá. Amúgy a txt fájlokat (természetesen) indexelik, de nem a legjobb választás.
8

ok

Blackfriar · 2007. Május. 11. (P), 18.03
OK, értem. A probléma azonban az, hogy hiába van találatom mondjuk az egyik txt fájlra, ha azt külön nem akarom megjeleníteni. Magyarán az index.php csak egy táblázatot tartalmaz és a táblázat egyik "ablakában" szeretném csak változtatni a tartalmat miközben az egész táblázat látszik. A txt fájlokat nincs értelme külön-külön megjeleníteni csak a táblázatban.
Szóval akkor elegendő az IMG tag-ekben kitölteni az alt-okat ahhoz, hogy legyen találatom? Vagy a legjobb, ha a kezdő oldalon van egy szöveges felsorolás, meg egy belépés gomb? :)
9

tanulás...

Gal Kristof · 2007. Május. 11. (P), 19.17
miért nem nézel legalább minimálisan utána a dolgoknak? ahelyett, hogy 100 kérdést felteszel itt. :)
10

fórum

Blackfriar · 2007. Május. 11. (P), 19.40
Ami neked triviális, az másnak nem biztos, hogy az. (pl. beszélgessünk a kémiáról OK?). Egyébként, ha jól tudom ez egy fórum.
Úgy vélem ez a témakör, amit felvetettem, messze nem olyan magától értetődő.
Mint ahogy az elején említettem, egy ideig mindem jól működött, a Google mindent szépen megtalált. Aztán történt valami, de nem az én oldalamon.

Nah, szóval nem akarok semmi szöveget megjeleníteni az oldalon csak fotókat. De azt szeretném, ha egy, a felhasználó által nem látható felsorolás alapján a Google mégis az én oldalamra vezérelné az érdeklődőt. Nem tudom, lehet, hogy én nem vagyok komplett, de én ebben semmi extrát nem látok. Az infó ott van a kódban. Akkor miért kell azt figyelmen kívül hagyni?

AKI NEM AKAR, AZ NE VÁLASZOLJON !!!

Előre is köszönöm, hogy ha valaki válaszol az idióta kérdéseimre.

Üdv
11

Khm...

janoszen · 2007. Május. 11. (P), 20.07
Üdv,

bocs nem akarok itt nagyon flamet indítani, de amit itt újfent csinálsz, az alsó hangon is nem kedves netes szemszögből. Egy szimpla kérés volt, hogy adott esetben használd a szóban forgó keresőt és próbálj meg egy kicsit orientálódni, mielőtt kérdezel. Főleg, hogy a kérdésedre igazából meg lett adva a válasz. (Történetesen hogy használd az alt és title paramétereket; használd a robots.txt-t.).

Egész egyszerűen arról van szó, ha történetesen engem érdekelne az, hogy kémiában hogy működik a kovalens kötés (alap dolog, ugye) akkor először is rákeresek és nicsak, lesz is róla írva egy csomó minden.

Google és HTML esetében ez nincs másképp. A Google nagyon jól le van dokumentálva és a keresési algoritmusról rengeteg szó esik a neten, bátran lehet nekiesni azoknak a szövegeknek, ártani nem fog ha egy kicsit olvasol hiszen pont a kérdésedre válaszol millió aktív webszerkesztő. Szerintem, kémiában ekkora közösséget hiába keresel.

Több mint egy éve regelt Weblabor tag vagy, bár nem írtál, de azért tudhatnád, hogy illik keresni mielőtt kérdezel. És azt meg végképp tudhatnád, hogy nem illik kiabálva elküldeni a fenébe, aki ezért szól. Főleg mert magad alatt vágod a fát mert az embernek elmegy a kedve a válaszolástól és legközelebb csak csodálkozol, hogy miért nem ír senki a témádba.

A saját magad szerint is idióta kérdéseidre pedig az a válasz, hogy tedd be a képeket egy listába és lásd el title és alt tagekkel. De mondjuk ez már el lett mondva.

Üdv

J
12

valóban

Blackfriar · 2007. Május. 11. (P), 20.35
Valóban. Könyvből is meg lehet tanulni angolul. Akkor meg minek járnak annyian tanfolyamra?
Valóban, a neten is meg lehet találni minden infót. Csak kérdés, mennyi időbe telik, míg pontosan az én problémámra való megoldást megtalálom.
Mindazonáltal nem hiszem, hogy csak olyan kérdésekkel lehet előhozakodni itt, hogy pl. egy scripttel, egy abszolút pozícionált selectbe írt adatok miért nem jelennek meg Opera alatt.

Téma részemről lezárva, aki emberi hangon válaszolt és segített, annak köszönöm.
13

Nem egészen

janoszen · 2007. Május. 11. (P), 20.53
Különbség van a segítség és a kihasználás között, hogy egy kicsit durván fogalmazzak. Ami ezerszer már ki volt tárgyalva, azt ezeregyedszerre nyilván nem szereti leírni az ember. Elvárt dolog, hogy magad is utánanézz a dolgoknak és akkor kérdezz, ha valami nem világos.

Angolul se lehet megtanulni szájbarágós tanfolyamon, kell az hogy odatedd magad a dolog mögé. A tanfolyamokról meg megvan a véleményem, én nem ott tanultam meg...

Azzal, hogy azt mondod hogy a saját időd drága, a mások idejét veszed igénybe. Ha úgy kérdeztél volna, hogy hol tudok utánaolvasni? akkor nyilván más lett volna a reakció.